7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Šuolis“ atrinktas į Niujorko dokumentinių filmų festivalį

„Pasakos“ inf.
Nr. 36 (1357), 2020-10-23
Kronika
Kadras iš filmo „Šuolis“
Kadras iš filmo „Šuolis“

Režisierės Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ savaitgalį pripažintas geriausiu dokumentiniu Tarptautinio Varšuvos kino festivalio filmu, jis pirmasis iš lietuvių filmų rodomas spalio 15 d. prasidėjusio Tarptautinio Romos kino festivalio oficialioje programoje, ir toliau sėkmingai tęsia sėkmingai tęsia kelionę po tarptautinius kino festivalius: „Šuolis“ atrinktas į Niujorko dokumentinių filmų festivalį DOC NYC, vyksiantį lapkričio 11–19 dienomis.

 

Anot Lietuvos kultūros atašė JAV Gražinos Michnevičiūtės, patekti į šį festivalį nėra paprasta, nes tai vienas svarbiausių ir didžiausių dokumentinių filmų festivalių JAV, ir atrankos kriterijai yra aukšti: „Kaip sako kino žinovai, šis festivalis išsiskiria, nes priverčia žiūrovus plačiau atverti akis, suklusti ir kartais kitu kampu pažvelgti į gerai žinomus dalykus. Be to, DOC NYC vadinamas dokumentinių filmų „Oskarų“ pranašu. 2010 m. pradėtas festivalis kasmet į Niujorką sutraukdavo būrį kino kūrėjų ir tūkstančius žiūrovų. Šiemet visus pasitiko kitokia realybė. Šiuo koronaviruso pandemijos metu geriausi pasaulio dokumentiniai filmai pasieks dar daugiau žiūrovų. Kaip ir kiti kino festivaliai, DOC NYC persikėlė į virtualią erdvę ir bus pasiekiamas visose JAV. Manau, šiam neįtikėtinai pagaviai lietuvio istoriją pasakojančiam filmui tai atveria dar platesnius vartus. Simo Kudirkos šuolis tikrai sujaudins ne vieną.“

 

„Šuolis“ pasakoja unikalią lietuvio jūreivio S. Kudirkos istoriją. 1970 m. peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, lietuvių jūreivis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į SSRS. Tačiau jo drąsus šuolis į laisvę Šaltojo karo metais sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje.

 

Pasak režisierės, filmo „Šuolis“ premjera JAV jai ypatingai svarbi: „Filmo istorija glaudžiai susijusi su JAV, todėl man labai svarbu, kaip ją priims Amerikos žiūrovai. Juolab kad tiek prie Simo Kudirkos išlaisvinimo anais laikais, tiek prie filmo kūrimo dabar prisidėjo daug žmonių kitoje Atlanto pusėje“.

 

Ruošdamasi šiam filmui G. Žickytė sako apkeliavusi beveik pusę Amerikos, sulaukusi pagalbos tiek iš Amerikos lietuvių, tiek iš Lietuvos atstovybės JAV ir JAV Valstybės pakrančių apsaugos departamento, kuris skyrė laivą filmavimui.

 

Filme kalba prie Kudirkos išlaisvinimo prisidėję Amerikos lietuviai Daiva Kezys, Gražina Paegle, Paulas Zumbakis, JAV pakrančių apsaugos laivo „Vigilant“ karininkai – kapitonas Ralphas E. Eustisas ir kapitonas leitenantas Paulas E. Pakosas. Taip pat režisierei pavyko gauti išskirtinį buvusio JAV valstybės sekretoriaus Henry Kissingerio interviu.

 

„Man atrodo labai svarbu, kad filmas papasakota apie sudėtingą mūsų šalies istoriją, apie kurią tikrai nedaug žino žmonės kitoje Atlanto pusėje. Sunku patikėti, bet filmuojant buvo amerikiečių, kurie mums uždavė netikėtą klausimą, ar saugu bus grįžti į Lietuvą po šio filmo. Teko jiems paaiškinti, kad jau daugiau nei 30 metų esame laisvi, galime laisvai kurti ir be cenzūros kontrolės pasakoti kokias tik norime istorijas“, – sako G. Žickytė.  

 

Filmo „Šuolis“ premjera Lietuvos kino teatruose numatoma kitų metų pradžioje.

 

Kadras iš filmo „Šuolis“
Kadras iš filmo „Šuolis“