7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pylimo galerijoje – Lietuvos medžio drožėjų kūrinių paroda-konkursas „Šventieji ir piligrimai“

Pylimo galerijos inf.
Nr. 31 (1183), 2016-10-07
Kultūra Anonsai
Petras Balsys, „Prakartėlė“
Petras Balsys, „Prakartėlė“

Nuo spalio 11 d. Vilniuje, Pylimo galerijoje, atidaroma Lietuvos medžio drožėjų kūrinių paroda-konkursas „Šventieji ir piligrimai“. Tokį renginį Lietuvos piligrimų bendrija ir Vilniaus krašto tautodailininkų – meno kūrėjų bendrija organizuoja jau ketvirtą kartą. Kaip teigė Lietuvos piligrimų bendrijos pirmininkas dr. Darius Liutikas, parodoje-konkurse dalyvaus daugiau kaip 20 medžio drožėjų iš visos Lietuvos. Organizuojama paroda-konkursas yra unikali galimybė vilniečiams ir miesto svečiams susipažinti su iš kartos į kartą perduodamomis Lietuvos medžio drožybos tradicijomis. Prieš penkiolika metų, 2001 m. tradicinių lietuviškų kryžių drožyba buvo įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą.

 

Parodoje lankytojai galės išvysti kaip tradiciškai medžio kūriniuose vaizduojamas šv. Rokas (ligonių ir piligrimų globėjas), šv. Petras (apaštalas ir evangelistas, taip pat žvejų globėjas), šv. Kazimieras (Lietuvos globėjas), taip pat šv. Jurgis (jaunimo, ūkininkų globėjas), šv. Antanas (moterų globėjas), šv. Florijonas (saugotojas nuo gaisrų) ir kiti šventieji. Parodoje taip pat eksponuojama ir Kristaus, Švč. Mergelės Marijos, į šventas vietas keliaujančių piligrimų skulptūros. Medžio drožėjų kūrinius vertins komisija, sudaryta iš liaudies meno ekspertų, skulptorių, konkurso organizatorių. Gražiausius kūrinius galės rinkti ir visi parodos lankytojai.

 

Kas dvejus trejus metus organizuojama paroda yra keliaujanti tartum piligrimai. Organizatorių sumanymu paroda vyksta vis kitoje Vilniaus miesto galerijoje. Taip siekiama su medžio drožyba supažindinti kuo įvairesnius žmones, skirtingų galerijų tradicinius lankytojus. Primename, kad tiek I-ojoje, tiek II-ojoje Lietuvos medžio drožėjų kūrinių parodoje-konkurse „Šventieji ir piligrimai“ dalyvavo po 22 Lietuvos medžio drožėjus iš įvairių šalies regionų (Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos), 2013 m. parodoje-konkurse dalyvavo 24 Lietuvos medžio drožėjai. 2009 m. Jeruzalės galerijoje vykusioje parodoje I vietą užėmė medžio drožėjas iš Telšių r. Pranas Dužinskas (kūrinys„Piligrimas“), II vietą pelnė medžio drožėjas iš Kauno Algirdas Jasilionis, III – Tomas Stambrauskas iš Prienų r. 2011 m. Pilies galerijoje vykusioje parodoje nugalėtoju tapo ukmergiškis Valentas Butkus (kūrinys Šv. Pranciškus), II vietą užėmė Kazys Striaupa iš Plungės r., III – Vitas Vasiliauskas iš Kybartų. 2013 m. paroda vyko Šv. Jono gatvės galerijoje. I vietą užėmė medžio drožėjas iš Alytaus Artūras Janickas (kūrinys „Šv. Jonas Nepomukas“), II vietą pelnė medžio drožėja iš Utenos rajono Anelė Araminienė (kūrinys „Šventoji šeima“), III Vytautas Liatukas iš Kauno (kūrinys „Piligrimas“).

 

Parodos-konkurso uždarymo renginys ir geriausiųjų medžio drožėjų pagerbimas Pylimo galerijoje (Pylimo g. 30, Vilnius) vyks spalio 29 d. 12 val.

Daugiau informacijos apie konkursą-parodą „Šventieji ir piligrimai“ galite rasti Lietuvos piligrimų bendrijos tinklalapyje  www.piligrimai.lt

Petras Balsys, „Prakartėlė“
Petras Balsys, „Prakartėlė“