7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Laisvės alėjos bohemos gyvenimą primins meninis projektas

 

Galerijos „101“ inf.
Nr. 39 (1053), 2013-10-25
Kultūra Anonsai
Dainius Liškevičius, Vienos minutės Jurgio Mačiūno portretas, sakantis CIAO!
Dainius Liškevičius, Vienos minutės Jurgio Mačiūno portretas, sakantis CIAO!

Spalio 25 d. (penktadienį) viešosiose Laisvės alėjos erdvėse VDU menų galerija „101“ pristatys šiuolaikinio meno projektą Laisvės alėjos bohema: atminties vietos. Tai trumpa, bet įsimintina meninė akcija, skirta sužadinti laisvo, maištingo ir kūrybingo gyvenimo mitus, nauju žvilgsniu pažvelgti į Laisvės alėjos (sub)kultūrinio gyvenimo istoriją, kurti atminties ir istorijos dialogą.


Kartu tai bandymas paklausti, kaip ir ar šiandien Laisvės alėjos tapatybę formuoja legendos apie praeityje šurmuliavusį laisvą bohemišką gyvenimą, išnykusias, bet kažkada klestėjusias kavines, restoranus, ekscentriškus poetus, maištaujančius tapytojus ar virtuozus muzikantus. Ar menininkų, žurnalistų, profesorių ir laisvą kūrybiškumą išpažįstančiųjų susibūrimų vietos (Konrado kavinė / Tulpė, Laumė, Metropolis, Versalis / Jaunimo kavinė / Vakaras, Orbita), kūrybinės erdvės (teatrai ir kitos nepriklausomos bendraminčių komunos) bei pasakojimai apie meno pasaulio asmenybes dar gyvi kolektyvinėje miestiečių atmintyje? O svarbiausia, kaip formuojama naujoji Laisvės alėjos tapatybė, ar joje yra vietos laisvei, maištui ir kūrybai?


Projekto programa:

12 val. prie skulptūros „Žinia“  (Laisvės al. ir Ožeškienės g. kampas) prasidės Vitos Gelūnienės ir Edo Carrollo performansas – pasivaikščiojimas Paldieninkas: patirk laisvę naujai. Ši kelionė vyks pietų pertraukos metu („paldieninkais“ tarpukario Lietuvoje buvo vadinami vidurdienio susirinkimai, kurių dalyviai „ruošė save meno darbui“), todėl joje bus peno ir kūnui, ir sielai: jos dalyviai pradės pamaitindami savo kūną „Paldieninko“ sriuba, o baigs dalindamiesi specialiai šia proga sukurtu maistu sielai.


Nuo 12 val.  naujamiesčio ir senamiesčio kavinėse prasidės Vaidės Legotaitės ir Anos Čižauskienės  audioprojektas Pokalbiai prie kavos: interviu su jaunaisiais menininkais, kuriuose bus aptariamos šiuolaikinio menininko įvaizdžio sampratos, vietos reikšmė kūrybinei miesto jaunuomenei. Įrašų bus galima klausytis taip pat ir: www.galerija101.lt, www.projectaleja.wordpress.com


16 val. Laisvės alėją iš jos fontano pasveikins dūmų skulptūra - performansas Vienos minutės Jurgio Mačiūno portretas, sakantis CIAO!. Skulptorius Dainius Liškevičius sukurs vaiduoklišką momentinį kūrinį, tarsi nuorodą į revoliucinius sovietmečio įvykius, kaip svarbią šios vietos kolektyvinę atmintį.  Kartu tai Mačiūno pasveikinimas laikinosios sostinės laikų, sovietmečio, esamai ir būsimai Laisvės alėjos bohemai. Tai emocinė jungtis tarp praeities kultūrinio gyvenimo ir šiandienos kultūrinio įvykio Laisvės alėjoje.
 

17 val. Tado Ivanausko Zoologijos muziejaus kino salėje bus pristatoma Arno Anskaičio instaliacija Svajūnas. Tai menininko bandymas prisiminti iš dalies tikrą, iš dalies išgalvotą, jauną, nežinomą menininką, aštuntajame dešimtmetyje gyvenusį Kaune.
Instaliacija veiks iki 27 d. Instaliacija nemokama.


18 val. buvusioje vyninėje „Taškas A“ (Laisvės al. 93) bus pristatomas Gintaro Česonio projektas Bohemos būvis, 2013, Kaunas. Šiame projekte menininkas ieškos atsakymų, kas yra bohema? Legenda, praeities reiškinys ar tikrovė ir dabartis?
Kartu bus pristatomas ir Ingos Likšaitės videoprojektas „Dingę", paremtas  Gintaro Patacko eilėraščiu  „Myriop išėjusi bohema“ (animacija: Claudia Rohrmoser/AU, muzika: Angela Aux /DE).
Paroda veiks iki 27 d. 11-17 val.


18 val. 30 min. buvusioje vyninėje „Taškas A“ (Laisvės al. 93/ netrukus atsidarysiančiame turkiško stiliaus kaljano bare „Šiša“), visi, mylintys Laisvės alėją bus kviečiami į atvirą diskusiją apie Laisvės alėjos kultūrinio gyvenimo ateitį.

Tai jau antrasis VDU menų galerijos inicijuojamas meninis projektas, skirtas Laisvės alėjos atminties tyrimams. Pirmasis – „Atminties sapnai“ - įvyko 2011 m.
Projekto kuratorė Daiva Citvarienė.

Projekto rėmėjai ir partneriai: Kūltūros rėmimo fondas, Kauno miesto savivaldybė, UAB „Rūta“, Tado Ivanausko Zoologijos muziejus, turkiško stiliaus kaljano baras „Šiša“ (Laisvės al. 93).

Daugiau informacijos:
www.galerija101.lt, www.projectaleja.wordpress.com

Dainius Liškevičius, Vienos minutės Jurgio Mačiūno portretas, sakantis CIAO!
Dainius Liškevičius, Vienos minutės Jurgio Mačiūno portretas, sakantis CIAO!