7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dramos žymės: rašymo dirbtuvės su Ioanna Gerakidi

Rupert inf.
Nr. 22 (1259), 2018-06-01
Kultūra Anonsai
Vaizdas: Carol Rama, Visi, 1984
Vaizdas: Carol Rama, Visi, 1984

Kitą savaitę, birželio 4 d., nuo 11 val. vienos dienos kūrybinio rašymo dirbtuves Rupert ves rezidentė, rašytoja Ioanna Gerakidi. Dirbtuvės yra 6-osios Rupert alternatyvios edukacijos programos dalis ir yra atviros visuomenei atlikus registraciją [email protected], iki birželio 1 d., 15 val. Registruojantis prašome keliais sakiniais nurodyti savo motyvaciją dalyvauti šiose dirbtuvėse. Dalyvių skaičius ribotas.
Dramos žymės – tai rašymo ir teksto skaitymo dirbtuvės, kurių metu dalyviai kartu su Ioanna Gerakidi gilinsis į dramos kūrinio konceptualias ir fonetines savybes, tematines ir struktūrines ašis. Dirbtuvių metu bus nagrinėjama etimologinė dramos žanro reikšmė, gilinamasi į dramos aktyvų ir transformatyvų pavidalą kaip priešpriešą kitų literatūros žanrų pasyvumui ir atsiribojimui nuo laiko ir vietos konteksto. Atsikračius semantinės naštos, apsunkinančios šio literatūros žanro vartojimą, ir istoriško gretinamo su nepageidaujamomis emocinėmis būklėmis, čia drama bus tyrinėjama kaip laiko linijiškumą, egzistavimo sintaksę, tęstinumą bei ryšius iš vidaus keičianti schema. Glaudžiai siejama su erotikos tema, tačiau ne tik dėl emocinių ir seksualinių kūriniuose randamų elementų, dramos struktūra suvokiama kaip kūnas talpinantis galią, aistrą ir meilę. Tokiu būdu analizuojama drama taps priemone ir metafora suteikiančia galimybę gilintis į fraktalinius balso niuansus, aistros ir geismo taip pat ir atstūmimo baimės, liūdesio ir sielvarto temas.
Vieną dieną truksiančias dirbtuves sudarys trys dalys:
1. Pirmojoje dalyje, dalyviai skaitys, klausys, žiūrės ir gilinsis į seminarui paruoštą medžiagą.
2. Antrojoje dalyje dalyviai atliks rašymo užduotis, susijusias su auto-etnografinio, transkripcinio teksto, kompozicijos, apsikeitimo dėmesingumu ir autoritetu, intymumo ir atsivėrimo metodais.
3. Trečiojoje dalyje dalyviai tęs kūrybinio rašymo pratimus bei gilinsis į fonetines tekstų interpretacijas, bus kviečiami atlikti vokalinius bei fizinius teksto skaitymo pratimus.

Užsiregistravusiems dalyviams iš anksto bus išsiųsta užsiėmimų medžiaga. Į dirbtuves dalyviai taip pat bus prašomi atsinešti fizinį objektą bei muzikinį kūrinį, kurie atspindėtų vieną iš nurodytų temų. Dirbtuvių metu bus reikalingi nešiojami kompiuteriai.


Ioanna Gerakidi yra menininkė, tekstų autorė bei kuratorė gyvenanti ir dirbanti tarp Amsterdamo ir Atėnų. Gerakidi kūryboje nagrinėja meilės, gyvenimo, sutrikimo temas, filosofinius su įkūnytomis garso ir kalbos patirtimis susijusius klausimus. Performansų metu skaitomuose tekstuose menininkė tyrinėja meilės ir sielvarto poetiką bei politiką, pasakojimą dėliodama iš auto-(etno)grafinių fragmentų bei įvairių paskirų naratyvų. Gerakidi baigė bakalaurą Atėnų universitete bei kritikos magistrą Sandbergo institute, Amsterdame. Dirbo su Atėnų bienale, Athens Digital Arts Festival, LIMA Media Art Platform, 3 137 menininkų projektų erdve, Kassandras ir Sub Rosa Space Atėnuose. Gerakidi tekstai publikuoti žurnaluose ir interneto platformose:  Mister Motley Magazine, ‘In medias res-.’, Not Far From Where We Began bei Speak Through You x Hot Wheels Projects. 2013 m. ji inicijavo Implode Platform, 2016 metais Uh Uh Uh Umm skaitymo grupę. Šiuo metu Gerakidi dėsto Gerrit Rietveld akademijoje, Amsterdame bei rašo Collecteurs žurnalui. Ateityje Gerakidi pristatys du performansus Kunstverein Amsterdame, Performance shop bei Epidaurus festivalyje, Atėnuose.
Rupert alternatyvios edukacijos programą remia Lietuvos kultūros taryba.
 

Žymos:
Rupert inf.,
Vaizdas: Carol Rama, Visi, 1984
Vaizdas: Carol Rama, Visi, 1984