7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Armeno Avanessiano paskaita „Apie spekuliatyviojo realizmo estetikos negalimumą“

Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centre

Inesa Pavlovskaitė
Nr. 36 (1050), 2013-10-04
Kultūra Anonsai
Armen Avanessian
Armen Avanessian

Spalio 9 d., trečiadienį, 18:30 val. Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centre (DIC), 112 a. (Maironio g. 3, Vilnius) vyks antrasis šiuolaikinio meno praktikoms ir teorijai skirto paskaitų ciklo „Naujasis realizmas šiuolaikiniame mene“ renginys. Jo metu Berlyno laisvojo universiteto profesorius Armenas Avanessianas skaitys paskaitą „Apie spekuliatyviojo realizmo estetikos negalimumą“ (On the Impossibilities of a Speculative Realist Aesthetics). 

 

Pasitelkdamas semiotinį modelį, Avanessianas skiria tris realizmo režimus: pirma, signifikato realizmas (realism of the signified) (vyraujantis XIX a. literatūroje ir mene), kuriuo stengiamasi atvaizduoti realybę, ją pažinti ir keisti; antra, signifikanto realizmas (realism of the signifier), implikuojantis (lakaniškąjį arba trauminį) „tikrą”, kuris lieka amžinai nepasiekiamas, ir gali būti apčiuoptas tik per griežčiausias abstrahavimo procedūras (kokios matomos daugelyje XX a. meno kūrinių); galiausiai, tai, kas šiandien yra aktualiausia – referencijos realizmas (realism of reference). Net jeigu negalima tvirtai apibrėžti tokios realistinės prieigos, visgi galima išryškinti jos skirtumus ir kelti esminius klausimus: o jeigu tik spekuliacija garantuoja priėjimą prie realybės? Ar yra alternatyvų „percepciniam bei psichologiniam” režimams, anot Davido Joselito, jungiantiems meno kūrinį ir žiūrovą pastaraisiais dešimtmečiais? Ar įmanoma atsikratyti estetikos ir jos hiperkoreliacionizmo?

 

Armenas Avanessianas studijavo filosofiją ir politikos mokslus Vienoje ir Paryžiuje. Nuo 2007 m. dėsto Berlyno laisvajame universitete, Peter Szondi lyginamosios literatūros institute. 2011 m. buvo vizituojantis lektorius Columbia (Niujorkas), o 2012 m. Yale universitetuose. 2012 m. įkūrė spekuliatyviosios poetikos tyrimams skirtą platformą „Spekulative Poetik”. Avanessianas yra kelių knygų autorius („Phänomenologie ironischen Geistes. Ethik, Poetik und Politik der Moderne”, 2010, ir kartu su Anke Hennig „Präsens. Poetik eines Tempus”, 2012) bei sudarytojas (kartu su Winfriedu Menninghausu ir Janu Völkeriu „Vita aesthetica. Szenarien ästhetischer Lebendigkeit”, 2009, kartu su Luke’u Skrebowskiu „Aesthetics and Contemporary Art”, 2011, ir „Realismus Jetzt! Spekulative Philosophie und Metaphysik für das 21. Jahrhundert”, 2012).

 

Apie paskaitų ciklą „Naujasis realizmas šiuolaikiniame mene”

XIX a. realizmas kvietė gyventi savuoju laiku, registruoti savojo laikmečio bruožus, manieras ir idėjas – il faut être de son temps, skelbė Gustave Courbet. Jeigu realizmas yra konkretaus laikotarpio simptomų liudytojas ir laidininkas, koks tuomet galėtų būti (ar yra) ir kaip meno kūriniuose reiškiasi XXI a. realizmas?

 

Mokslo, technikos, skaitmeninių technologijų, komunikacijos ir informacijos parametrai pretenduoja tapti vienais pagrindinių faktorių, iš kurių vienokia ar kitokia forma plaukia šiuolaikinio pasaulio ypatybės: globalus vaizdų paplitimas, daiktų ir žmonių buvimo pasaulyje dehierarchizacija, tarpdaiktinė komunikacija, naujoviška moralinės ir politinės atsakomybės forma, etinės (ir estetinės) nuostatos pasaulio atžvilgiu kaita. Paskaitų ciklo metu meno kūrinio ir pasaulio santykį bandoma nužymėti realizmą šiuolaikinime mene suprantant kaip daugialypį reiškinį: ar galima meno kūrinio nepriklausomybė nuo suvokiančiojo subjekto? Kokia yra „koreliacionistinės estetikos” režimo alternatyva? Kaip meno kūrinio suvokimą, jo vertę ir (politinę) galią veikia globalus vaizdų pasklidimas ir jų sudaromi tinklai? Ar naujasis realizmas gali tapti manifestu, kviečiančiu bendros socialinės ir politinės tikrovės reflektavimui? Paskaitų ciklo metu siekiama išryškinti realistines tendencijas šiuolaikinio meno praktikose bei apmąstyti realizmo sąvoką atgaivinančias teorines prieigas, jų formas bei ypatybes.

 

Pranešėjai: Armenas Avanessianas (Berlyno laisvasis universitetas), Davidas Joselitas (Yale universitetas), Dieteris Roelstraete (Čikagos Šiuolaikinio meno muziejus).

 

Kiti renginiai: Dieterio Roelstraete’s paskaita gruodžio 6 d. Visi renginiai vyks VDA DIC, 112 a. (Maironio g. 3, Vilnius). Renginiai vyks anglų kalba.

 

Renginio organizatorė: Inesa Pavlovskaitė

 

Armen Avanessian
Armen Avanessian