7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Startuoja Rupert žurnalas

Rupert inf.
Nr. 2 (1367), 2021-01-15
Kronika
Sarah ir Samantha Lippett, Vaistų nuotraukų mainai tarp Saros ir jos mamos. 2020 m.
Sarah ir Samantha Lippett, Vaistų nuotraukų mainai tarp Saros ir jos mamos. 2020 m.

Per kelerius veiklos metus meno, rezidencijų ir edukacijos centre Rupert lankėsi gausybė pasaulinio lygio menininkų, rašytojų, tyrėjų, kuratorių, aktyvistų ir praktikų, dirbančių meno, kino, geografijos, ekonomikos, teisės bei kitose srityse. Vykdydami tris tarpusavyje glaudžiai susijusias programas – rezidencijų, viešąją ir alternatyvios edukacijos – nagrinėjome gausybę idėjų ir temų, daugelis jų pavirto parodomis, paskaitomis, tekstais, įkvėpė neišsemiamas diskusijas Rupert studijose, koridoriuose ir virtuvėje.

 

Sausio 19 dieną startuos Rupert žurnalas – internetinis šaltinis, pratęsiantis mūsų pradėtus pokalbius ir temas. Jame rasite specialiai žurnalui kurtus tekstus, paskaitų vaizdo įrašų archyvą, informaciją apie skaitymų sesijas ir rekomenduojamus skaitinius, kitą Rupert parodų ir viešųjų renginių archyvų medžiagą.

Žurnalo įrašai bus nuolat pildomi siejant juos su Rupert metų temomis. Šis žurnalas yra informacijos rinkimo ir atrankos veiksmas, tęstinis redakcinis projektas, skirtas ir kaupti, ir dalintis.

 

Pirmasis žurnalo numeris apima viešąją Rupert programą, skirtą rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės temoms. 2020 metų pradžioje viešąją programą pradėjome nuo individualizmo ir konkurencijos ideologijų bei jų kuriamų naratyvų nagrinėjimo. Kviečiame skaitytojus į rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės temas pažvelgti ne kaip į pavienes „temas“, bet į minčių, pokalbių ir praktikos užuomazgas, kurias mums pavyko atrasti, surinkti ir atskleisti

 

Rūpestis yra niekada nesibaigiantis projektas, tiesiogiai veikiantis mūsų tarpusavio santykius. Jis niekada negali būti baigtinis ar išspręstas. Tam nusakyti puikiai tiktų Eli Clare mėgstami veiksmažodžiai – konfigūruoti ir perkonfigūruoti, leidžiantys suprasti, kaip mums pavyksta būti kartu šiame nuolat kintančiame pasaulyje. Rūpestis yra nuolatinis procesas, jis nuolat turi būti tobulinamas. Ko nors išmokti galime tik atidžiai išklausydami ir atsimokydami to, ką manėme žinantys. Šia prasme rūpestis yra įsipareigojimas.

 

Skaitymo sesija, skirta pirmajam žurnalo numeriui, vyks sausio 19 d. 18 val. Vilniaus laiku. Kviečiame prisijungti prie žurnalo aptarimo su pirmojo numerio autoriais ir redaktoriumi Yatesu Nortonu. Per skaitymo sesiją dėmesį skirsime tekstuose išsakytam požiūriui į rūpestį ir tarpusavio priklausomybę ne kaip „temas“, bet kaip neatsiejamus meninio, institucinio ir kasdienio gyvenimo aspektus. Aptarsime, kodėl dėmesys, nuostaba ir atsidavimas yra rūpestingo ir atsakingo gyvenimo kartu pagrindas.

Skaitymo sesija bus atvira ribotam žmonių skaičiui ir bus transliuojama Rupert „YouTube“ kanale. 

 

Registracija: bit.ly/reading_sessions_registration

 

Į šią skaitymo sesiją registruotis gali daugiausia 30 žmonių. Tekstų ištraukos ir Zoom nuoroda užsiregistravusiems dalyviams bus atsiųstos el. paštu.

 

1-ojo numerio sudarytojas: Yates Norton

Tekstų autoriai: Angels Miralda Tena, Artūras Tereškinas, Eli Clare, Yates Norton, Jaakko Pallasvuo, Jussi Koitela, Oli Mould, Rob Crosse, Samantha Lippett, Sarah Lippett, Sophie Seita, Vaiva Grainytė, Viviana Checchia, Yvonne Billimore

Kalbos redaktoriai: Dangė Vitkienė (LT), Yates Norton (ENG)

Vertėjai: Erika Urbelevič, Paulius Balčytis, Rimas Uzgiris, Darius Sužiedėlis

Dizainas: TAKTIKA Mantas Rimkus ir Nerijus Keblys

Programavimas: Andrius Zupkus

Dėkojame: Gabrielei Marijai Vasiliauskaitei, Rugilei Miliukaitei, Simonai Šulnytei

 

Rupert veiklą remia Lietuvos kultūros taryba. Pirmasis žurnalo numeris yra projekto „Who cares?“ dalis, bendrai finansuojamo Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa“.

 

Žymos:
Rupert inf.,
Sarah ir Samantha Lippett, Vaistų nuotraukų mainai tarp Saros ir jos mamos. 2020 m.
Sarah ir Samantha Lippett, Vaistų nuotraukų mainai tarp Saros ir jos mamos. 2020 m.