7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Karolio Kaupinio filmui „Nova Lituania“ – geriausio filmo apdovanojimas Atėnuose

„m-films“ inf.
Nr. 31 (1310), 2019-10-04
Kronika
 Kadras iš Karolio Kaupinio filmo „Nova Lituania“
Kadras iš Karolio Kaupinio filmo „Nova Lituania“

Rugsėjo 18–29 d. vykęs Tarptautinis Atėnų kino festivalis šeštadienio vakarą paskelbė nugalėtojus: Karolio Kaupinio filmui „Nova Lituania“ įteiktas geriausio filmo apdovanojimas.

 

„Nova Lituania“  kartu su kitais vienuolika filmų iš viso pasaulio varžėsi pagrindinėje festivalio tarptautinėje konkursinėje programoje, kuri skirta pirmiesiems bei antriesiems režisierių filmams. Šiųmetinėje programoje, kartu su „Nova Lituania“ buvo rodomi islandų pretendentas į „Oskarus“ - Hlynuro Pálmasono „Balta, balta diena“,  ne vieną prizą traptautiniuose festivaliuose pelnęs P. Korėjos filmas Kolibris“ ( rež. Bo-Ra Kim) bei kiti šiųmetiniai festivalių atradimai.

 

„Nova Lituania“ rodo prieškario Kauno geografijos profesoriaus pastangas įtikinti šalies vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėti šalį nuo artėjančios pražūties. Ore tvyrančią katastrofos nuojautą jaučia tik pagrindinis herojus, vėliau jo svajone patiki tuometis šalies premjeras. Įsimintinus vaidmenis filme sukūrė Aleksandras Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė, Julius Žalakevičius, Paulius Pinigis ir kiti. Filmo operatorius Simonas Glinskis ir dailininkas Audrius Dumikas festivalyje buvo ne kartą paminėti, atkreipiant dėmesį į originalų vaizdinį filmo sprendimą.

 

Pirmasis ilgametražis K. Kaupinio filmas per tarptautinį renginį „Meeting Point – Vilnius“ jau buvo pripažintas geriausiu lietuvišku kino projektu. Didžioji filmo dalis nufilmuotos Kaune.

 Kadras iš Karolio Kaupinio filmo „Nova Lituania“
Kadras iš Karolio Kaupinio filmo „Nova Lituania“