7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Šiuolaikiniai karališkieji rūmai“

LDM Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A. Goštauto g. 1, Vilniuje)

LDM inf
Nr. 36 (1050), 2013-10-04
Dailė Anonsai
T. Eskerod nuotr.
T. Eskerod nuotr.

Danijos Karalystės ambasada Lietuvoje ir Lietuvos dailės muziejus spalio 3 d., ketvirtadienį, 17 val. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A. Goštauto g. 1, Vilniuje) atidaro parodą „Šiuolaikiniai karališkieji rūmai“ (veiks iki gruodžio 3 d.).  Įėjimas su kvietimais.

  

Frederiko VIII rūmai yra privati Danijos kronprinco ir kronprincesės rezidencija. Tai vieni iš 1750–1760 m. pastatytų ketverių beveik vienodų rūmų, sudarančių Amalienborgo kompleksą – karališkosios šeimos žiemos rūmus. Amalienborgas ir Frederiko VIII rūmai yra didingi embleminių istorinių stilių – rokoko ir vėlyvojo prancūzų ampyro – pavyzdžiai.

 

Architektūriniam rokoko stiliui būdingas labai aiškus planas, simetrija ir elegancija. Frederiko VIII rūmų modernizavimas vyko išlaikant pirminį rūmų planą. Aiškus pastato planas vėl buvo išryškintas, pastatyti įspūdingi tris rūmų aukštus jungiantys laiptai.

 

Kita šiems rūmams būdinga ypatybė – į interjerą grąžintas prancūzų vėlyvojo ampyro stilius. 1827–1828 m. rūmai tarsi gimė iš naujo, apvilkti šio stiliaus rūbu su charakteringomis spalvingomis stuko lubomis ir paauksinimais. Vėliau jie perdažyti vienspalviais dažais, daugiausia baltais, bet per 2004–2010 m. renovaciją vėl grįžta prie ankstesnių spalvų ir įmantrių detalių.

 

2004–2010 m. tiek Frederiko VIII rūmų išorė, tiek ir vidus iš pagrindų restauruoti. Atnaujinant pastatą siekta dviejų tikslų: sugrąžinti pastatui pirminį stilių bei sukurti šiuolaikinę rezidenciją karališkajai porai. Todėl dalį oficialesnę paskirtį turinčių rūmų kambarių dešimt jaunų danų menininkų – Olafur Eliasson, Jesper Christiansen, Erik A. Frandsen, Tal R, John Kørner, Kathrine Ærtebjerg, Morten Schelde, Signe Guttormsen, Eske Kath bei Kaspar Bonnén – dekoravo konsultuodamiesi su karališkąja pora. Menininkams teko spręsti nelengvą uždavinį, kaip išlikti ištikimiems savai meninei raiškai, kartu prisitaikant prie Frederiko VIII rūmų stilistikos, kadangi tai ne tik istorinis statinys, bet ir ateities karalių rezidencija. Menininkai šį iššūkį įveikė gana skirtingais būdais, tačiau visi paliko rūmuose modernių ženklų, pasiųsdami signalą, kad Danijos karališkoji šeima yra moderni ir neatsilieka nuo laikmečio.

 

Leisti menininkams dekoruoti visuomeninius pastatus įprasta nuo seno. Bet pasikviesti šiuolaikinius menininkus dekoruoti XIX šimtmečio pastatą – novatoriška ir drąsu.

 

Parodoje „Šiuolaikiniai karališkieji rūmai“ didžiausias dėmesys skiriamas meninei rūmų puošybai. Be to, parodos eksponatuose užfiksuotas fantastiškas Danijos kultūrinio paveldo objekto restauravimas ir dekoravimas, pristatantis žymiausius danų amatų, architektūros, šiuolaikinio meno pavyzdžius ir atspindintis karališkosios poros įsitraukimą į kultūrinį gyvenimą.

 

Paroda „Šiuolaikiniai karališkieji rūmai“ suteikia ypatingą progą žvilgtelėti į Danijos šiandienos meną, kultūros paveldą ir šiuolaikinius karališkosios šeimos rūmus.

 

Informacija apie parodą internete – www.ldm.lt

 

Išsamesnę informaciją apie parodą (danų ir anglų kalbomis) teikia  Danijos Karalystės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius J. E. Jørgen Molde (tel. 85 264 87 60) ir Danijos kultūros instituto direktorė Audra Sabaliauskienė (mob. 8 601 04333).

 

LDM Ryšių su visuomene centras, 85 262 18 83, 8 682 45 300

 

T. Eskerod nuotr.
T. Eskerod nuotr.