7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Audriaus Stonio filmo pasaulinė premjera įvyks Karlovy Varų kino festivalyje

„Nominum“ inf.
Nr. 23 (1260), 2018-06-08
Kronika
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“

Naujausias Audriaus Stonio dokumentinis filmas „Laiko tiltai“ pirmą kartą bus parodytas Tarptautinio Karlovy Varų kino festivalio pagrindinėje konkursinėje programoje. Filmas kurtas kartu su Latvijos režisiere Kristine Briede. Karlovy Varų kino festivalis –vienas svarbiausias ir seniausių kino renginių Centrinėje bei Rytų Europoje. Šiais metais festivalis vyks birželio 29 – liepos 7 dienomis.

 

„Labai džiaugiuosi žinia, kad filmas atrinktas į dvi festivalio programas. Juo bus atidaryta Baltijos retrospektyva „Laiko refleksijos: Baltijos poetinė dokumentika“, bet svarbiausia, kad filmas atrinktas į pagrindinę festivalio konkursinę programą. Karlovy Varai - prestižinis festivalis, čia taikomi  aukšti atrankos kriterijai. Jei neklystu, Baltijos šalių dokumentinis kinas patenka į pagrindinį konkurą po penkiolikos metų pertraukos.  Festivalio programos sudarytojai filmą atsirinko, vos pamatę ankstyvą filmo montažinę versiją,“ – sako Audrius Stonys.

 

„Laiko tiltai“ pasakoja apie poetinės dokumentikos gimimą Baltijos šalyse. Tai – meninis dokumentinis esė, atskleidžiantis subtilią, bet galingą kovą su sovietiniu režimu ir laisvės troškimą. Tai kūrėjų gyvenimai, juos užauginę kinematografiniai principai bei bandymas išgyventi sovietinio režimo priespaudą.

 

Pasak filmo prodiuserio Arūno Matelio, šis filmas – tai „nekonformistiškas menininko žvilgsnis į jį žavėjusių mokytojų, kolegų, menininkų asmenybes, kūrybą, praeinantį laiką, senstančius veidus, kūną ir nepaprastai stiprią dvasią. Tik Audrius ir Kristine galėjo sukurti tokį filmą, pasirinkdami sunkiausią, rizikingiausią ir neišbandytą kelią. Labai džiaugiuosi, kad susivienijo trijų mūsų šalių kūrėjai ,ir, aišku, „Studio Nominum“ sėkme“.

 

„Laiko tiltai“ – bendras Baltijos šalių projektas, kurį prodiusavo Arūnas Matelis („Studio Nominum“, Lietuva), Uldis Cekulis („VFS Films“, Latvija) ir Riho Vastrik („Vesilind“, Estija) bei parėmė Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras ir Estijos kino institutas.

 

Kadras iš filmo „Laiko tiltai“
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“