7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Režisierius J. Vaitkus: nesakau sudie, bet iki pasimatymo!

LRDT inf.
Nr. 9 (1330), 2020-03-06
Kronika
Jonas Vaitkus. D. Matvejevo nuotr.
Jonas Vaitkus. D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) vyriausiasis režisierius Jonas Vaitkus palieka šias pareigas, bet su LRDT neatsisveikina – toliau prižiūrės šio teatro Didžiojoje scenoje savo sukurtus spektaklius, o ateityje turi ir daugiau kūrybinių planų.

Vieninteliam Lietuvoje rusų kalba vaidinančiam teatrui, vadovaujant J. Vaitkui, pavyko sutelkti labai stiprią teatro aktorių trupę, kurios kūrybingumą ir susiklausymą pripažįsta Lietuvos ir užsienio režisieriai, kuriantys šiame teatre. Tai darniai dirbanti įvairaus amžiaus talentingų žmonių komanda, kurioje kartu su vyresnės kartos aktoriais dirba Dalios Tamulevičiūtės (2004 m.) ir J. Vaitkaus (2013 m.) aktorių kursų Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje auklėtiniai.

2008-2018 m. teatrui vadovaujant J. Vaitkui, ne vienas LRDT spektaklis, kūrėjas ir aktorius buvo nominuoti garbingiausiam Lietuvos teatro apdovanojimui „Auksinis scenos kryžius“, ne vienas kūrėjas šį apdovanojimą ir pelnė.

Per daugiau kaip dešimtmetį darbo LRDT J. Vaitkus sukūrė daugiau kaip 10 spektaklių, sudarančių šio teatro repertuaro aukso fondą, tarp jų – „Eglutė pas Ivanovus“, „Eugenijus Oneginas“, „Septynios gražuolės“, „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“, „Karalius Lyras“ ir „Tryliktas apaštalas, arba Debesis kelnėse“.

„LRDT aktorius gerai pažįstu, jie kilnūs žmonės. Atsakingai dirba, visiškai atsiduoda teatrui, įsiklauso į mano sumanymus. Repeticijose skatinu juos reaguoti taip, kaip patys jaučia, o aktoriai daug sprendimų ir patys pasiūlo. Nuoširdžiai ačiū visiems, su kuriais visą šį laiką dirbau Lietuvos rusų dramos teatre. Nesakau „sudie“, bet „iki pasimatymo!“, – sako J. Vaitkus.

Vasario 29 d., šeštadienį, vyriausiojo režisieriaus pareigas baigiantis J. Vaitkus oficialiai atsisveikins su Lietuvos rusų dramos teatru, kurio scenoje tą vakarą bus rodomas vienas iš labiausiai lankomų repertuarinių spektaklių – J. Vaitkaus režisuotas „Eugenijus Oneginas“.

Neseniai atšventęs solidų jubiliejų, J. Vaitkus turi daug planų ir nežada ramiai ilsėtis. Artimiausi jo spektaklių pastatymai numatyti kituose Lietuvos ir užsienio teatruose, o LRDT Didžiojoje scenoje režisierius planuoja statyti vieno iš originaliausių lenkų dramaturgų Stanislavo Vitkevičiaus–Vitkaco (Stanislaw Witkiewicz-Witkacy) pjesę „Pelkių vištelė“. Ir šiame spektaklyje, kaip būdinga daugeliui J. Vaitkaus pastatymų, vaidins daugelis talentingosios LRDT trupės aktorių.

Žymos:
LRDT inf.,
Jonas Vaitkus. D. Matvejevo nuotr.
Jonas Vaitkus. D. Matvejevo nuotr.