7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiaurės menų festivalyje – Lauryno Bareišos filmų programa

„Lithuanian Shorts“ inf.
Nr. 28 (1393), 2021-09-17
Kronika
Kadras iš  filmo „Kupranugaris“
Kadras iš filmo „Kupranugaris“

Dvi savaites Vokietijos Šiaurėje vykusį menų festivalį NORDEN savaitgalį užbaigė Lietuvai skirta programa. Specialusis lietuviškas kino akcentas – režisieriaus Lauryno Bareišos filmų programa. Jaunosios kartos kūrėjas, kurio debiutinio ilgametražio filmo „Piligrimai“ premjera ką tik įvyko Venecijos kino festivalyje, yra pelnęs ne vieną tarptautinį ir nacionalinį apdovanojimą. NORDEN pristatyti trys režisieriaus trumpametražiai filmai  „Kupranugaris“ (2016), „Kaukazas“ (2018) ir „Atkūrimas“ (2020).

 

Šlėzvige rengiamas Šiaurės menų festivalis NORDEN  – tai šiuolaikinę Baltijos jūros regiono šalių kultūrą ir meną pristatantis renginys, daug dėmesio skiriantis tvarumui, ekologijai ir ryšiui su gamta. Šiemet festivalyje pristatyta daugiau nei šimtas vizualiųjų menų, audiovizualinės kultūros ir edukacinių veiklų, skirtų įvairaus amžiaus žiūrovams.

 

Idėja pristatyti šiuolaikinę lietuvių kino kultūrą NORDEN festivalyje gimė iš šio renginio, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ir lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ partnerystės. Pasak festivalio kuratoriaus Karsteno Wieselio, „Lauryno Bareišos humoro jausmas ir rami pasakojimo maniera remiasi į šiaurietišką kinematografinę tradiciją. Į programą atrinkti trys režisieriaus filmai atskleidžia šio jauno kino kūrėjo talentą, sukuriant ypatingą įspūdį apie nuotaikas jo tėvynėje.“

 

Prieš penkerius metus sukurtas filmas „Kupranugaris” kalba apie absurdišką abejingumą šių dienų biurokratinėje sistemoje. Jame rodomas dviejų zoologijos sodo prižiūrėtojų noras tinkamai palaidoti kupranugarį. Filme „Kaukazas“ vaizduojama kurioziška situacija apie užsienyje gyvenančios moters ir jos devynmetės dukros sugrįžimą į gimtąją Karmėlavą. „Atkūrimas“ buvo atrinktas į Tarptautinio Berlyno kino festivalio  „Berlinale Shorts“ programą. Filme pasakojama apie ikiteisminį tyrimą.

 

Rugsėjo 12-ąją festivalyje NORDEN taip pat vyko pirmieji Jurgos Vilės knygos „Sibiro haiku“ skaitymai vokiečių kalba, koncertavo  atlikėja Rūta Mur.

 

Daugiau apie „NORDEN”  festivalį: www.norden-festival.com/en/

Kadras iš  filmo „Kupranugaris“
Kadras iš filmo „Kupranugaris“