7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jūratės Rekevičiūtės grafikos paroda „Art de vivre”

Vilma Jankienė
Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Kultūra Anonsai
Jūratė Rekevičiūtė, „XXI amžiaus moteris“
Jūratė Rekevičiūtė, „XXI amžiaus moteris“

Rugsėjo 15 dieną sostinės „AP galerijoje” atidaroma vienos garsiausių lietuvių grafikės Jūratės Rekevičiūtės paroda „Art de vivre”, kuri veiks iki spalio 6 dienos ir kvies neabejingus žmones prisijungti prie paramos sergančiai menininkei.

 

Parodoje eksponuojami dailininkės įvairių laikotarpių grafikos kūriniai, sukurti originalia dailininkės išrasta atspaudo technika. Grafikos lakštai atspindi ne tik menininkės kūrybines idėjas, bet ir pačios autorės gyvenimo istoriją, meną ir aistrą gyventi – visa tai drąsiai galima pavadinti „Art de vivre” – gyvenimo menu arba tiesiog menu gyventi.

 

Atspaudai – tai kūrybinė alchemija

Parodos ekspozicija – tarsi pasakojimas iš kelių dalių. Pirmoji dalis – tai kūriniai iš ciklo „Graži suknelė”. Didelio formato grafikos lakštuose autorine technika – drabužių atspaudais – Jūratė sureikšmina sukneles iki unikalių meno kūrinių. Tie kūriniai gimsta dailininkei lyg alchemikei pasitelkus ne tik konkrečius daiktus – dažus, drabužius, kartoną, presą, bet ir plika akimi nematomus dalykus: idėją, nuotaiką, fantaziją, kūrybiškumą. Drabužiai glamžomi po presu iki norimos formos, dekoruojami detalėmis, dominuoja tik kelios besikartojančios spalvos, dažnas spalvų derinys – balta, juoda, raudona. Fonai suknelėms kuriami dvejopai: vienur fotografijos principu – švarūs balti, arba atvirkščiai, fonas, dėl tirštai dengiamų dažų, virsta suknelės dekoracija, sienele.

Kartono įspauduose suknelės virsta herojėmis su skirtingais charakteriais, tuo jos panašios į žmones... Šio ciklo darbai dvelkia puošnumu, dekoratyvumu, kompozicijos grožiu, estetika. Dailininkė su kaupu išpildo savo kūrybinę mintį, kad drabužiai yra daugiau nei priemonė aprengti kūną. Grafikos darbai, įprastai tiražuojami dešimtimis atspaudų, J. Rekevičiūtės cikle tampa vienetiniais. Ciklo „Graži suknelė” kūriniai yra aplankę ne vieną Lietuvos bei užsienio miestų galeriją.

 

Paveikslai verčia atpažinti ir nusišypsoti

Antroji parodos dalis – tai prieš keletą metų pradėto ir tebekuriamo grafikos darbų ciklo „Share. Like“ (Dalintis. Patinka) kūriniai. Horizontaliuose lino raižiniuose, rodos, lyg kompiuterio ar mobiliojo telefono ekrane vienas po kito „slenka” kadrai, kuriuos norisi paliesti pažymint „patinka” arba „dalintis“, nes kiekvienas kūrinys apgaulingai kviečia tai padaryti virtualios erdvės ženklais. J. Rekevičiūtė žaismingai ir šmaikščiai kuria nesudėtingas kasdienybės situacijas, kurios jos kūriniuose yra panašios į virtualioje erdvėje publikuojamas nuotraukas, plakatus, reklaminius atributus.

Šie autorės darbai leidžia žaibiškai atpažinti šių dienų stereotipus ir jau įprastus kasdienius ritualus prie virtualių ekranų, verčia nusišypsoti ir skleidžia gerokai šiltesnę nuotaiką nei pirštais braukomi ekrane šalti paveiksliukai.

 

Dailininkės širdyje dega aistra gyvenimui

Verta stabtelti prie J. Rekevičiūtės kūrinių pavadinimų. Jie literatūriškai taikliai perteikia ir dailininkės aistrą gyventi – „Mano širdis dega dėl tavęs“, azartą – „Pagauti mėnulį“, troškimus – „Auksinė žuvelė“ ar tiesiog smagias būsenas „Braškinė mergaitė“, „Nusipirkau kailinius“.

Dar viena parodos dalis – mažesnio formato atskiri grafikos kūriniai, dalis jų sukurti  dailininkei jau galynėjantis su sunkia liga, kai kiekvienas, net mažas atspaudas, tampa dideliu fiziniu iššūkiu ir kūrybine švente. Tačiau ligos metu tenka daryti dideles pertraukas nuo vieno atspaudo iki kito...

 

Kvietimas pagelbėti dailininkei kovojant su liga

Su onkologine liga kovojanti J. Rekevičiūtė neslepia, kad šiuo gyvenimo momentu jai reikalinga parama – dėl varginančios ligos ir intensyvaus gydymo kūryboje tenka daryti pertrauką. Tačiau Jūratė nestokoja geros nuotaikos, tikėjimo ir yra pasiryžusi nugalėti klastingą ligą, o menininkės menas gyventi žavi drąsa ir aistra, dvelkia stiprybe ir meile žmonėms.

Parodos rėmėja „AP galerija“ kviečia prisijungti mylinčius meną žmones prie paramos Jūratei Rekevičiūtei – palaikyti menininkę įsigyjant jos darbų arba bet kokia finansine parama. Dailininkės sąskaitos numeris paramai: SWED bankas, LT32 7300 0100 7048 2008.

 

„AP galerija“ kviečia visus besidominčius menu rugsėjo 15 dieną 15 val. susitikti su pačia dailininke Jūrate Rekevičiūte. Vyks pokalbis apie meną ir gyvenimo aistrą. Laukiame jūsų!

Žymos:
Vilma Jankienė,
Jūratė Rekevičiūtė, „XXI amžiaus moteris“
Jūratė Rekevičiūtė, „XXI amžiaus moteris“