7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Niujorko dokumentinių filmų festivalyje „Šuolis“ triuškina žiūrimumo rekordus

„Pasakos“ inf.
Nr. 41 (1362), 2020-11-27
Kronika
Kadras iš filmo „Šuolis“
Kadras iš filmo „Šuolis“

Režisierės Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ sėkmingai tęsia kelionę po tarptautinius kino festivalius. Dabar „Oskarų“ pranašu vadinamame Niujorko dokumentinių filmų festivalyje DOC NYC dalyvaujantis „Šuolis“ patenka į daugiausiai publikos simpatijų surinkusių filmų pirmąjį dešimtuką (iš 200 dalyvių). Pasak DOC NYC programos sudarytojos Karen McMullen, unikali „Šuolio“ herojaus istorija įtraukia: „Šis filmas su dinamišku pagrindiniu herojumi ir įtikinamais veikėjais yra užburiantis. Be istorinės linijos, „Šuolis“ atskleidžia ir žmogaus teisių temą. Taip pat gausu jautrių akimirkų. Pavyzdžiui, kai JAV kapitonas ir pareigūnai dalijasi sąžinės graužatimi ir išgyvenimais, su kuriais jiems tenka gyventi nuo Simo Kudirkos šuolio istorijos.“

 

Dokumentinis Žickytės filmas „Šuolis“ pasakoja unikalią lietuvio jūreivio Simo Kudirkos istoriją. Lapkričio 23 dieną suėjo 50 metų, kai 1970 m. peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, lietuvis jūreivis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į sovietų rankas. Jo drąsus šuolis į laisvę Šaltojo karo metais sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje.

 

„Amerikiečiai filme ypač vertina žmogaus teisių temą, savitą bei žavų pagrindinį filmo veikėją. Apie prieglobsčio prašančius žmones daug kalbama ir šių dienų žiniose, todėl filmas pasirodo laiku ir primena, kad ši tema mūsų šalyje vis dar aktuali“, – sako Karen McMullen.  

 

Per mėnesį režisierės Žickytės filmas „Šuolis“ ne tik aplankė daugybę festivalių virtualiai, bet trijuose jų dalyvavo ir fiziškai. Tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje „Šuolis“ pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą. Filmas jau rodomas trijuose žemynuose – Amerikoje, Europoje ir Australijoje. Festivalinę kelionę „Šuolis“ užbaigs gruodį Maskvoje, kur „Artdocfest Moscow“ festivalio yra pasirinktas uždarymo filmu.

 

Režisierės Žickytės filmą „Šuolis“ prodiusavo studija „Moonmakers“ (Lietuva), „VFS Films“ (Latvija) ir „Faites un Voeu“ (Prancūzija).

 

„Šuolio“ premjera Lietuvoje įvyks kitais metais. Filmo gamybą ir pristatymus Varšuvoje, Romoje bei Niujorke iš dalies finansavo Lietuvos kino centras. Filmo gamybą taip pat iš dalies finansavo ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA“, Latvijos nacionalinis kino centras, Prancūzijos nacionalinis kinematografijos centras, LRT, „France Televisions“, WDR, MDR, YLE, SVT, Lietuvių fondas Čikagoje, Vilniaus savivaldybė ir kt .

 

Filmo platintojas Lietuvoje – „Pasaka distribution“.

Kadras iš filmo „Šuolis“
Kadras iš filmo „Šuolis“