7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muziejai ir kolekcininkai raginami aktyviau kreiptis į policiją dėl laikomų ginklų ar šaudmenų registravimo

Kultūros komiteto biuras
Nr. 33 (1398), 2021-10-22
Kronika

Seimo Kultūros ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai spalio 20 d. bendrame posėdyje, vykusiame nuotoliniu būdu, svarstė klausimą dėl muziejuose saugomų istorinių ginklų.

2019 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojus Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo Nr. IX-705 pakeitimo įstatymui, visiškai netinkami naudoti ginklai iki šių metų rugsėjo 14 d. turėjo būti nustatyta tvarka registruoti Ginklų registre, ir gauti leidimai šiuos ginklus laikyti. Tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai muziejuose randami tinkamai neįregistruoti ne tik visiškai netinkami naudoti ginklai, signaliniai ginklai, bet ir nedeaktyvuoti koviniai ginklai.

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis pabrėžia, kad „muziejai turi užregistruoti juose saugomus ginklus – tai yra visuomenės saugumo interesas“.

Muziejai saugomus ginklus gali užregistruoti jų neperdirbant į visiškai netinkamus naudoti ginklus Lietuvos policijos generalinio komisaro 2011 m. vasario 28 d. įsakymo Nr. 5-V-166 „Dėl Juridinių asmenų ginklų ir šaudmenų civilinės apyvartos tvarkos aprašo patvirtinimo“ nustatyta tvarka, išduodant leidimą laikyti ginklus (jis išduodamas tinkamai įsirengus ginklų saugyklą ir paskyrus atsakingą asmenį) arba tokius ginklus perdirbti į visiškai netinkamus naudoti ginklus ir juos nustatyta tvarka užregistruoti, išduodant neterminuotą leidimą laikyti ginklus.

Kultūros ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai, taip pat ir Policijos departamentas ragina visus Lietuvos muziejus, ginklų kolekcininkus ir kitus asmenis, kurie turi nustatyta tvarka neįregistruotų ginklų, šaudmenų ar sprogmenų, aktyviai konsultuotis su policijos pareigūnais tokių ginklų registravimo, deaktyvavimo, laikymo ir saugojimo klausimais.

 

Parengė

Seimo kanceliarijos Kultūros komiteto biuras

Tel. (8 5) 239 6854, el. p. [email protected]