7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskaita apie Vilniaus miesto gyventojų smurtą ir nelaimingus atsitikimus XVI-XVIII a.

NDG inf.
Nr. 10 (1204), 2017-03-10
Kultūra Anonsai
Kirstinis sužalojimas. J. Kozakaitės nuotr.
Kirstinis sužalojimas. J. Kozakaitės nuotr.

Kovo 15 d. 18 val. NDG auditorijoje Vilniaus universiteto doktorantė Justina Kozakaitė  skaitys paskaitą apie apie Vilniaus miesto gyventojų smurtą - „Atsargiai! Kertate Vilniaus miesto ribas! Vilniaus miesto gyventojų smurtas ir nelaimingi atsitikimai XVI-XVIII a.“. Ši paskaita yra parodą „Miesto gamta: pradedant Vilniumi“ lydinčio mokslininkų paskaitų ciklo „Miesto gamta: pradedant mokslu“ dalis. Paskaitų ciklas „Miesto gamta: pradedant mokslu“ – tai valandos trukmės susipažinimas su parodoje apmąstomomis temomis, kurios paskaitose aptariamos iš mokslininkų perspektyvos.

Praeities žmonių palaikai yra betarpiškas istorijos pažinimo šaltinis, kurį galima „perskaityti“. Šio darbo imasi antropologas, bandantis prikelti praeitį prakalbindamas žmogaus griaučius, kurie gali liudyti žmogaus fizinę veiklą, mirties laiką, patirtus nelaimingus atsitikimus ar smurtą. XVI-XVIII a. Vilnius, persmelktas kultūros, religijos ir socialinės įvairovės, pasižymėjo dideliu traumatizmu. Paskaitos metu į miesto erdvę ir žmonių tarpusavio ryšius bus bandoma pažvelgti šiek tiek kitokiu kampu – analizuojant tuo metu patirtus sužalojimus. Tyrimo objektai yra elito atstovų, paprastų miestelėnų ir dvasininkų palaidojimai iš Švč. Trejybės cerkvės ir Katedros, Liejyklos, Subačiaus gatvių.

Justina Kozakaitė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantė, šiuo metu rašanti  disertaciją tema:  „Traumos Lietuvoje bioarcheologiniais ir istoriniais duomenimis“. Mokslininkės tyrimų objektas – priešistorinių ir istorinių laikų skeletuoti palaikai, randami visoje Lietuvoje.

Paskaita vyks NDG auditorijoje.
Paskaita nemokama, be registracijos.
Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija.
 

 

Žymos:
NDG inf.,
Kirstinis sužalojimas. J. Kozakaitės nuotr.
Kirstinis sužalojimas. J. Kozakaitės nuotr.