7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Projektas „Šokis plius mietas“ pastebėtas tarptautiniuose festivaliuose

LRT inf.
Nr. 42 (1363), 2020-12-04
Kronika
D. Umbraso nuotr.
D. Umbraso nuotr.

Antrasis LRT PLIUS inicijuojamo projekto „Šokis plius miestas“ ciklas, šiemet įgyvendintas kartu su Lietuvos šokio informacijos centru, „Architektūros fondu“ ir Šeiko šokio teatru sulaukė dėmesio ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniuose festivaliuose.

 

Lietuvos žiūrovai bei tarptautinių festivalių dalyviai išvydo penkis režisieriaus Jevgenij Tichonov parengtus vaizdo klipus iš sostinėje esančių erdvių, skambant kompozitoriaus Ado Gecevičiaus muzikai.

 

Tarptautiniame architektūros „Open House Worldwide“ renginyje Open House Vilnius programoje pristatyti keturi vėlyvojo modernizmo pastatai: Kompozitorių sąjungos pastatas su gyvenamųjų namų kvartalu, Lietuvos kooperatyvų sąjungos administracinis pastatas, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos Respublikos Seimo rūmai.  Trumpus vaizdo pasakojimus apie šiuos pastatus papildė „Šokis plius miestas“ klipai.

 

„Open House Wordwide“ renginio atidarymo metu organizatorė Esther Baur dalinosi mintimis apie lietuvių pristatymo turinį: „Man patinka vėlyvojo modernizmo architektūra, ji dažnai yra turtinga charakteringomis formomis ir medžiagomis, kurias norisi liesti. Lankytis pastate man reiškia patirti pastatą ir pajausti jį fiziškai savo kūnu. Kadangi negaliu šiuo metu aplankyti šių erdvių gyvai, labai laukiu, kada pamatysiu šokėjus judančius šiose erdvėse ir galėsiu pajausti šiuos pastatus dar intensyviau.“

 

Sumanymas apjungti architektūrą ir judesį, kaip pasakojimo kūrimo būdą, pasirodė nauja ir auditoriją įtraukianti koncepcija. „Šokis plius miestas“ klipai architektūros festivalio kontekste atrodė išskirtinai, originaliai ir naujai. 

 

„Šokis plius miestas“ tai unikalus projektas, kuriame apjungiami du pasauliai – judantis ir stovintis. Iš esmės šiuo junginiu išryškinamas tikrasis mūsų identitetas, kuriame mums labai pažįstami interjerai, kurie neabejotinai yra mūsų kultūrinės unikalios savasties dalis, pripildoma netikėto judesio ir naujai pažvelgtu rakursu, kas pažįstamą, savą daro nauju. Džiaugiuosi, kad šiame projekte dalyvauja ir LNOBT baleto meno vadovas Martynas Rimeikis bei trupės vedančios solistės. Švenčiant teatro 100-metį LNOBT verčia naują kūrybinį puslapį, kuris paženklintas atvirumu, integralumu ir bendryste, kas iš esmės visada ir buvo dramma per musica koncepto esmė“, –  pasakoja Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Jonas Sakalauskas.

 

„Šokis plius miestas“ projektas taip pat pristatytas Europos Sąjungos projekto „The Sphere“ partneriams, kurie atstovauja tokias sritis kaip ekonomika, IT, filosofija, cirkas ir pan. bei apima tokias šalis kaip Švedija, Prancūzija, Vokietija, Lietuva, Italija, Portugalija.

 

„Europian Dance House Network“ džiaugėsi, kad projektas „Šokis plius miestas“ Lietuvoje įgyvendinamas kartu su visuomeniniu transliuotoju, sukuriant didelį prieinamumą, auditorijos lavinimą ir šokio žanro populiarinimą.  

 

Gruodžio mėnesį projektas ir toliau keliaus per Europos festivalius. O LRT PLIUS žiūrovai gali išvysti ir naujus vaizdo klipus – šį kartą iš Klaipėdos, kurie sukurti bendradarbiaujant su Šeiko šokio teatru.

 

Pirmajame „Šokis plius miestas“ projekto cikle buvo apjungiamas šokis su Kauno miesto architektūra. Visus vaizdo klipus galima išvysti  LRT mediatekoje.

 

Žymos:
LRT inf.,
D. Umbraso nuotr.
D. Umbraso nuotr.