7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Birutės Mar „ Antigonei“ – tarptautinis pripažinimas Ukrainoje

Solo teatro inf.
Nr. 23 (1302), 2019-06-07
Kronika
Birutė Mar su kolegomis. Solo teatro archyvo nuotr.
Birutė Mar su kolegomis. Solo teatro archyvo nuotr.

Solo teatro spektaklis „Antigonė“, sukurtas Sofoklio tragedijos motyvais (režisierė ir atlikėja Birutė Mar) sugrįžo iš Ukrainos, kur sėkmingai dalyvavo dviejuose svarbiuose tarptautiniuose teatro forumuose – XI tarptautiniame teatro festivalyje „Klasika šiandien“ ir Tarptautiniame teatro festivalyje „Taurijos Melpomenė”. Abu šie festivaliai suburia teatro profesionalus iš viso pasaulio, taip pat ištikimus regiono žiūrovus bei užsienio svečius.

 

Lietuvą ką tik pasiekė žinia, kad festivalyje  „Klasika šiandien“, lietuvių aktorė Birutė Mar pelnė apdovanojimą ir diplomą už geriausią moters vaidmenį monospektaklyje „Antigonė“. Šiame spektaklyje aktorė atlieka net šešis vaidmenis – Antigonės, jos sesers Ismenės, Kreonto, jo sūnaus Haimono, sargybinio bei žynio Teiresijaus.  Festivalyje „Klasika šiandien“, kurio idėja – pristatyti šiuolaikines klasikos kūrinių interpretacijas,  šiemet už geriausią režisūrą apdovanotas gruzinų režisierius Mamuka Cercvadze (A.Cereteli dramos teatras, Čiatura, Gruzija), o festivalio Grand Prix pelnė Kijevo L. Ukrainos vardo teatro spektaklis „Klasta ir meilė“ (rež.Elias Perrig, Vokietija).

Festivalis vyko Kamenskij mieste, jame buvo parodyta 15 spektaklių iš Ukrainos, Rusijos, Lenkijos, JAV, Gruzijos, Turkijos, Azerbaidžano.

 

Antrojo įspūdingo įvertinimo Birutė Mar susilaukė iš Chersono XXI tarptautinio teatro festivalio „Taurijos Melpomenė“ organizatorių.  Čia jos „Antigonė“ įvertinta kaip geriausias festivalio darbas monospektaklio nominacijoje.

Chersono XXI tarptautinis teatro festivalis „Taurijos Melpomenė“ – vienas iš didžiausių ir populiariausių festivalių regione, kuriame šįmet dalyvavo net 36 spektakliai iš dvylikos šalių. Šio festivalio žiuri komisija kasmet išskiria įdomiausius scenos darbus – būtent tokiu šiemet pripažinta Birutės Mar „Antigonė“. Chersone Lietuvos kūrėjų spektaklis nuskambėjo itin aktualiai, po spektaklio skambėjo žiūrovų šūksniai „bravo!“ – mat „Antigonė“ buvo vaidinama naujojo Ukrainos prezidento inauguracijos dieną, kuomet jis, pasak ukrainiečių, „išvaikė dūmą“ – o tai itin susišaukė su Sofoklio dramos „Antigonė“ siužetu, kuomet miesto valdžią užima naujasis karalius Kreontas. Chersono festivalį aplankė ir Lietuvos atašė Ukrainoje Ina Kniurienė, Solo teatro trupės kelionę parėmė Lietuvos kultūros taryba.

 

„Prieš kurdama „Antigonę“, susižavėjau antikos istorija ir graikų teatru – keliaudama po Graikijos salas, dalyvavau Antikinio teatro seminaruose Graikijoje ir Kipre“, – prisimindama spektaklio gimimą pasakoja Birutė Mar. Ji sako, kad spektaklio pradžia buvo šokio miniatiūra „Antigonė“ ir paukščiai“, pristatyta festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“ (2001m.). Vėliau išplėtota Sofoklio tragedijos „Antigonė“ versija tapo Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliu ir bene dešimtmetį buvo vaidinama Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, porą sezonų – Vilniaus mažajame teatre, keliavo po tarptautinius festivalius ir pelnė ne vieną apdovanojimą.  Praėjusiais metais atnaujinta „Antigonė“ įtraukta į  Solo teatro repertuarą. 

    

Solo teatras – Birutės Mar ir bendraminčių  2018m.  įkurtas teatras, kurio repertuare  spektakliai: „Žodžiai smėlyje“, „Antigonė“ , „Meilužis“, „Unė“, „Poetė“, „Jis ir ji“. Naujausias Solo teatro spektaklis –  „Lietuviškoji Nora“, sukurta H. Ibseno pjesės „Lėlių namai“ ir aktorės Monikos Mironaitės gyvenimo ir kūrybos motyvais. Jo premjera šį sezoną įvyko Vilniaus mažajame – teatre, kuriame kurį laiką gyveno garsi teatro primadona. 

 

Šiuo metu Birutė Mar rengiasi naujam teatro sezonui, kuriame – spektaklis pagal J.Otsuka romaną „Buda palėpėje“. Jo premjera planuojama rugsėjį „Meno forto“ scenoje.

 

Žymos:
Solo teatro inf.,
Birutė Mar su kolegomis. Solo teatro archyvo nuotr.
Birutė Mar su kolegomis. Solo teatro archyvo nuotr.