7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Laisvės alėjos architektūra: tapatybės ženklai

VDU Menų galerijoje „101”

Galerijos „101” inf.
Nr. 37 (1051), 2013-10-11
Kultūra Anonsai
Laisvės al. 6 deš.
Laisvės al. 6 deš.

2013 m. spalio 15 dieną, 17 val. VDU Menų galerijoje „101” įvyks dokumentinių architektūros fotografijų parodos „Laisvės alėjos architektūra: tapatybės ženklai” atidarymas bei šiuo metu AUTC komandos kuriamas unikalaus architektūros istorijai skirto projekto – virtualių miesto istorinių reikšmių žemėlapio, žyminčio kultūros (architektūros) paveldo skaitmeninimo veiklų svarbą šiuolaikiniame kultūros procesų kontekste, pristatymas. Naujasis projektas vystomas remiantis šiuolaikine „kontraversijų kartografijos“ teorija. Interaktyviame žemėlapyje, kuris suformuojamas kaip daugiasluoksnis, istorines realijas atspindintis raktažodžių tinklas, bus galima atrasti istorinių nuotraukų, žinučių bei objektų aprašymų.

 

Parodoje „Laisvės alėjos architektūra: tapatybės ženklai” narpliojama Laisvės alėjos, kaip vienos iš svarbiausių miesto arterijų, kultūrinė sandara. Blankioje atminties (fotografijų) šviesoje svarstomos pasąmoninio-emocinio ir tiesioginio-žinojimo trajektorijos bei jų sankirtos – kuriame taške esame mes. Tad, kiekvienas stebėtojas kviečiamas pasinerti į architektūrinę meditaciją ir paklausti savęs: kokie gi reikšminiai ženklai mus sieja su Laisvės alėja? Ar mūsų asmeninėse patirtyse susiformavusios miesto erdvių reikšmės panašios į mūsų tėvų ir senelių? Ar galime Laisvės alėjoje atpažinti ilgalaikes reikšmių tradicijas, ar tik trumpalaikius šiandienos įvaizdžius?

 

Šias urbanistines ir istorines mįsles padės užminti užmaršties migla apgaubti 6 deš. Laisvės alėjos vaizdai. Rodos, neįpareigojantys dokumentiniai tyrimų kadrai neturėtų kelti jokių klausimų. Šie vaizdai kurti tam, kad architektūrine kalba į juos būtų atsakyta. Paradoksalu, jog tiek daug žinojimo apie tuometinę erdvę papasakojęs fotografas – nežinomas. Drauge su jaunuoju asistentu, jis įamžino ne tik tuometinės Laisvės alėjos pastatus, bet tuomkart ir esminius miesto, kaip gyvo organizmo, ženklus – žmones ir jų kasdieninio gyvenimo atributus, palydovus.

 

Paroda galerijoje veiks iki lapkričio 1 d.

 

 

 

 

 

Laisvės al. 6 deš.
Laisvės al. 6 deš.