7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Egidijus Stancikas – tarp stipriausių teatrų atstovų Kinijoje vykusiame forume

NKDT inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Kronika
Egidijus Stancikas pasauliniame teatrų forume Kinijoje. NKDT nuotr.
Egidijus Stancikas pasauliniame teatrų forume Kinijoje. NKDT nuotr.

Gruodžio 2-6 dienomis Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas dalyvavo pasauliniame teatrų forume Kinijoje („World Class Theatre for the Chinese Audience“). Prestižiniame pasaulinio lygio teatro Kinijos žiūrovams pristatymo renginyje vyko susitikimai, diskusijos bei 2020 metų krypčių Kinijoje bei Europoje pristatymas.

Forumą organizavo garsi Kinijoje teatro prodiuserinė kompanija „Magnificent Culture Co“, vadovaujama prodiuserio Wang Keran, ir Prancūzijos festivalio „Printemps des Comediens“ prezidentas Jean Varela.

Šis teatrų forumas veikia kaip platforma, skirta tyrinėti naujas tarptautinio bendradarbiavimo galimybes dramos meno srityje. Į šiemetinį renginį buvo pakviesti teatro praktikai iš Prancūzijos, Ispanijos, Izraelio, Lietuvos ir Kinijos. Tarp svečių – didelė Prancūzijos delegacija: režisierius Eric Lacascade, – žinomas ir Lietuvos teatrinei publikai, rudenį išleidęs premjerą Jaunimo teatre Vilniuje, garsus teatro režisierius Jean Bellorini, profesorė, edukatorė „Theatre for General Public“ grupės vadovė Florence March, tarptautinės teatro kritikų asociacijos viceprezidentas, „Lettres françaises“ redaktorius Jean-Pieree Han. Forume taip pat dalyvavo vieno didžiausio Izraelyje Tel Avivo „Cameri“ teatro generalinis direktorius Ran Gwetta, „La Perla 29“ teatro direktorius ir meno vadovas iš Ispanijos Oriol Broggi, Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) generalinis direktorius, aktorius Egidijus Stancikas, Kinijos teatrų ir prodiuserinių kompanijų atstovai.

„Magnificent Culture Co“ vadovo aktoriaus ir prodiuserio Wang Keran siekis yra megzti ryšį su gilias teatrines šaknis ir mokyklas turinčiomis šalimis. Beje, po šios kompanijos vėliava Kinijoje du spektaklius yra pastačiusi ir Lietuvos režisierė Ramunė Kudzmanaitė – vieną jų pagal kinų dramaturgiją. Jos darbai vertinami, gyvuoja teatro repertuare.

Forumo metu vyko atviros diskusijos, aprėpiančios labai įvairias temas – teatro ateitį, teatro edukacijos ir jaunimo auditorijos klausimus. Vienas iš renginio akcentų buvo Jaunųjų talentų inkubatoriaus programos, skirtos ugdyti naujus teatro talentus, finalas.

Pasak Egidijaus Stanciko, dalyvavimas tokiame svarbiame renginyje labai reikšmingas – buvo galima susitikti ir susipažinti su garsiais teatro praktikais, susidėlioti bendrą perspektyvą, o taip pat paraleliai aptarti bendrus kūrybinius projektus su kinais – derinti spektaklių apsikeitimo klausimus, dalyvavimą festivaliuose. „Laisvu po diskusijų laiku vyko intensyvus bendravimas, galimų koprodukcijų aptarimai. Džiugu, kad su „Magnificent Culture“ vyksta labai konkretus dialogas, kuris ateityje pavirs į kūrybinius mainus. Norime bendradarbiauti su Kinijos režisieriais, mūsų režisierius deleguoti statyti spektaklius Kinijoje, organizuoti kūrybines dirbtuves Nacionaliniame Kauno dramos teatre su geriausiais šios šalies kūrėjais. Prioritetu išlieka spektaklis „Getas“ – G. Varno pastatymas Kaune ir pjesės autoriaus J. Sobolio spektaklis, sukurtas Beidžinge su kinų aktoriais – jų apsikeitimas. Bet ar tai pavyks, ar rasime finansavimo galimybių Lietuvoje ir Kinijoje, vis dar lieka atviru klausimu. Žvelgiant į forume sutiktus partnerius iš Europos, neatmetama galimybė, kad Kaune išgirsime ispanų režisieriaus Oriol Broggi ir klounados meistro iš Nicos Philippe Martz vardus“, – vardino ir intrigavo E. Stancikas.

Forumo metu buvo pranešta, kokių pasaulio teatro kūrėjų spektakliai bus pristatomi Kinijoje ir kokie režisieriai dirbs, statys spektaklius Kinijoje. Teatro forumo uždarymo ceremonijoje oficialiai paskelbtas Prancūzijos festivalio „Printemps des Comediens“ ir „Magnificent Culture Co“ bendradarbiavimas 2020 ir 2021 m. Jau sutarta, kad režisierius Eric Lacascade statys kinų dramaturgo Cao Yu dramą „Perkūnija“. Po premjeros Beidžinge šis pastatymas bus įtrauktas į 2021 m. Prancūzijos teatrų festivalio „Printemps des Comediens“ programą.

Taip pat paskelbta, kad Kinijos teatrinė publika sulauks režisierių Jean Bellorini ir Oriol Broggi spektaklių. Neatmetama galimybė, kad jau kitais metais skambės ir Lietuvos atstovų vardai.

Paskutinę forumo dieną buvo paskelbti Jaunųjų talentų inkubatoriaus programos dramaturgijos konkurso nugalėtojai. Jame dalyvavo jaunieji dramaturgai iš viso pasaulio, įskaitant JAV, Australiją, Prancūziją ir Kiniją. Iš viso sulaukta net 600 scenarijų. Vienai iš nugalėtojų prizą įteikti buvo deleguotas NKDT generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

Žymos:
NKDT inf.,
Egidijus Stancikas pasauliniame teatrų forume Kinijoje. NKDT nuotr.
Egidijus Stancikas pasauliniame teatrų forume Kinijoje. NKDT nuotr.