7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos mokinių ir mokytojų koncertas „Žiemos vitražai“

Jolanta Abramauskienė
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Kronika Anonsai
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.

Muzika yra ne vien garsai, tai muzikinė kalba, kuri sukelia emocijas ir jausmus. Būtent šia kalba gruodžio 15 d. prabilo Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos jaunieji atlikėjai ir mokytojai. Jau tradicija tapusiame koncerte Vilniaus kongresų rūmuose, kuris šiemet jau 6-asis, mokiniai ir mokytojai dėliojo spalvingą muzikinį vitražą. Šis koncertas – puiki galimybė ir mokiniams, ir mokytojams parodyti savo talentus, gebėjimus, pasidalinti muzikavimo džiaugsmu ir įžvelgti kur kas daugiau, nei tik muzikiniai garsai. Turtinga ir spalvinga koncerto programa buvo sudaryta iš skirtingos stilistikos, formos ir žanro kūrinių, kuriuos sukūrė Lietuvos ir užsienio kompozitoriai. Jauki atmosfera, koncerto vedėjo Modesto Jančiulio humoras, koncerto režisierės Irenos Didžiulienės talentas, 800 įvairaus amžiaus atlikėjų muzikalumas užbūrė, įtraukė kiekvieną ir garantavo puikią nuotaiką.

 

Koncertą nuotaikingai pradėjo trombonų ansamblis (mokytojai Simonas Stonys, Artūras Laurinavičius)  atlikęs Steve’o Nelseno kūrinį „Frosty the snowman“. Tai buvo puiki vakaro įžanga. Tuo pačiu džiaziniu stiliumi buvo atliktas Manfredo Schmitzo „Linksmasis bugis“, kurį pagrojo fortepijoninis duetas Dorotėja Užpelkytė ir Vaiva Dunaitytė (mokytoja Laimutė Pakalkienė). Kūrinys suskambo labai efektingai, sustiprintas vaizdo efektais. Dar vienas koncerte pasirodęs džiazo muzikos perliukas – mokytojo Jurgio Dapšausko vadovaujamas jungtinis pučiamųjų orkestras. Orkestras atliko energingą Ivo Kouwenhoveno kūrinį „Housed“, kuris išjudino publiką ir buvo palydėtas entuziastingais aplodismentais. Šis gausus kolektyvas yra tikras muzikos mokyklos pasididžiavimas. Niekuo nenusileido ir publikos simpatijas pelnė džiazo ansamblis (vadovas Darius Krukonis), atlikęs Mike’o Stynelo „Mister Cool“.

 

Abejingų nepaliko mušamųjų ansamblis (vadovai Almantas Puidokas, Salvijus Žeimys), pagroję ansamblio vadovo A. Puidoko kūrinį „Samba Lituanica“. Pasirodymas buvo išties efektingas – mažieji perkusininkai kvietė judėti Brazilijos šokio ritmais ir jausti netikėčiausius ritmo atspalvius. Dar vienas ansamblis, kvietęs žiūrovus ritmiškai ploti ir trypti kojomis – gitarų ansamblis (vadovė Danguolė Lingytė). Būtent tokias užduotis ansamblio vadovė skyrė žiūrovams. Šis kolektyvas, sujungęs penkiolika įvairaus amžiaus gitaristų, atliko graikų kompozitoriaus Akiso Filioso kūrinį „Gangsta kids“. Nepaprastai jautriai ir įtaigiai pasirodė fortepijoninis duetas Dovilė Kirlytė ir Deimantė Pakalnytė (mokytoja Jurgita Reneckytė- Žemaitienė), paskambinusios Karoliniškių muzikos mokyklos mokytojo, VDU docento Vytauto V. Barkausko pjeses „Senų žaislų šokis“ ir „Bokšto laikrodis“. Gausūs žiūrovų plojimai buvo skirti mokytojos Rasos Muckienės vadovaujamam vokaliniam ansambliui, padainavusiam linksmą Lauros Remeikienės dainą „Paragauk Kalėdų“. Ansambliui akompanavo Darius Krukonis, bosine gitara pritarė Martinas Majorovas ir mušamaisiais grojo A. Puidokas.

 

Iš viso koncerte dalyvavo devyniolika ansamblių ir orkestrų. Vienas iš jų, mokyklos folkloro ansamblis (vadovė Greta Gražulytė ), užtraukė žemaitišką liaudies dainą „Augin bobutė juodpilkį ožį“ ir aukštaitišką dainą „Aš turėjau gaidelį“. Mažieji ansamblio nariai išsiskyrė paprastumu, žaismingumu ir pasitikėjimu savimi. Ne mažiau spalvingai po jų pasirodė liaudies instrumentų orkestras (vadovai Eugenijus Čiplys, Rūta Budrytė, Viktoras Rimša), atlikęs Valentino Bagdono „Šokį“ ir paskatinęs žiūrovus trypti kojomis.

 

Meistriškumu ir gausumu (36 akordeonistai) pasižymėjo akordeonų orkestras (vadovas ir dirigentas Vladimiras Voskanas). Kolektyvas pagriežė Helmuto Heroldo „Trimitininkų melodiją“. Solo kornetais grojo Onutė ir Antanas Repečkos (mokytojas Zigmas Kazlauskas), mušamaisiais pritarė Erikas Lavuta, elektrine gitara  – M. Majorovas. Koncerto akcentu neabejotinai galima laikyti muzikos mokyklos mokytojų ir mokinių simfoninį orkestrą (vadovai Kęstutis Lipeika, Mantas Makrickas), atlikusį nuotaikingus Johanneso Brahmso „Vengrų šokius“ Nr. 5 ir Nr. 6.

 

Kitas šio šventinio muzikinio koncerto akcentas – muzikos mokyklos chorai. Jungtiniai jaunučių chorai (vadovės Gražina Gumuliauskienė, Lilijana Zarankienė, Židrūna Dervinytė, Valerija Brūzgienė) atliko nuotaikingą Vytauto Šeinausko dainą „Varvekliai“ ir E. Gudavičiūtės-Tamaševičienės „Pabandyk ir tu“. Chorams akompanavo Medeinė Mickevičiūtė ir Aušrinė Garsonaitė, mušamaisiais pritarė Almantas Puidokas, dirigavo Gražina Gumuliauskienė ir Židrūna Dervinytė. Didžiausias mokyklos kolektyvas jaunių choras „Cantica“ (vadovė Diana Mikienė, chormeisterė Gražina Gumuliauskienė) ir kitas jaunių choras (vadovė Laura Žaliumaitė) padainavo Vytauto V. Barkausko (eilės V. Barkauskienės) „Kalėdinę dainą“. Chorams dirigavo Diana Mikienė, akomponavo Aušra Guobienė, mušamaisiais pritarė A. Puidokas, gitara skambino M. Mojorovas ir Mindaugas Paulikas.

 

Finalinis koncerto pasirodymas buvo itin įspūdingas, nes scenoje pasirodė visi Karoliniškių muzikos mokyklos chorai, simfoninis orkestras ir solistė Kristina Zmailaitė. Užtikrintai diriguojant Kęstučiui Lipeikai, išgirdome Bangos Balakauskienės dainą „Būkite laimingi“. Visi chorai ir orkestras skambėjo labai darniai. Matyt visus jungia meilė dainai, kaip sakė koncerto vedėjas. Ta meilė gruodžio15-osios vakarą sušildė visų klausytojų ir atlikėjų širdis.

 

Šis koncertas yra daugelio mokinių pirmieji žingsniai link įkvėpimo, padedančio suprasti kaip galima muzikuoti. Viską, ką galima atskleisti scenoje, turi kur kas didesnį poveikį, kai tuo galima dalintis, todėl šis renginys augina ateities menininkus. Paklausus mokinių, ar jiems patinka koncertuoti, visi atsakė, kad patinka. O paklausus kodėl, galima buvo išgirsti labai įdomių atsakymų: „nes užsidegu energija“, „pasijaučiu savimi“, „malonu kai groji“, „parodau talentą, ką aš moku“, „koncertuoti linksma“, „stebi daug žmonių“, „patinka plojimai“, „patinka pasirodyti“, „gaunu saldainių“, „klauso mama ir tėtis“, „smagu“, „galiu susipažinti su kitais“. Taigi, galima pasakyti, kad mokykloje ugdomi gabūs, pasitikintys savimi, nesuvaržyti, trykštantys džiaugsmu ir entuziazmu mokiniai. Dėkojame mokytojams, įžvelgusiems mokinių talentus, organizatoriams, gebėjusiems suburti 800 atlikėjų, ir mokiniams, kurie muzikuodami padėjo išlaikyti šią spalvingą Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos tradiciją.

Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.
Koncerto akinirka. A. Žitkausko nuotr.