7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atsidaro menininkų dienos centras „Autarkia“

Alberta Vengrytė
Nr. 34 (1186), 2016-10-28
Kultūra Anonsai

Buvusioje „Penkiukų“ gamyklos teritorijoje, besiformuojančiame menininkų bei kūrybininkų kvartale, atsidaro menininkų dienos centras „Autarkia“.

 

Spalio 28 d., penktadienį, 20:00 val., buvusiose VGTU elektronikos fakulteto valgyklos erdvėse (Naugarduko g.41, Vilnius), vyks performatyvi spaudos konferencija „Preasskfreesense“, kurios metu menininkas ir idėjos iniciatorius Robertas Narkus pristatys projekto misiją, o į publikai kilusius klausimus atsakys poetas bei atlikėjas Žygimantas Kudirka – Mesijus. Vakaro metu menininkas Canas Ahmetas Boyanas (Turkija), bendradarbiaudamas su Vilniaus Patafizikos Institutu ir genų inžinieriumi Šarūnu Daunoru, pristatys autonomišką biosferą – unikalų skulptūrinį sprendimą (instaliaciją), kurioje išmanioji augalininkystė ir bioinžinerija susiduria su šiuolaikinio meno strategijomis. Ekspoziciją ir muzikinę programą papildys specialūs „Autarkijos“ draugų įnašai bei šventinės dedikacijos. Norėdami nepraleisti naujausios informacijos, sekite mus facebook puslapyje: fb.me/autarkiaspace.

 

„Autarkia“ (gr. Autarkhia, autarkhein – save valdantis; etinė ir politinė samprata, žyminti sistemos savipakankamumą) – tai menininkų dienos centras, interesų klubas,  įsivaizduojamų sprendimų ofisas, eksperimentinės gastronomijos bistro, meno galerija ir projektų vystymo viešbutis. „Autarkia“  yra vienas programos  „Vizionierius“ (vizionierius.lt) etapų, kuris remiasi menininko(ės) ir biotechnologijų įmonės bendradarbiavimu. Projekto esmė – trumpalaikis menininko „įdarbinimas“ aukštųjų technologijų, mokslo, verslo ar valstybinėse įmonėse su „atviros užduoties sąlyga“, suponuojančia naujo produkto sukūrimą, kai menininkas per tam tikra laiką įsigilina į įmonėje vykstančius procesus, atlieka tyrimą bei savitą kūrybinių procesų auditą. Produktas šiuo atveju gali būti ir hipotetinis ar apskritai neįmanomas, tačiau neišvengiamai keliantis klausimus bei nurodantis į svarias problemas.

www.vizionierius.lt

 

Cano Boyano (Turkija, g. 1990) meninė praktika vystosi aplink informacijos perdavimo procesus. Intencionaliai pabrėžiant struktūrinius prieštaravimus, menininko darbais formuluojamas daugiasluoksnis atpažinimo koridorius, apimantis ne tik objekto identifikaciją, bet ir klausimus apie individo vietą bei savastį šiuolaikybės, kurią galima palyginti su nesibaigiančia informacijos bangų mūša, kontekste. Taikant skirtingas reikšmes skulptūriniams objektams bei vaizdams, Cano Boyano naudojamos strategijos ir priemonės įvairuoja nuo organinių medžiagų iki architektūrinių motyvų pasirinkimo, nuo sintetinės kilmės darinių iki poetikos, o tai, kas archajiška, kūrėjo darbuose maišosi su post-humanizmo ženklais, tokiu būdu žaismingai inicijuojant dar vieną testą šiuolaikinio progreso vertybėms ar jų liekanoms. 

 

Robertas Narkus savo meninę praktiką apibrėžia kaip aplinkybių vadybą atsitiktinumų ekonomikoje. Su „jokių taisyklių“ taisykle Narkus siūlo naršyti po nepastovios šiuolaikybės erdvę ir kalba apie objektus ar procesus kaip potencialių galimybių sumas. Pastaraisiais metais Narkus surengė solo parodas Londone, Amsterdame, dalyvavo grupinėse parodose XII Baltijos Trienalėje, V-toje Marakešo bienalėje, „de Appel“ meno centre bei kitur. Robertas Narkus yra Patafizikos Instituto Vilniuje įkūrėjas bei eksperimentinės inžinerijos stovyklos „eeKūlgrinda“ organizatorius. 

 

Vilniaus Patafizikos institutas (VPI) yra sofistinė organizacija, kurios tikslas – vienyti plataus spektro meno, mokslo bei vadybos profesionalus, plėtoti tarpsritinį bendradarbiavimą, patirčių ekologijos bei kognityvinės inžinerijos projektus. Patafizika yra įsivaizduojamų sprendimų mokslas, hipotetinė filosofija siūlanti alternatyvas pozityvistinei pasaulio sampratai. Pirmą kart patafizika minima 1907 Alfredo Jarry knygoje Dr. Faustrolio opinijos bei tyrimai. Autorius aprašo įsivaizduojamą paralelinę visatą bei mokslą, aprašantį jos dėsnius – patafizką. Šiandien patafizika yra praktikuojama kaip akademinė subkultūra, vienijanti mokslininkus bei menininkus visame pasaulyje. Vilniaus Patafizikos institutas yra pasaulinio patafizinių organizacijų tinklo narys, palaikantis glaudžius ryšius su College de 'Pataphysique Paryžiuje, Amsterdam Academy of Pataphysics bei kitomis organizacijomis.

 

 

 

„Autarkia“, Naugarduko g. 41, Vilnius.

 

Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Elektronikos fakulteto vidiniame kieme, buvusios valgyklos patalpose.

 

Spalio 28 d., 20:00 val. 

 

Nors žodis „Autarkia“ reiškia savipakankamumą, šis projektas nebūtų įmanomas be Lietuvos Kultūros tarybos ir Kultūros Ministerijos paramos.