7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Simpoziumo „Veltinis 2014“ kūrinių paroda VDA galerijoje „Akademija“

 

 

Raminta Bumbulytė
Nr. 41 (1102), 2014-11-21
Kultūra Anonsai

Rugpjūčio 18–29 dienomis Panemunės pilyje vykusio tarptautinis veltinio meno simpoziumo „Veltinis 2014“ metu sukurti darbai pagaliau atkeliauja į sostinę. Šių metų simpoziumo tema – „Dinamiška tekstilė: nuo vietinio konteksto iki tarpsritinių eksperimentų“ siekė atrasti netikėtų sąsajų bei kontrastų, pažvelgti plačiau į tekstilės meno paribius,  pažinti tekstilės dinamiškąją pusę. Po tarptautinio simpoziumo paroda buvo rodoma Panemunės pilyje, taip Panevėžio miesto galerijoje.

 

Autorių idėjose plačiu spektru išsiskleidžia šių metų tema. Karolina Kunčinaitė ir Vytautas Tumėnas pristato valtį, reprezentuojančią pilį. Galerijos erdvėse plaukiojanti pilis sujungia Nemuną ir „Nugarinius“ Keralos (Indija) vandenis, savą kraštą su tolimu, praeitį su dabartimi. Istorinės jungties tema atsispindi ir Havva Halaceli Metlioglu bei Mehmet Metlioglu jungtiniame kūrinyje. Juo siekiama pabrėžti išminties, žinių perdavimą iš kartos į kartą. Nėriniai reprezentuoja turtingą ir trapią Panemunės pilies istoriją, o metalinės gijos – tvirtą, ilgalaikę pilies konstrukciją. Gijų ir siūlų motyvas taip pat sutinkamas Austės Jurgelionytės-Varnės kūrinyje. Megztos supynės pasakoja apie nenutrūkstamą gyvenimo ritualo epizodą, tačiau tai daro žaismingai ir lengvai. Cleio-Anastasia Papaioannou taip pat pasirenka žaismingą toną. Atsispirdama nuo renesansui būdingų gobelenų, ji sukuria sienomis šliaužiančią instaliaciją, kalbančią apie vaisingumą ir tai reprezentuojančius simbolius – moters vaginą ir šimtus spermatozoidų. Eglė Ganda Bogdanienė taip pat remiasi renesansiniais gobelenais. Iš veltinio pluošto ji sudeda itin spalvingą kilimą, kurį vėliau sujaukia ir išdarko šiuolaikinė šokėjų pora.

 

Simpoziume dalyvavo tekstilės, grafikos, video, tarpdisciplininių menų atstovai iš Lietuvos, Turkijos bei Graikijos: Eglė Ganda Bogdanienė, Dovilė Gudačiauskaitė, Karolina Kunčinaitė, Kęstutis Litvinas, Havva Halaceli Metlioglu ir Mehmet Metlioglu (Turkija), Lukas Motiejūnas, Cleio-Anastasia Papaioannou (Graikija), Lina Rukevičiūtė-Raišienė, Vytautas Tumėnas, Austė Jurgelionytė Varnė ir Artūras Varnas.

Tarptautinis simpoziumas „Veltinis 2014“ – tai tęstinis renginys, vykstantis jau 16 metus. Ankstesni simpoziumai rengti 1998, 2002, 2006 ir 2010 metais. Penktasis simpoziumas „Veltinis 2014“ skirtas profesionaliems tekstilės ir kitų meno sričių kūrėjams, vietinei regiono auditorijai bei pilies lankytojams. Projektas jau sulaukė įvairių visuomenės grupių narių, ypač besidominčių menu ir kultūriniais renginiais, susidomėjimo.

 

Parodos atidarymas – lapkričio 24 d. 17 val. VDA galerijoje „Akademija“.

Projektą organizuoja: VšĮ „Baltos kandys“.

Projekto partneris: Vilniaus dailės akademija.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Vinco Grybo memorialinis muziejus, sodyba „Medaus slėnis“.