7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauniečių teatro trupei „Teatronas“ suteiktas profesionalaus teatro statusas

„Teatrono“ inf.
Nr. 10 (1289), 2019-03-08
Kronika
Gildas Aleksa. M. Plepio nuotr.
Gildas Aleksa. M. Plepio nuotr.

2008 m. pradėjusiai veiklą neprofesionaliai teatro trupei „Teatronas“ Kultūros ministerija suteikė profesionalaus teatro statusą. Tai patvirtino dar buvusi kultūros ministrė Liana Ruokytė Jonsson.

Nepaisant to, kad „Teatronas“ apie 10 metų veikė kaip neprofesionalaus teatro trupė, jų spektakliai buvo rodomo Kauno miesto kameriniame teatre, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre, o režisierius Gildas Aleksa režisavo spektaklį Keistuolių teatre.

„Su šiuo statusu aiškus ir mentalinis pokytis, nes pradedi suvokti save miesto teatrų, miesto bendruomenės kontekste. Iki tol vaikėme labiau kaip individas, teatro mėgėjų sambūris, turėjęs idėjinių tikslų ir daug metų veikęs neatlygintinai“, - pasakoja režisierius Gildas Aleksa.

Vienas žymiausių „Teatrono“ spektaklių „Otelas“, pastatytas pagal garsiąją Viljamo Šekspyro pjesę, kaskart rodomas vis kitame sovietiniame bute, o kiekvieno rodymo metu jį pamatyti gali tik apie 10 žmonių. Spektaklis rodytas Kaune, Vilniuje, Elektrėnuose, Jonavoje.

„Vis dar save indentifikuojame kaip alterntyvą veikiančią alternatyvioje erdvėje. Esame iš apačios gimusi iniciatyva, neturime teatro patalpų ir, tikriausiai, dar kurį laiką neturėsime. Tai sukelia daug sunkumų, tačiau verčia išlipti iš komforto zonos, ieškoti naujų spektaklio formų“, - prideda G. Aleksa.

„Teatronas“ – vienintelis profesionalus ir nepriklausomas teatras Kaune.

2018 m. „Teatronas“ laimėjo Dalios Tamulevičiūtės premiją už spektaklio „Zygfrydas“ (pagal I. Šeiniaus romaną) ištrauką. Spektaklio pastatymui kartu su Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatru skirta 20 tūkst. eurų.

„Per visus šiuos metus subrendome, labai sutvirtėjo aktoriai, su kuriais dirbame. Jie nekinta, jie visi dirba kituose profesionaliuose teatruose, bet ateina pasimėgauti teatru ne teatre, alternatyvoje, dažnai net neatlygintinai, savanoriškai“, - pabrėžia Gildas.

Šiuo metu „Teatrono“ trupę sudaro režisierius Gildas Aleksa; aktoriai Matas Dirginčius, Milda Naudžiūnaitė, Karolis Kasperavičius, Milda Jonaitytė, Renida Baltrušaitytė, Arnas Ašmonas; kompozitorius Jokūbas Tulaba; scenografas ir šviesų dailininkas Aistis Lansbergas; kuratorė Monika Citvaraitė.

Su jaunais trupės aktoriais „Teatrono“ spektakliuose taip pat pasirodo žymūs kviestiniai aktoriai: Vaidotas Žitkus, Dalius Skamarakas, Gytis Ivanauskas ir kt.

„Kaunas neturi patalpų alternatyviems scenos menams. Mes negalim laukti kol miestas prabus, mes kuriam su tuo, ką turim, o gaunasi įdomūs dalykai, reikšmės. Ilgainiui tai tapo kūrybiniu varikliu. Ypač paskatino „Šelterio“ uždarymas“, - pasakoja režisierius.

„Šelteris“ – „Teatrono“ trupės įkurta alternatyvių scenos menų erdvė, 2017-2018 m. veikusi Kauno kultūros centre. 2018 m. už „Šelterio“ įsteigimą ir joje vykdomą veiklą Gildui Aleksai įteiktas „Fortūnos“ apdovanojimas.

Gildas Aleksa. M. Plepio nuotr.
Gildas Aleksa. M. Plepio nuotr.