7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasario“ dovana Lietuvos aklųjų bibliotekai – filmas su garsiniu vaizdavimu

LAB inf.
Nr. 35 (1356), 2020-10-16
Kronika
Kadras iš filmo „Išgyventi vasarą“
Kadras iš filmo „Išgyventi vasarą“

Pernai kino festivalis „Kino pavasaris“ surengė išskirtinį seansą regėjimo negalią turintiems žmonėms. Garsinis vaizdavimas buvo sukurtas Marijos Kavtaradzės debiutiniam ilgametražiui filmui „Išgyventi vasarą“. Nuo šiol filmo garso takelis su garsiniu vaizdavimu bus prieinamas ir virtualioje bibliotekoje ELVIS, skirtoje asmenims negalintiems skaityti įprasto teksto.

 

Garsinis vaizdavimas – vienas iš audiovizualinio vertimo būdų, perteikiantis vizualinę informaciją žodžiu. Tai padeda neregiams ir silpnaregiams geriau suprasti teatro spektaklius, kino filmus, televizijos laidas, dailės parodas, sportines varžybas.

 

„Siekiame, kad mūsų virtuali biblioteka ELVIS taptų vieta, kurioje mūsų vartotojai patogiai ir greitai rastų visą jiems pritaikytą skaitmeninį turinį. Pradedant knygomis, periodiniais leidiniais, baigiant filmais ir spektakliais. Sužinoję, kad „Kino pavasaris“ savo iniciatyva parengė filmą su garsiniu vaizdavimu, kreipėmės į jų komandą siekdami, kad pritaikytas filmas mūsų vartotojams būtų pasiekiamas ir pasibaigus festivaliui. Esame dėkingi „Kino pavasariui“ bei tikimės ir toliau bendradarbiauti“, – sako LAB direktorė Inga Davidonienė. 

 

„Filmų prieinamumo didinimas – vienas iš pagrindinių mūsų tikslų. Pandemija ir šąlantys orai verčia žmonės vis daugiau laiko praleisti namuose. Džiaugiamės, kad galime jiems pasiūlyti parodyti vieną populiariausių lietuvių kūrėjų filmų. Viliuosi, kad  ateityje pavyks pasiūlyti dar daugiau juostų su garsiniu vaizdavimu“, – dalijasi mintimis „Kino pavasario“ vykdomoji direktorė Agnesta Filatovė.

 

Pernai Lietuvos aklųjų biblioteka pristatė savo vartotojams naują paslaugą – LAB filmoteką. Prisijungus prie virtualios bibliotekos ELVIS ir į paieškos laukelį įvedus „filmas su garsiniu vaizdavimu“, galima rasti Martino Scorsese „Kuždesių salą“, Woody Alleno filmus „Kad ir kas benutiktų“ ir „Iracionalus žmogus“, Spike‘o Jonze‘o „Ji“. Lietuvos aklųjų bibliotekos padaliniuose sukurta speciali kompiuterizuota darbo vieta, skirta šių filmų peržiūrai. Ši paslauga skirta tik asmenims turintiems regos sutrikimų. Filmų su garsiniu vaizdavimu peržiūros klausimais Lietuvos aklųjų bibliotekos patalpose konsultuoja LAB bibliotekininkai.

Žymos:
LAB inf.,
Kadras iš filmo „Išgyventi vasarą“
Kadras iš filmo „Išgyventi vasarą“