7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teatro dienos minėjimas Klaipėdos dramos teatre

KLDT inf.
Nr. 13 (1462), 2023-03-31
Kronika
Justina Vanžodytė ir A. Kuzmarskis. D. Rimeikos nuotr.
Justina Vanžodytė ir A. Kuzmarskis. D. Rimeikos nuotr.

Tarptautinės teatro dienos minėjimas Klaipėdos damos teatre prasidėjo anksti, jau penktadienį, prieš spektaklį „Varovai“ buvo teikiami gražia tradicija tapę „Mūzų“ apdovanojimai dviem šio teatro aktoriams. Iškilmingą apdovanojimų ceremoniją papildė net dvi „Padėkos kaukės“ šeštadienį ir „Auksinis scenos kryžius“ sekmadienį, o šventinio savaitgalio kulminacija pirmadienį tapo Klaipėdos dramos teatro darbuotojų inicijuotos draugiškos miesto teatralų krepšinio varžybos.

 

„Mūzos“ J. Vanžodytei ir D. Meškauskui

Į „Varovus“ (rež. E. Senkovas) atėjusius žiūrovus penktadienio vakare pasitiko ne visai įprastas spektaklio pradžios vyksmas. Aktorė Digna Kulionytė visus sveikino su artėjančia teatro švente ir kvietė į sceną garbingą „Mūzų“ apdovanojimą už nuopelnus profesionaliai scenai ir publikai, atsidavimą teatrinei kūrybai pelniusius laureatus. Šiais metais jais tapo aktoriai Justina Vanžodytė ir Darius Meškauskas. Atsiimdama apdovanojimą J. Vanžodytė negailėjo gražių žodžių savo kolegoms, „per šiuos metus supratau, kad čia yra žmonių, kurie atveš vaistų, jei sirgsiu, kolegos, su kuriais galiu kalbėtis, su kuriais juokiamės ir verkiame. Šiame teatre daug žmonių, su kuriais galiu įdomiai kurti, be perdėtos konkurencijos, su džiaugsmu, tai – gražios širdies žmonės“.

D. Meškauskas priimdamas „Mūzą“ prisiminė savo profesorę Ireną Vaišytę. „Baigus konservatoriją ji sakė, kad aktoriui svarbiausia, jog būtų reikalingas. Per tiek metų darbo dar supratau, kad aktorius taip pat turi būti suprastas. Tikiuosi, jūs, mieli žiūrovai, mus suprasite“, – sakė visoje šalyje teatro mylėtojų atpažįstamas aktorius.

Prieš „Mūzų“ įteikimą išskirtinio pagerbimo sulaukė ir daugiau Klaipėdos dramos teatro aktorių: asmeninius apdovanojimus skyrė net trys klaipėdiečių šeimos. Jolanta ir Jonas Sąlygos sveikino aktorių Vaidą Jočį, Irena ir Valentinas Greičiūnai apdovanojo aktorę Digną Kulionytę, o Birutė ir Kazimieras Vaišvilos dvi aktores – Nijolę Sabulytę ir Renatą Idzelytę.

Jau aštuonerius metus gyvuojančią „Mūzų“ apdovanojimo tradiciją inicijavo Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“. „Mūzos“ nominaciją sudaro kompanijos „Bega“ skiriama piniginė premija bei skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtas mažosios plastikos darbas, atkartojantis nuo 1990 m. Klaipėdos dramos teatro fojė puošiančių to paties autoriaus skulptūrų „Mūzos“ fragmentą. Per šį laiką iš viso išdalinta jau 14 „Mūzų“ statulėlių.

 

„Meilė“ – metų spektaklis

Šeštadienį teatralų šventė prasitęsė „Herkaus Kanto“ erdvėje – ten vyko iškilmingas Klaipėdos miesto scenos meno apdovanojimų „Padėkos kaukė“ teikimas. Performanso meistro Beno Šarkos vedamoje ceremonijoje šalia kitų laureatų ypatingo dėmesio sulaukė ir du Klaipėdos dramos spektakliai. A. Dudos-Gracz režisuotas spektaklis „Meilė“ apie mirties bedugnę peržengiančią viltį apdovanotas „Padėkos kauke“ „Metų spektaklio“ nominacijoje. Intensyvi, dramatiška, su ribiniais žmogaus išgyvenimais be baimės į akistatą suvedanti „Meilė“ – jau antras žymios lenkų režisierės A. Dudos-Gracz spektaklis Klaipėdoje.

Dar viena „Padėkos kaukė“ atiteko poetiško ir futuristinio, S. Lemo kūrybos įkvėpto spektaklio „Robotų pasakos“ (rež. K. Dworakowski) kūrybinei grupei. Kritikų puikiai įvertintą spektaklį režisierius kūrė galvodamas apie paprastai teatro kūrėjų dėmesio mažiau sulaukiančią paauglių ir jaunimo auditoriją.

 

„Auksinis scenos kryžius“ – D. Kulionytei

Tarptautinės teatro dienos išvakarėse, sekmadienį, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijos metu buvo apdovanoti geriausi praėjusių metų scenos meno kūriniai ir jų kūrėjai. Metų aktore tapo Klaipėdos dramos teatro aktorė Digna Kulionytė. „Auksinį scenos kryžių“ ji gavo už tyrinėtojos Dignos, Yoko Ono vaidmenis spektaklyje „Lost Lost Lost“ (Klaipėdos dramos teatras) ir Mašos vaidmenį spektaklyje „Žuvėdra“ (OKT / Vilniaus miesto teatras). Atsiimdama apdovanojimą aktorė dėkojo šeimai ir teatro kolegoms bei mokytojams, įkvepiantiems ir palaikantiems teatro žmonėms, „stipriai noriu padėkoti Klaipėdos dramos teatrui, ačiū vadovui Tomui Juočiui, kad vardan jo ir viso teatro turiu galimybę kurti, būti, tobulėti teatre su neįtikėtinais režisieriais, ačiū trupės aktoriams, kurie mane atvira širdimi priėmė į savo gretas“.

 

Krepšinio aikštelė teatro salėje

Apdovanojimų maratoną teatras baigė švente sau ir kolegoms teatralams. Pirmadienį Klaipėdos dramos teatre ruošiamasi neįprastam renginiui, vakare vyks draugiškos Klaipėdos teatrų krepšinio varžybos – jose dalyvauti užsirašė komandos iš Klaipėdos jaunimo teatro, Klaipėdos lėlių teatro, Šeiko šokio teatro, „Taško“ teatro ir Klaipėdos dramos teatro. Retai pasitaikančią progą pabūti kartu, pasidžiaugti nuveiktais darbais ir pabendrauti Klaipėdos teatralų bendruomenė išnaudojo labai entuziastingai.

„Varžybų idėja kilo, kai tebedirbome su spektakliu „Storas sąsiuvinis“, – pasakojo renginio sumanytojas Klaipėdos dramos teatro garso operatorius Lukas Feser. – Kartu su technikais rūkomajame kalbėjomės apie krepšinį, pasiūliau teatrų varžybas, visi pasijuokėm, bet man ta idėja liko.“ Teatrinės erdvės transformavimas į krepšinio aikštelę neapsiėjo be iššūkių, kuriant improvizuotą krepšinio aikštelę buvo užverstos visos kėdės žiūrovinėje didžiosios salės dalyje. „Iš pradžių norėjome viską daryti didžiojoje salėje ant scenos, bet dieną prieš varžybas joje spektaklis, tada kažkas pasiūlė persikelti į žiūrovinę dalį, o dėl jos svarstyta ilgai, baimintasi, kad žaidžiant nebūtų pažeistos grindys, apsispręsta buvo tik kai parašiau viską įrengusiems kanadiečių inžinieriams ir gavau jų patvirtinimą“, – minėjo teatro bendruomenės šventės sumanytojas L. Feser.

Žymos:
KLDT inf.,
Justina Vanžodytė ir A. Kuzmarskis. D. Rimeikos nuotr.
Justina Vanžodytė ir A. Kuzmarskis. D. Rimeikos nuotr.