7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

16-oje Lietuvos miestelių vaikai su architektų pagalba gražins savo aplinką

 „Architektūros [vaikų] fondas“ 

Nr. 16 (1030), 2013-04-19
Kultūra Anonsai

 

Vasarą vyksiančiame edukaciniame projekte “Keliaujančios architektūros dirbtuvės”, organizuojamame „Architektūros [vaikų] fondo“, dalyvaus 16 Lietuvos miestelių ir kaimų bendruomenių.  Atrinkti miesteliai: Alsėdžiai, Dūkštas, Kalviai, Krokialaukis, Miegėnai, Milašaičiai, Nemunėlio Radviliškis, Pagiriai, Palonai, Panemunėlio geležinkelio stotis, Skirsnemunė, Teneniai, Viečiūnai, Višakio Rūda, Žadeikoniai, Želva. Kiekviename iš jų bus suorganizuotos porą dienų truksiančios kūrybinės dirbtuvės, jų metu vaikai su architektų pagalba ieškos būdų savo miesteliui pagražinti ir įgyvendins juos praktiškai.

 

Miestelius atrinko projekto organizatoriai pagal bendruomenių atstovų internetu užpildytas anketas. Nusistatyti trys kriterijai: miestelio dydis ir gyventojų skaičius (prioritetas – nedideli miesteliai ir kaimai), vaikų bei jaunimo užimtumas (prioritetas – nedidelis kiekis renginių vaikams ir jaunimui), geografinis atstumas nuo didžiųjų miestų, nuo kitų miestelių, kaimų (prioritetas – miesteliai, esantys atokesnėse Lietuvos vietovėse).

 

Projektas vyks liepos-rugpjūčio mėnesiais. Jo tikslas – skatinti jaunuosius bendruomenės narius (vaikus ir jaunimą) būti aktyviais savo aplinkos kūrėjais.  Kiekviename iš aplankytų miestelių per 2-3 dienų trukmės kūrybines dirbtuves su vaikais vienoje iš miestelio viešųjų erdvių bus sukurtas išliekamąją vertę turintis projektas (objektas), kuris burtų miestelio bendruomenę ir skatintų projekto tęstinumą. Renginį užbaigs pristatymas bendruomenei ir diskusija.  Miestelių, nepakliuvusių tarp 16 atrinktų, gyventojai galės atvykti į arčiausiai vyksiančių dirbtuvėlių uždarymo renginį, sudalyvauti diskusijoje. Vykimo į miestelius datos ir žemėlapis bus paskelbti viešai.

 

„Architektūros [vaikų] fondas“ – jau trečius metus gyvuojanti savanoriška “Architektūros fondo” iniciatyva, kurianti ir įgyvendinanti architektūros edukacijos programas vaikams. Ją sudaro grupelė jaunų architektų, architektūros studentų, mokytojų. Veiklos tikslas – mus supančios aplinkos suvokimo, kūrybiškumo ir asmeninės atsakomybės (pilietiškumo) ugdymas. Savanoriai organizuoja temines kūrybines dirbtuvėles vaikams.  

 

„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ – pirmąkart vyksiantis projektas, planuojamas moksleivių vasaros atostogų metu, juo siekiama atkreipti visuomenės, ypač vaikų, dėmesį į kasdienę žmogų supančią aplinką. Projektu siekiama parodyti, kad aplinka rūpintis, ją puoselėti ir keisti galima realiomis, daug materialių ir žmogiškųjų išteklių nereikalaujančiomis priemonėmis.

 

 

 

Kontaktas žiniasklaidai:

Rūta Makutėnaitė,
+370 616 90387

Architektūros [vaikų] fondas

[email protected]