7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jaunimo teatro spektakliai – festivalyje BALTIC TRANSFER

Jaunimo teatro inf.
Nr. 33 (1398), 2021-10-22
Kronika
Scena iš spektaklio „Miego brolis“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Miego brolis“. L. Vansevičienės nuotr.

Trys Jaunimo teatro spektakliai dalyvauja spalio 18 – 24  dienomis Varšuvoje pirmą kartą vykstančiame tarptautiniame festivalyje BALTIC TRANSFER, skirtame jaunajam Baltijos šalių teatrui: tai režisierių Kamilės Gudmonaitės Sapnavau sapnavau, Adomo Juškos Miego brolis ir režisieriaus bei garso menininko Arturo Bumšteino Urbančičiaus metodas. Anot pagrindinio festivalio kuratoriaus Romano Pawlowskio, festivalis BALTIC TRANSFER siekia būti erdve, kurioje idėjos ir meno projektai perkeliami į kitas kultūras, ir kurioje naujos jų prasmės analizuojamos skirtinguose kontekstuose.

 

Festivalyje BALTIC TRANSFER bus pristatytos naujos teatro, muzikos, dramaturgijos ir garso meno formos iš Baltijos šalių, kuriose, kaip teigia festivalio organizatoriai, kyla galinga novatoriškų sceninio meno eksperimentų banga. Svarbi programos dalis yra skirta dokumentinei dramai, kuriai atstovauja K. Gudmonaitės ir T. Kavtaradzės lenkiška instaliacijos-spektaklio Sapnavau sapnavau versija, sukurta festivalio užsakymu ir dubliuota TR Warszawa aktorių Magdalena Kuta ir Mirosławo Zbrojewicziaus, kartu su garso montažo režisieriumi, lietuvių kilmės lenkų aktoriumi Janu Dravneliu.

 

Kitus du festivalyje pristatomus, Jaunimo teatro Black Box platformoje sukurtus jaunų režisierių Arturo Bumšteino ir Adomo Juškos spektaklius siejanti tema – muzikalumas, abu šie spektakliai yra ir garsių romanų inscenizacijos: Urbančičiaus metodas pastatytas pagal Thomaso Bernhardo Kalkinę, o Miego brolis – pagal to paties pavadinimo Roberto Schneiderio romaną. Po kiekvieno spektaklio festivalio žiūrovų lauks susitikimas su kūrybinės grupės nariais, o jauniesiems kūrėjams numatyti tinklaveikos renginiai su skirtingų šalių teatro profesionalais. Spalio 20 d. Varšuvos Zbigniew Raszewski teatro institute vyks tarptautinė diskusija „Baltijos teatras šiandien“, kurioje dalyvaus ir Jaunimo teatro vadovas Audronis Liuga.

 

Festivalio BALTIC TRANSFER idėja gimė iš bendros teatro TR Warszawa, Jaunimo teatro, Latvijos Naujojo teatro instituto (Ryga) ir teatro centro Vaba Lava (Talinas) iniciatyvos. Lietuviškos programos kuratorė Giedrė Bagdžiūnaitė. Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje, pagrindinis festivalio rėmėjas – Baltijos kultūros fondas.

 

Festivalio BALTIC TRANSFER spektakliai bus rodomi TR Warszawa teatro salėje, adresas: Marszałkowska g. 8, Varšuva. Visa festivalio programa: https://trwarszawa.pl/en/baltic-transfer-festival/about/

Scena iš spektaklio „Miego brolis“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Miego brolis“. L. Vansevičienės nuotr.