7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio šokio asociacijos metai: virš 300 šokio pamokų ir dėmesys šokio srities tvarumui

ŠŠA inf.
Nr. 2 (1494), 2024-01-12
Kronika
ŠŠA nuotr.
ŠŠA nuotr.

Šiuolaikinio šokio asociacija (ŠŠA) nukreipia žvilgsnį atgal bei dalinasi, ką savo veiklomis pavyko tęsti, pradėti ir pasiekti šokio bendruomenės vardan 2023 metais.

„Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, mano manymu, didžiausias mūsų asociacijos indėlis yra tai, kad mes prisidedame prie šiuolaikinio šokio menininkų profesinio tvarumo, rengdami nuolatines pamokas, kūrybines rezidencijas, organizuodami stažuotes užsienyje. Šios galimybės leidžia menininkams ne tik gilinti savo jau turimas žinias, bet ir jas plėsti, užmegzti naujus kontaktus“, – sako ŠŠA pirmininkė Agnietė Lisičkinaitė.

2007 m. dvidešimt penkių Lietuvos šiuolaikinio šokio choreografų ir šokėjų įkurta asociacija, šiemet reguliariai atstovavo šiuolaikinio šokio kūrėjus Lietuvoje, informavo visuomenę apie asociacijos narių veiklą bei kūrybą. „Visgi tenka pripažinti, kad daug vykdomo asociacijos darbo lieka paraštėse. Visuomenei ne visuomet žinoma, kad nuolat palaikome kontaktą su Kultūros ministerija, bandome gerinti šokio menininkų kūrybines sąlygas, teikiame menininkų kandidatūras premijoms ir garbės ženklams. Visa tai ŠŠA daro nuosekliai ir sistemingai“, – pabrėžia ŠŠA pirmininkė A. Lisičkinaitė.

2023 m. ŠŠA dėmesys nenukrypo nuo edukacijos ir šiuolaikinio šokio populiarinimo tiek Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje, tiek regionuose. Visus metus drauge su tokiais šokėjais kaip Marius Pinigis, Liza Baliasnaja, Dominyka Markevičiūtė, Ema Senkuvienė, Inga Kuznecova ir kitais, mėgėjai, šokio profesionalai, spec. poreikius turintys bei senjorai, šokio pamokomis galėjo džiaugtis Lietuvos didmiesčiuose. Viso jų per metus suorganizuota net 340. Taip pat jau trejus metus senjorams organizuojamos šiuolaikinio šokio pamokos, dėka vaizdo menininko Mariaus Paplausko, įamžintos ir pristatytos meniniame vaizdo klipe.

Skatinant žinių apie šiuolaikinį šokį prieinamumą ne tik didmiesčiuose, bet ir visoje Lietuvoje, vasarą ir rudenį ŠŠA organizavo nemokamas nuotolines paskaitas apie šiuolaikinio šokio meną. Jų metu ŠŠA narės Birutė Banevičiūtė, Greta Grinevičiūtė ir Liza Baliasnaja dalinosi žiniomis apie šiuolaikinio šokio kūrybos procesus ir jų pritaikymą ugdymo procese, choreografines praktikas vizualiųjų menų kontekste bei kūrybinių prieigų plėtrą, jungiant choreografiją ir kinematografiją. ŠŠA džiaugiasi šio renginio sėkme, nes viso paskaitose sudalyvavo apie 200 įvairių sričių menų mokytojų, studentų ir žmonių besidominčių šiuolaikinio šokio menu.

Ketvirtus metus vykdytos ir šokio menininkų kūrybinės rezidencijos Lietuvos regionuose. Iš viso aplankyti 4 miestai ir miesteliai, kuriuose kūrė 11 šokėjų: Indrė Puišytė-Šidlauskienė ir Andrius Stakelė lankėsi Prienų kultūros centre, Gabrielė E. Aidulis, Monika Mastavičiūtė, Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Agnija Šeiko – Visagino kultūros centre, Anton Ovchinnikov – Kėdainių kultūros centre, Laurynas Žakevičius ir Rokas Šaltenis – Baisogalos kultūros centre.

Tarptautinės rezidencijos – svarbi ŠŠA veiklos sritis, leidžianti tarpininkauti su užsienio partneriais bei, žinoma, puoselėti šokio profesionalų kūrybines idėjas. Šiais metais šokėja Ieva Gaurilčikaitė rezidavo Belgijoje, Inga Kuznecova – Švedijoje, šokėjas Lukas Karvelis – Prancūzijoje, o šokėjai Ieva Navickaitė ir Povilas Bastys – Latvijoje. Tuo tarpu Lietuvoje viešėjo belgų menininkas Julien Carier, švedų menininkas Toby Kassel, Izraelio menininkė Alma Karvatchemesh ir italų menininkė Isabel Paladin.

Kaip ir kiekvienais metais, ŠŠA nariai neliko nepastebėti ir  nacionaliniuose apdovanojimuose. „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijoje geriausios choreografės titulą už šokio spektaklio „Indigo. Das Schliemann Project“ choreografiją pelnė ŠŠA narė, Šeiko šokio teatro įkūrėja Agnija Šeiko, o socialinio rezonanso kategorijoje laimėjo teatro „Žuvies akis“ spektaklis „Nemiga“ su ŠŠA nario Petro Lisausko choreografija bei atlikimu priešaky. Taip pat Kultūros ministerija už indėlį formuojant Lietuvos šiuolaikinio šokio lauką, garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ apdovanojo atlikėją, choreografę ir pedagogę Giedrę Kirkilę, o jaunojo kūrėjo premija atiteko šiuolaikinio šokio kūrėjui Lukui Karveliui. Galiausiai, gruodžio 28 d. ŠŠA nariai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius pelnė Vitos Mozūraitės premiją, skirtą keičiantiems bei plečiantiems šiuolaikinio šokio pasaulį.

Jau tradicija tapusiuose asociacijos apdovanojimuose už įstabią judesio spektaklio „Pasirinkimas“ (Vilniaus teatras „Lėlė“) choreografiją, įsimintiniausios 2022 m. kūrybinės šokio veiklos apdovanojimas skirtas choreografei, aktorei, šokėjai, Vilniaus teatro „Lėlė“ narei Sigitai Mikalauskaitei. Įsimintiniausios šokėjos veiklos laurus pelno šokėja, choreografė, pedagogė, Šeiko šokio teatro narė Oksana Griaznova, o paskutinė ŠŠA apdovanojimų nominacija už šokio sritį plečiančią veiklą teko choreografei, šokėjai, pedagogei Linai Puodžiukaitei-Lanauskienei.

Svarbu paminėti ir dvi šiais metais ŠŠA įgyvendintas iniciatyvas. Pirmoji jų – paramos akcija Kelmės kultūros centrui. Tarptautinės šokio dienos proga asociacija ragino aukoti nuo gaisro nukentėjusiam Kelmės kultūros centrui, kuris buvo svarbus partneris, siekiant šiuolaikinį šokį skleisti regionuose. Antroji iniciatyva – vos prieš keletą savaičių pristatytas rekomenduojamų atlygių šokio menininkams tyrimas. Pristatymo metu ne tik pasidalinta duomenimis kiek turėtų uždirbti šokėjas Lietuvoje, bet ir drauge su kultūros lauko bendruomene diskutuota kaip prisidėti prie šokio srities tvarumo ir vystymosi.

Šiuolaikinio šokio asociacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė

 

Žymos:
ŠŠA inf.,
ŠŠA nuotr.
ŠŠA nuotr.