7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio meno festivalis „Virus 18“

Lapkričio 27–30 d., Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245)

ŠDG inf.
Nr. 43 (1057), 2013-11-22
Kultūra Anonsai

Dominuojanti šių metų festivalio tema skirta feminizmui. Koks yra lietuviškas feminizmas, pamatysime teminėje parodoje „Postidėja“. Iškilusius neaiškumus savo pranešime išsklaidys feministinio meno aktyvistė, menotyrininkė Laima Kreivytė. Jaunųjų aktorių grupė „Bad Rabbits“, Simona Drakula meninėmis akcijomis taip pat gilinsis į moters prigimtį, provokuos naujiems pojūčiams ir mintims. Festivalio programa tokia įvairi, kad užteks patirčių ir šiuolaikinio šokio ir prasmingų diskusijų, geros muzikos ir eksperimentinės animacijos gerbėjams. Šiemet daug dėmesio skirta mados renginiui. Madų šou šurmulį paįvairins artistiškos „Suicide DJs“ grupės pasirodymas. Jau daug metų „Virus“ festivalis išlieka įvairių meno rūšių sintezės poligonu.
 

PROGRAMA:
Lapkričio 27 d. (trečiadienis)

17.00 VIRUS MENAS
Festivalio atidarymas. Teminės parodos „Postidėja“ atidarymas. Dalyvauja: Jurga Barilaitė, Ina Budrytė, Giedrė Lilienė, Karla Gruodis, Cooltūristės, Laura Garbštienė, Eglė Gineitytė, Aistė Kisarauskaitė, Paulina Eglė Pukytė, Eglė Ridikaitė, Laisvydė Šalčiūtė, Marta Vosyliūtė, Laura Zala, Shaltmira ir Beatričė Vanagaitė. Garsas: SoulSonic a.k.a Girių Dvasios.
Grupės „Bad Rabbits“, Broniaus Rudžio, Simonos Drakulos performansai.
Paroda veiks iki gruodžio 16 d.
(Šiaulių dailės galerija, Vilniaus g. 245)


Lapkričio 28 d. (ketvirtadienis)

16.00 VIRUS TEORIJA
Laimos Kreivytės paskaita „Mis(s)apropriacija šiuolaikiniame mene“
(Pristato „Meno eteris“).
17.00 VIRUS ŠAMANIZMAS
Geraldui Jankauskui (Džeriui) skirta diskusija – paminėjimas.
(Dalyvauja prof. Gintautas Mažeikis ir kt.)
18.00 VIRUS TEATRAS
Psilikono teatro premjera „Šiltmanio istorijos 1. Maištas laboratorijoje“.
(Šiaulių dailės galerija, Vilniaus g. 245)

Lapkričio 29 d. (penktadienis)

12.00 VIRUS ŠOKIO DIRBTUVĖS
Šokio dirbtuvės „Kaip savo darbą padaryti savu”.
Vedėjos: choreografė Rosanna Gamson, šokėjos Suna Lavinia Findikoglu ir Alexandria Yalj (JAV).
17.00 VIRUS SVEČIAS
Zinzine: alternatyvi leidyba ir zinų kultūra.
18.00 VIRUS ŠOKIS
Menininkų grupės „Žuvies akis“ šokio spektaklis „TUAŠ“
Choreografija ir atlikimas: Petras Lisauskas. Muzika: Saulius Petreikis. Tekstas: R.R.
Šokio improvizacija „Struktūra“. Choreografė Rosanna Gamson (JAV). Atlikimas: Suna Lavinia Findikoglu, Alexandria Yalj (JAV) ir Petras Lisauskas.
Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Ar aš esu tas, kas aš esu?“
Choreografija: Birutė Letukaitė. Interpretacija ir atlikimas: Liza Baliasnaja, Gotautė Kalmatavičiūtė, Rūta Lelytė, Indrė Puišytė, Marius Pinigis.
Įėjimas 10 Lt.


Lapkričio 30 d. (šeštadienis)

19.00 VIRUS MADA + MUZIKA
Alternatyvios mados šou. Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Telšių miestų ir Latvijos dizainerių eksperimentai. Dalyvauja grupė „Suicide DJs“.
Įėjimas 15 Lt.

22.00 VIRUS CLOSE PARTY
Dalyvauja Valdemar (Devintame Name), Redrum (Wonderhauz), VJ AG. Įėjimas 5 Lt.


Rėmėjai: Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Informaciniai rėmėjai: Šiaulių regiono televizija „Splius“, savaitraštis „Šiauliai plius“, naujienų portalas „Etaplius“.
Partneriai: Šiaurės Lietuvos kolegija, Šiaulių kultūros centras, Centro Šokoladinė, kavinė „Arkos”.
Organizatorius: Šiaulių dailės galerija.


 

DAUGIAU APIE RENGINIUS:


PARODA „POSTIDĖJA. ATSTATOMIEJI DARBAI“
Parodoje dalyvauja menininkės: Jurga Barilaitė, Ina Budrytė, Giedrė Lilienė, Karla Gruodis, Cooltūristės, Laura Garbštienė, Eglė Gineitytė, Aistė Kisarauskaitė, Paulina Eglė Pukytė, Eglė Ridikaitė, Laisvydė Šalčiūtė, Marta Vosyliūtė, Laura Zala, Shaltmira ir Beatričė Vanagaitė. Parodos kuratorė: Laima Kreivytė.
2012 m. kovo 8-ąją atidaryta „Postidėjos“ paroda kvietė pažvelgti į meno pasaulį moterų menininkių akimis ir atkreipti dėmesį į neproporcingą vyrų ir moterų atstovavimą ir vertinimą. Praėjus metams tapo akivaizdu, kad, nepaisant parodą rėmusio Europos lyčių lygybės instituto raginimų, padėtis nepasikeitė. Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis apdovanoti vieni vyrai, Venecijos bienalėje Lietuvai atstovaus vyras (su kompanija), į reprezentacijai ŠMC atrinktų šiuolaikinių Lietuvos menininkų dvidešimtuką pateko 4.5 moters (paroda „Didesnio dalis“). Tai patvirtino „Postidėjos” keliamų klausimų aktualumą ir paskatino surengti parodos tęsinį. „Postidėja II. Atstatomieji darbai“ kviečia atstatyti jėgų pusiausvyrą, tyrinėti ištrintą atmintį ir užmirštas istorijas, atgaivinti nutylėtas patirtis bei apleistas erdves, išryškinti nematomus kasdienius darbus. Tai nesibaigiantis procesas, todėl „Kovo ∞“ tampa tiesiog „∞“ – savo amžinumu įgalinančia begalybe. Atstatymas prasideda nuo istorijos aktualizavimo – rodomi ankstyvieji Karlos Gruodis ir Giedrės Lilienės, pirmųjų sąmoningų šiuolaikinio meno feminisčių, darbai. Raštu ir vaizdu užfiksuotos jų patirtys randa atgarsį jauniausios parodos dalyvės Eglės Shaltmiros darbuose. Prie „Postidėjos II“ dar prisijungė Aistė Kisarauskaitė ir Laura Garbštienė. Parodoje taip pat dalyvauja pirmosios „Postidėjos“ branduolys: Marta Vosyliūtė, Paulina Eglė Pukytė, Laisvydė Šalčiūtė, Eglė Gineitytė, Jurga Barilaitė, Eglė Ridikaitė, Beatričė Vanagaitė, Laura Zala ir Cooltūristės. Parodos dalyves sieja noras nematomą padaryti matoma, papasakoti savą istorijos versiją ir kritiškai reflektuoti patriarchalinius dailės kanonus. Jos kalba skirtingais balsais ir žvelgia iš įvairių kūrybinių perspektyvų neišskiriant vieno „teisingo“ požiūrio.


 BAD RABBITS
Plataus profilio meninis sindikatas.
2012 m. vasarą režisieriaus Agniaus Jankevičiaus ir Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijos studentų įkūrta partizaninė grupė. Sukurta vėliava, manifestų knyga, atributika ir pavadinimas „Bad Rabbits“ („Blogieji triušiai“) įkvėptas Che Gevaros, Simono Bolivaro bei Fidelio Kastro. 2013 m. gatvės teatro festivalyje Slovėnijoje „Bad Rabbits“ sėkmingai debiutavo pasirodymu-eskizu „The Rise and The Fall of Democracy“ („Demokratijos gimimas ir mirtis“).
 

PSILIKONO TEATRO PREMJERA „ŠILTNAMIO ISTORIJOS 1. MAIŠTAS LABORATORIJOJE“
Ką tik grįžęs iš gastrolių JAV, Psilikono teatras pristato 30 min. spektaklį visai šeimai. Festivalio žiūrovai bus pirmieji, kurie išvys šį spektaklį Lietuvoje. Spektaklis atveria augalų pasaulio dramą: spartų retų rūšių nykimą ir genetiškai modifikuotų organizmų keliamą pavojų. Aštrus siužetas, ekrane pasirodantys milžiniški mutantai – genetiškai modifikuotos sojos kariai ir dvigalvės pelės dideliais nasrais ir pilvais, neišgąsdino vaikų. Jie gyvai reagavo, juokėsi ir plojo, o po spektaklio rikiavosi į ilgas eiles, kad galėtų iš arti apžiūrėti miniatiūrines lėlės ir išmėginti, kaip jos juda. O svarbiausia, kas po spektaklio  jiems kilo gausybė klausimų: kaip gi ten baigėsi tiems GM sojos kariams, ar visos Gėlių Mergytės pasėtos retos sėklos sudygo? Atsakymas priklauso užaugusiems mūsų vaikams, kurie turės spręsti šiandien besikaupiančias problemas. „Šiltnamio istorijų“ premjera įvyko šiemet lapkričio 2–7 dienomis Vašingtone tradiciniame „Kids Euro“ festivalyje.

 

ŠOKIO DIRBTUVĖS „KAIP SAVO DARBĄ PADARYTI SAVU“
Tai intensyvus seminaras šokio ir dramos kūrėjams, skirtas toliau vystyti nebaigtus darbus ir skatinti didesnį savo kūrino aiškumą ir savastingumą. Sukurkite asmeninę kompozicinių „įrankių dėžę“. Išmokite išraiškingai kalbėti apie savo kūrinį, vadovauti atlikėjams, labiau susitelkti studijoje, liautis darius tą patį per tą patį. Dalyviams rekomenduojama pateikti neapdorotą medžiagą iš nebaigtų kūrinių. Saugus ir patvirtintas būdas pasistūmėti į kitą etapą SAVO kelyje, absoliučiai nekeičiant savo estetinių nuostatų ar prioritetų.
Šokio dirbtuves ves choreografė iš JAV Rosanna Gamson su šokėjomis Alexandria Yalj ir Suna Lavinia Findikoglu.
Alexandria Yalj (RG / WW generalinė direktorė / atlikėja) nuo 2008 metų scenoje pasirodo kartu su Rosanna Gamson / World Wide. Naujausias pastatymas – „Layla Means Night” šokio projektas teatre ODC Theater San Franciske. Vyko į Tov šalies ir pasaulinio masto gastroles. Aleksandria yra Venecijoje (Kalifornija, JAV) įsikūrusios ekologiškos kultūros įstaigos Electric Lodge vykdančioji direktorė. Ten gimsta jos daugiadisciplininiai pastatymai, gyvuojantys vieną ar keletą sezonų. Ten ji sukūrė pirmąsias programas, propaguojančias šokio meną ir tarpžanrinius pasirodymus: „Movement and the High Voltage Performance Series“ („Kolektyvinio judesio ir Aukštos įtampos vaidinimų seriją“) bei aplinkosaugos projektą „L.A. River Expeditions“ („L.A. upės ekspedicijos“). 
Suna Lavinia Findikoglu – trupės narė nuo 2010 metų. Naujausias pastatymas – „Layla Means Night” šokio projektas teatre ODC Theater San Franciske. Taipogi dalyvavo Tov šalies ir pasaulinio masto gastrolėse. Bostono konservatorijos absolventė (Baletas ir šiuolaikinis šokis). Profesionali girotonikos, girokinezės ir pilateso instruktorė. Dažnai pasirodo su Los Andželo trupėmis: „ArLA“, „Collective Movement“ ir „MAKing Dance“.

 

MENININKŲ GRUPĖS „ŽUVIES AKIS“ ŠOKIO SPEKTAKLIS „TUAŠ“
Choreografija ir atlikimas: Petras Lisauskas
Muzika: Saulius Petreikis
Tekstas: R.R.
TUAŠ...kaip tušas kuriuo užrašytas eilėraštis į dienoraštį... mažas poetinis vyksmas prisimenant tai kas sujungė TAI ir TAI, JĮ ir JĄ, TAVE ir MANE... TUAŠ - šokį, poeziją ir muziką jungiantis pasirodymas kuriame kiekviena jo sudedamoji dalis yra vienodai svarbi. Petras Lisauskas – vienas ryškiausių šių dienų šiuolaikinio šokio atlikėjų. 2007 metais baigė aktoriaus, šiuolaikinio šokio šokėjo bakalauro studijas (kurso vadovė Aira Naginevičiūtė) Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, šiais metais baigė dramos režisieriaus studijas (kurso vadovas Valentinas Masalskis). Jam jau teko dirbti su tokiais didžiais scenos meno kūrėjais kaip Robert Wilson (USA) bei Palle Granhøj (DK).

 

ŠOKIO IMPROVIZACIJA „STRUKTŪRA“
Tai naujas, ką tik sumanytas improvizacinis šokio pasirodymas, kurio choreografė yra Rosanna Gamson (JAV). Atlikimas: Suna Lavinia Findikoglu, Alexandria Yalj (JAV) ir Petras Lisauskas.

 

KAUNO ŠOKIO TEATRO „AURA“ SPEKTAKLIS „AR AŠ ESU TAS, KAS AŠ ESU?“

Choreografija: Birutė Letukaitė
Tekstilės, meninė instaliacija: Almyra Bartkevičiūtė-Weigel
Interpretacija ir atlikimas: Liza Baliasnaja, Gotautė Kalmatavičiūtė, Rūta Lelytė, Indrė Puišytė,  Marius Pinigis
Muzika: Jaras Ramūnas, Murcof, Massive Attack
Video: Kristijonas Jakubsonas
Filmavosi: „Auros“ šokėjai ir Almyra Bartkevičiūtė-Weigel, Vaidotas Daukša, Gintarė Masteikaitė, Pilypas Misiukevičius, Jokūbas Nosovas
Kostiumai: Rūta Biliūnaitė, Birutė Letukaitė
Trukmė: 40 min.
Premjera: Rugsėjo 24 d., 2011
Drabužiai saugantys, dengiantys kūną, siekiantys suteikti jam kultūrinį ir lytinį identitetą, dėl perregimumo Almyros Bartkevičiūtės-Weigel objektuose tampa terpe, per kurią žvilgsnis krypsta į spėjamai užslėptą identitetą, taip pat į jėgą ir poveikį, besiveržiantį ant jų iš išorinio pasaulio ir juos keičiantį. Instaliaciniai objektai „Brangus laikas“, „24 valandos“, „Prijuostės“ ir „Privatus pokalbis“ tematizuoja tiek asmenines, tiek visuomenines metamorfozes, kurios šiuolaikinėje visuomenėje tampa plačiai ir sparčiai plintančių technologinių išradimų bei naujų komunikacijos formų rezultatu. Choreografė Birutė Letukaitė įsilieja į Almyros Bartkevičiūtės-Weigel instaliacinių objektų ir temų ratą ir jį perteikia šokėjų kūnų ir kūnų santykių kalba. Ar aš tas, kas aš esu? Ar esu tai, kas padiktuota visuomenės, ar tai, kas laikui bėgant susiformavo, kaip mano asmens identitetas. Kas aš? Pelė besisukanti namų interesų rate? Pelė vis bėganti ir ieškanti savo „sūrio“? Kompiuterinė pelė, graužianti laiką? Ar darbo kėdė, virstanti meno kūriniu? Šie klausimai iš privačios sferos perkeliamas į viešąją, čia laikas nebėra toks brangus, pokalbis nebėra privatus, buvimas visuomenėje nebėra asmeniškas. Viešose vietose atliktas šokėjų performansas asmens tapatybės temą transliuoja praeiviams, pakeleivingoms mašinoms, barų lankytojams, taip tarsi naikindamas įsivaizduojamą liniją tarp to, kas privatu ir kas vieša. Taip atsiranda meno kūrinys, tiesiantis tiltus tarp individualaus kūno, visuomenės ir technologijų temų. Sukuriamas įdomus stebėjimo laukas, kuriame tarp kultūriškai nusistovėjusių stereotipų apie lyčių vaidmenis visuomenėje, vyrauja ir individuali tapatybė, nepaliaujamai paklūstanti materialaus pasaulio dėsniams ir paliekanti pėdsakus mūsų asmenybėje.
 

VIRUS MADA
Prieš aštuoniolika metų prasidėjęs būtent kaip mados renginys, VIRUSas iššsivystė į tarpdisciplininį, daugelį meno sričių apjungiantį ir integruojantį reiškinį. Tačiau VIRUS MADA, kurios podiumas buvo vienas pirmųjų daugeliui dabar gerai žinomų Lietuvos ir užsienio mados kūrėjų, išlieka vienu iš labiausiai laukiamų festivalio renginių, ryškiai, emocingai ir drąsiai provokuodamas stingdančią lapkričio tamsą. VIRUS MADŲ šou bus pristatyta apie 20 be galo skirtingų kolekcijų, sukurtų Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Telšių miestų ir Latvijos dizainerių. Ant podiumo išvysime ir ypatingus renginio svečius. Dizainerė Diana Nevedomskytė, savo karjerą ir pradėjus būtent nuo VIRUSO madų šou, pristatys prabanga alsuojančią kolekciją. Taip pat išvysime Latvijos kūrėjų Ilizane Grinberga ir Baiba Cihovska kolekciją, kuri neseniai laimėjo Latvijos Metų dizaino apdovanojimą mados aksesuarų kategorijoje (Latvian Design award of the year in fashion accsessories). Į VIRUS MADAS įsilies grupė „Suicide DJs“

 

Daugiau info apie festivalį:
https://www.facebook.com/virusfestivalis

http://www.siauliugalerija.lt/main.php?id=4

 
 
Šiaulių dailės galerija

Vilniaus g. 245,
LT-76343, Šiauliai
Tel./faks. 841 524385
Tel. 841 521161
El. paštas: g[email protected]
www.siauliugalerija.lt

Darbo laikas: antradienį–penktadienį 10–18 val., šeštadienį 10–17 val.