7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasideda Baltijos šokio platforma: Lietuvos kūrėjus išvys šokio ekspertai iš viso pasaulio

LŠIC inf.
Nr. 7 (1499), 2024-02-16
Kronika
Grėtė Šmitaitė šokio spektaklyje „Cracks“. F. Rufini nuotr.
Grėtė Šmitaitė šokio spektaklyje „Cracks“. F. Rufini nuotr.

Vasario 9 d. šokio lauko profesionalai susitinka Rygoje, kur prasideda Baltijos šokio platforma. Tai – svarbiausias Baltijos šalių organizuojamas, išskirtinai šiuolaikiniam šokiui skirtas renginys, kuriame pristatomos Lietuvos, Latvijos ir Estijos scenos naujienos, o menininkai susitinka su ekspertais iš viso pasaulio.

 

Lietuvai platformoje atstovaus tarptautinės komisijos atrinkti šokio menininkai, jaunosios kartos šokio kritikai bei Lietuvos šokio informacijos centro komanda.

 

Trijų Baltijos šalių šokio organizacijų įkurta iniciatyva, šiandien yra išaugusi į strategiškai svarbų projektą, nukreiptą į tikslingą ir tęstinį Baltijos šokio meno ir kiekvienos šalies šokio menininkų pristatymą bei konkurencingumo didinimą tarptautinėje rinkoje. Spektaklių, tinklaveikos renginių ir susitikimų pagalba platformoje populiarinamas Baltijos valstybių šokio laukas bei kuriama erdvė bendradarbiavimui, žinių ir patirčių mainams.

 

Renginyje susitiks daugiau nei 200 šokio lauko atstovų

 

Per tris pristatymų dienas platformoje susitiks daugiau nei 100 šokio lauko profesionalų (62  iš Baltijos regiono ir 56 iš kitų šalių) ir beveik 100 šokio menininkų. Šį kartą į platformą atvyksta scenos meno prodiuseriai, koordinatoriai ir festivalių rengėjai iš Vokietijos, Italijos, Suomijos, Olandijos, Taivano, Norvegijos ir kitų valstybių. Jiems ir žiūrovams bus pristatyti 9 šokio spektakliai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, vyks šokio menininkų prezentacijos, kūrybinės dirbtuvės ir tinklaveikos susitikimai.

 

Atviram Baltijos šokio platformos konkursui buvo pateiktos 77 Baltijos šalyse kuriančių menininkų paraiškos, kurias vertino tarptautinė komisija, sudaryta iš scenos menų profesionalų ir šokio sektoriaus lyderių. Atrinkti darbai išsiskiria plačiu požiūriu į šokį ir patį judesį – platformoje bus pristatomi soliniai ir dideli darbai bei šokio žanrą peržengiantys spektakliai.

 

Pristatomi įtraukiantys Lietuvos šokio menininkų darbai

 

Baltijos šokio platformoje bus galima išvysti ir tarptautinės komisijos atrinktus Lietuvos kūrėjų pasirodymus.

 

Platformos programoje pristatomi menininkai ir spektakliai: Lukas Karvelis/ „Be kompanijos“ – „Yet Another Day in Paradise“, Grėtė Šmitaitė – „Cracks“ bei Dovydas Strimaitis / „Be kompanijos“ (Lietuva) ir „Still waiting“ (Prancūzija) – „A Duet“.

 

Pitch sesijose (prezentacijose) dalyvaus ir su savo kūryba supažindins: Liza Baliasnaja, šokio teatras „Dansema“, „Be kompanijos“ (Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė), Julijonas Urbonas kartu su Erika Vizbaraite ir urbanistinio šokio teatras „LowAir“ (Marius Eidrigevičius bei „Vienudu“ projekto komandos).

 

Pirmą kartą platformoje - jaunųjų kritikų dirbtuvės

Platformos organizatoriai siekia ne tik pristatyti trijų Baltijos šalių šokio scenos aktualijas, bet ir stiprinti Baltijos šalių bendradarbiavimą, atverti naujas galimybes šokio profesionalų, kritikų, akademinės bendruomenės žinių ir patirčių mainams.

Šį kartą platformos metu įvyks šokio rašymo dirbtuvės jauniems kritikams iš Lietuvos. Tai Lietuvos šokio informacijos centro vykdomos Šokio kritikos mokymų projekto „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ dalis. Dešimt jaunų autorių dalyvaus intensyviose rašymo dirbtuvėse, žiūrės šokio spektaklius, dalyvaus tinklaveikos renginiuose ir spektaklių diskusijose. Juos lydės ir savo patirtimi pasidalins scenos meno kritikė, redaktorė ir rašytoja iš Norvegijos Anette Therese Pettersen.

Ši kelionė suteiks puikią galimybę jauniems autoriams susipažinti ir užmegzti ryšius su Baltijos šalių scenos meno kritikais, Europos šokio tinklo Aerowaves Springback Academy nariais, taip pat arčiau susipažinti su Baltijos šalių šokio menu ir šokio bendruomenėmis.

 

Visa informacija apie Baltijos šokio platformą ir programą: www.balticdance.org

 

Baltijos šokio platformos organizatoriai: Lietuvos šokio informacijos centras, Latvijos šokio informacijos centras bei Estijos šiuolaikinio šokio platforma „Sõltumatu Tantsu Lava”.

Partneriai ir rėmėjai: Baltijos kultūros fondas, Lietuvos kultūros taryba, Estijos kultūros fondas, Latvijos Respublikos kultūros ministerija, Valstybinis kultūros fondas (Latvija), Šiaurės šalių kultūros fondas.

 

 

Žymos:
LŠIC inf.,
Grėtė Šmitaitė šokio spektaklyje „Cracks“. F. Rufini nuotr.
Grėtė Šmitaitė šokio spektaklyje „Cracks“. F. Rufini nuotr.