7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nacionalinis Kauno dramos teatras vyksta į gastroles Sakartvele

Nacionalinis Kauno dramos teatras taria „gomardžoba“ Sakartvelui

NKDT inf.
Nr. 34 (1271), 2018-10-26
Kronika
Scena iš spektaklio „Gentis“. D. Stankevičiaus nuotr.
Scena iš spektaklio „Gentis“. D. Stankevičiaus nuotr.

Spalio pabaigoje teatro trupė lankysis Sakartvele (Gruzijoje). Suplanuoti du Agniaus Jankevičiaus režisuoto spektaklio „Gentis“ pagal I. Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ rodymai. Spalio 24 d. spektaklis vyks legendiniame Tbilisio Šota Rustavelio teatre, o spalio 26 d. – seniausiame Važa Pšavela teatre Telavio mieste.

Sakartvelo kryptis pasirinkta neatsitiktinai. Praėjusį rudenį Nacionaliniame Kauno dramos teatre viešėjo Telavio teatro trupė su spektakliu „Sukultas ąsotis“ pagal vokiečių dramaturgo Heinricho von Kleisto pjesę. Prie šio pastatymo prisidėjo ir kartvelų teatro legenda režisierius Robertas Sturua. Teatro trupės pasirašė bendradarbiavimo sutartį, nulėmusią kūrybinius mainus.

„Vykstant į tolimą kelionę buvo nuspręsta neapsiriboti vienu teatru, todėl maršrutą papildė ir Sakartvelo scenos menų lopšys – Šota Rustavelio teatras. Teko jame gastroliuoti prieš keletą dešimtmečių su spektakliu „Mūsų miestelis“. Dar ir dabar atmintyje išlikusi jo kūrybinė aura. Prisistatymui svetingame, taip pat nepriklausomybės šimtmetį mininčiame krašte pasirinkta nacionalinė dramaturgija – A. Jankevičiaus spektaklis „Gentis“, puikiai pristatantis mūsų kraštą, Mažąją Lietuvą, be to, spektaklyje vaidina skirtingų kartų aktoriai. Lankiausi Tbilisyje praėjusiais metais Europos teatrų konvencijos konferencijoje ir generalinėje asamblėjoje. Teko matyti ne vieną spektaklį, tad manau, kad ir šios gastrolės turės grįžtamąjį ryšį – sulauksime spektaklio iš Šota Rustavelio teatro“, – sakė generalinis teatro direktorius Egidijus Stancikas. 

Sugrįžimas po kelių dešimčių ir naujos patirtys

Gastroliuoti Sakartvele yra tekę teatro šviesų dailininkui Vladimirui Šerstabojevui ir aktorei Jūratei Onaitytei su spektakliais T. Wilderio „Mūsų miestelis“ bei A. Strindbergo „Kreditoriai“. Nors šios  gastrolės vyko devintajame dešimtmetyje, tačiau aktorė prisimena tenykštės publikos atvirumą ir nuoširdumą tam, kas vyksta scenoje: „Mūsų teatras gastroliavo Sakartvele net dvi savaites – buvome festivalio dalyviai. Neišdildomi įspūdžiai. Dar šiandien akyse stovi matytas Roberto Sturua spektaklis „Kreidos ratas“, sužavėjęs aktorių vaidyba bei aukšto lygio dekoracijomis ir kostiumais. Na, o kalbant apie būsimas gastroles, tikiuosi, kad nedidelė mūsų istorijos atkarpa palies abiejų teatrų publiką“, – teigė J. Onaitytė.

Aktorės Daivos Rudokaitės ryšys su Gruzija užsimezgė per televiziją, tiksliau – serialą „Vyno kelias“. Nors Daiva Rudokaitė filmavosi tik Lietuvoje, tačiau vasarą nuvykusi atostogų į Sakartvelą patyrė daug malonių akimirkų – ne vienas sutiktas vietinis gyventojas ją atpažino, nes atidžiai sekė serialo serijas. „Kažkokia giminiška trauka. Žinau, kad vykdama į Sakartvelą po šešerių metų, jausiuosi kaip namuose, juolab kad ten gyvenantys bičiuliai labai laukia spektaklio. Tai džiugina ir kartu įpareigoja“,– sakė aktorė.

Na, o aktoriui Sauliui Čiučeliui šios gastrolės sutaps su pirmuoju skrydžiu lėktuvu. Aktorius juokavo: „Keturios valandos ore! Tačiau labai noriu pamatyti kalnus ir susitikti su kartvelų publika, tad kaip nors ištversiu.“. Spektaklyje taip pat vaidina Inga Mikutavičiūtė, Eglė Grigaliūnaitė, Kęstutis Povilaitis, Gintautas Bejeris. Į gastroles vyksta 17 žmonių komanda.

Gastroles remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Titrus kartvelų kalba paruošė Sakartvelo technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro studentai, vadovaujami profesoriaus Vido Kavaliausko. Teatro gastroles viešinti padeda Lietuvos Respublikos ambasada Sakartvele.

Žymos:
NKDT inf.,
Scena iš spektaklio „Gentis“. D. Stankevičiaus nuotr.
Scena iš spektaklio „Gentis“. D. Stankevičiaus nuotr.