7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Romiečių ovacijos dešimčiai dainuojančių kasininkių pradėjo festivalio FLUX teatro programą

Lietuvos kultūros institutas
Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Kronika
Šiuolaikinė opera „Geros dienos!“. T. Tomasulo nuotr.
Šiuolaikinė opera „Geros dienos!“. T. Tomasulo nuotr.

Gegužės 8 d. tarp paauksuotų Romos „Teatro Argentina“ ložių ir aksomo skambėjo Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės šiuolaikinė opera „Geros dienos!“ – pasak italų žiūrovų, „jautrus ir aštrus choralas dabarties vartojimo šventykloje – prekybos centre“. Būtent šiuo, visą pasaulį apkeliavusiu, kūriniu pradėta Lietuvos menų festivalio FLUX teatro programa, pristatanti aktualiausius mūsų šalies scenos kūrinius Italijos sostinės publikai.

1732 m. įkurtas Romos teatras žinomas ne tik dėl Gioachino Rossinio, Giuseppės Verdžio ir kitų Italijos operos grandų premjerų, ne tik dėl Julijaus Cezario nužudymo – sakoma, kad būtent šioje vietoje sąmokslininkai nudūrė Romos imperatorių, bet ir dėl priešais teatrą esančiuose Torre Argentina griuvėsiuose įsikūrusių garsiausių Romos kačių. Kultūrinių kontekstų kakofonijoje operos „Geros dienos!“ scenografijos ir muzikos minimalistinė raiška, intymus ir kartu universalus kasininkių minčių „asortimentas“ skambėjo aiškiai, aštriai ir įtaigiai.

Šiuolaikinę operą sekė šiuolaikinis šokis: gegužės 9-ąją Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ atliko italų aplodismentais įvertintą šokio, vizualaus meno ir muzikos spektaklį „Žaidimas baigtas“. Julio Cortazaro vaizduotės įkvėptas šokio istorijas Romos „Auditorium Parco della Musica“ publikai pasakojo šokėjai Airida Gudaitė, Laurynas Žakevičius ir kompozitorius, muzikantas Adas Gecevičius.

Gegužės 10-ąją įvyks nekantriai Italijos teatralų lauktas susitikimas su jų puikiai žinoma ir garbinama Eimunto Nekrošiaus kūryba – teatro „Meno fortas“ trupė vaidins „Bado meistrą“ pagal Franzą Kafką. Gegužės 14 d. čia pat už ilgo stalo susės Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatro spektaklio „Dugne“ aktoriai, tarsi šiuolaikinę pjesę interpretuojantys Maksimo Gorkio klasikinį tekstą. Gegužės 15-ąją festivalį užbaigs jauniausios Lietuvos teatro kartos atstovės – režisierės Kamilės Gudmonaitės – spektaklis „Trans Trans Trance“ (OKT / Vilniaus miesto teatras).

Pasak Lietuvos kultūros instituto organizuojamo menų festivalio FLUX koordinatorės, instituto projektų vadovės Kristinos Agintaitės, nuo pat pirmos dienos festivalį lydi aktyvus Italijos žiniasklaidos susidomėjimas: „FLUX programa tapo puikia galimybe skleisti žinią apie Lietuvos kultūrą ir jos kūrėjus, skirtingas jų kartas ir raiškos būdų įvairovę, mūsų valstybės atkūrimo 100-mečio proga kalbėti apie tuos, kurie aktyviai formuoja dabartį ir ateitį. Jau dabar suskaičiuojame apie šimtą įvairių straipsnių, interviu, laidų ir pranešimų!“, – džiaugėsi festivalio koordinatorė.

„Smagu skaityti, kai įtakingas Italijos kultūros portalas Artribune.com režisierius E. Nekrošių ir O. Koršunovą įvardija kaip tuos, kurių kūryba niekad nenuvilia, kad kiekvienas jų yra savaip originalus ir ištikimas sau ir savo poetikai, jau tapusiai gero teatro kokybės ženklu. Taip pat labai svarbu, kad Italijos žurnalistai pastebi ne tik mūsų scenos grandus, bet savo skaitytojus kviečia susipažinti ir su jaunųjų kūrėjų – „Low Air“, Kamilės Gudmonaitės, operos „Geros dienos!“ autorių – darbais, atkreipia dėmesį į tai, kad šiuolaikinės Lietuvos kultūros veidą formuoja veržlūs ir nepriklausomi menininkai“, – pabrėžė K. Agintaitė.

Būtent tokie kūrėjai – ir ne tik teatralai – tęsia FLUX festivalio programą: estafetę iš festivalį pradėjusių dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos, medijų menininko Deimanto Narkevičiaus, video programos sudarytojų Ūlos Tornau ir Astos Vaičiulytės, parodos „Optimizmo architektūra“ kuratorių Giedrės Jankevičiūtės, Marijos Drėmaitės ir Vaido Petrulio, Vito Luckaus fotografijų serijos „Mimai“ kuratorės Ievos Meilutės-Svinkūnienės, Fluxus pradininko Jurgio Mačiūno muziką atlikusio britų ansamblio „Apartment House“ perima performansų atlikėjai, avangardinio kino kūrėjai bei džiazo muzikantai.

Gegužės 10 d. įvyks Jono Meko filmų peržiūra „Šita rojaus pusė“ ir tiesioginis video pokalbis su amžinai jaunu režisieriumi, gegužės 11 ir 12 dienomis įvairiose Romos erdvėse karaliaus Lietuvos performatyvaus meno atlikėjai: pirmąją dieną Palazzo Braschi ir Museo Barracco vyks Linos Lapelytės („Pirouette“), Gintarės Minelgaitės („Self Fles“) ir Andrejaus Polukordo („Chez Andre“) performansai. Antrąją dieną į pasivaikščiojimą po feminizmui reikšmingas vietas Romoje „Action Walk“ pakvies menininkė, poetė ir dailėtyrininkė Laima Kreivytė.

Gegužės 13-ąją „Auditorium Parco della Musica“ erdvėse skambės Lietuvos džiazas – programą „Intuitus“ atliks charizmatiškas Vladimiro Tarasovo, Liudo Mockūno ir Eugenijaus Kanevičiaus trio.

Gegužės 4-14 dienomis Romoje vykstantį Lietuvos menų festivalį FLUX globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Italijos Respublikos Prezidentas Sergio Mattarella. Festivalį organizuoja Lietuvos kultūros institutas bendradarbiaudamas su kultūros atašė Julija Reklaite, finansuoja LR Kultūros ministerija.

Šiuolaikinė opera „Geros dienos!“. T. Tomasulo nuotr.
Šiuolaikinė opera „Geros dienos!“. T. Tomasulo nuotr.