7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Klaipėdos dramos teatro spektaklio „Kalės vaikai“ gastrolės Rumunijoje

KLDT inf.
Nr. 40 (1277), 2018-12-07
Kronika
Scena iš spektaklio „Kalės vaikai“. D. Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio „Kalės vaikai“. D. Matvejevo nuotr.

Lapkričio 28 d. Klaipėdos dramos teatro trupė Rumunijoje, Klužo-Napokos mieste festivalyje „Interferences“ parodė E. Nekrošiaus režisuotą spektaklį „Kalės vaikai“ pagal Sauliaus Šaltenio to paties pavadinimo pjesę (spektaklio premjera įvyko š. m. vasario 3 d.).

Atidarydamas festivalį lapkričio 22 d. jo direktorius Tompa Gáboras, sužinojęs apie režisieriaus Eimunto Nekrošiaus mirtį, visą festivalį paskyrė jo atminimui. Trupės nariai išvyko į gastroles jausdami liūdesį dėl Režisieriaus netekties ir atsakomybę dėl spektaklio.

Festivaliui „Interferences“ dvylika metų, vyksta kas du metus. Šiemet sukako 100 metų nuo Pirmo pasaulinio, tad jo tema buvo karas.

Pasak Klaipėdos dramos teatro vadovo Tomo Juočio, festivalyje trupė nuo pradžių jautė išskirtinį dėmesį. E. Nekrošiaus spektakliai rodyti Bukarešte, bet Kluže-Napokoje pirmąkart, festivalio rengėjai nepažinojo jo teatro ir labai juo domėjosi, daug klausimų aktoriai sulaukė per susitikimą su kritikais ir žurnalistais. Bilietai į „Kalės vaikus“ buvo parduoti likus dviem savaitėm iki spektaklio. „Kalės vaikai“ įvyko sėkmingai. KLDT trupei išėjus nusilenkti, žiūrovai parodė ypatingą pagarbą – plodami atsistojo. „Taip atsitiko, ir tas sutapimas nejaukus – Nekrošius atvažiavo repetuoti į Klaipėdą, kad įvestų į spektaklį naują aktorių. Ir po poros dienų Nekrošius mirė. Prieš spektaklį festivalio direktorius Tompa Gábor paprašė Režisierių pagerbti tylos minute. Jaučiau, kad ir aktoriai jautė gumulą gerklėje, kad jautru kalbėti apie mirusį Donelaitį, ten yra sunkių tekstų apie mirtį. Buvo matyti, kad nelengva – juk ką tik su režisierium repetuota, jis pagerbtas tylos minute, ir reikia vaidinti. Festivalio direktorius nuoširdžiai išreiškė susižavėjimą spektakliu ir aktorių darbu“, – pasakojo T. Juočys.

Šiemet spektaklį pamatė Vilniaus žiūrovai; Rokiškio Lietuvos teatrų festivalyje jis išrinktas geriausiu, aktorius Donatas Švirėnas apdovanotas už geriausią nepagrindinį vaidmenį, o festivalyje „Lietuvos teatrų pavasaris“ aktorė Karolina Kontenytė (spektaklyje – Lotė) – už geriausią moters vaidmenį. Pirmos tarptautinės spektaklio gastrolės vyko rugsėjį, jis buvo vienas iš atidarančių atnaujintą Šanchajaus Didįjį teatrą ir sulaukė jautrių žiūrovų reakcijų. Per susitikimą su teatro meno vadovu G. Grajausku žiūrovai stebino įžvalgomis, jautriais spektaklio komentarais.

Kitos E. Nekrošiaus režisuoto KLDT spektaklio „Kalės vaikai“ gastrolės numatytos 2019 m. gegužės pradžioje vengrų nacionaliniame dramos teatre, festivalyje MITEM.

Žymos:
KLDT inf.,
Scena iš spektaklio „Kalės vaikai“. D. Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio „Kalės vaikai“. D. Matvejevo nuotr.