7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šekspyro teatre Gdanske vyks Lietuvos teatro savaitės renginiai

LKM inf.
Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Kronika
„Žuvėdra“. D.matvejevo nuotr.
„Žuvėdra“. D.matvejevo nuotr.

Lietuvos teatro savaitės Gdanske metu bus parodyti Eimunto Nekrošiaus režisuotas Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Borisas Godunovas“, Rimo Tumino režisuotas Vilniaus Mažojo teatro spektaklis „Minetis“, Oskaro Koršunovo režisuotas Vilniaus OKT spektaklis „Žuvėdra“ bei teatro Dansema spektaklis patiems mažiausiems žiūrovams „Mozaika“.

 

Lietuvos teatro savaitės Gdanske metu taip pat bus atidaryta Dmitrijaus Matvejevo Lietuvos teatro gyvenimo akimirkas įamžinusi fotografijų paroda „Kaukės ir šešėliai“, įvyks du lietuvių poezijai skirti vakarai: Nijolės Miliauskaitės ką tik lenkų kalba pasirodžiusios poezijos rinktinės „Uždraustas įeiti kambarys“ (leidykla „Pogranicze“) pristatymas, kurį ves eilėraščių vertėjos Alina Kuzborska ir Agnieszka Rembialkowska, bei Kornelijaus Platelio poezijos rinktinės lenkų kalba „Odė įskilusiai vazai“ (leidykla „KEW“) pristatymas bei susitikimas su lietuvių poetu ir jo kūrybos į lenkų kalbą vertėju Adamu Pomorskiu. Festivalio programoje taip pat yra lietuvių trumpo metražo ir meninių filmų (Šarūno Barto „Šerkšnas“, Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“, Kristijono Vildžiūno „Kai apkabinsiu tave“) peržiūra bei Audronio Liugos filmo apie vieną žymiausių Lietuvos režisierių „Eimuntas Nekrošius: nutolinti horizontą“ pristatymas, susitikimai su spektaklių kūrėjais ir kūrybinės dirbtuvės.

 

Šekspyro teatras Gdanske – tai viena žinomiausių Lenkijos teatriniame gyvenime institucijų. Pamario vaivadijos, Gdansko miesto savivaldybės ir Fondo Theatrum Gedanense įsteigtas teatras neturi pastovaus repertuaro ir trupės, tačiau vykdo plačią kultūrinę ir edukacinę veiklą vaikams, jaunimui ir senjorams, kurios tikslas yra ugdyti Gdansko ir Lenkijos gyventojų teatrinę kultūrą.

 

Vieno žymiausių Lenkijoje Šekspyro kūrybos tyrinėtojų, Gdansko universiteto profesoriaus Jerzy Limon vadovaujamas teatras kasmet organizuoja ne tik didžiulio populiarumo sulaukiančius Šekspyro festivalius, kuriuose ne kartą pasirodė ir teatrai iš Lietuvos, bet taip pat ir Europos teatrų gastroles. Šekspyro teatre Gdanske taip pat vyksta koncertai, parodos, mokslinės konferencijos.

 

Visa tai būtų neįmanoma, jeigu ne pats Šekspyro teatro Gdanske pastatas. Miesto, vaivadijos ir Fondo Theatrum Gedanensis pastangomis buvo nuspręsta atstatyti Gdanske dar nuo XVII a. daugiau nei 200 metų veikusį Šekspyro teatrą, kuriame pasirodydavo teatro trupės iš Anglijos. Konkursą laimėjęs italų architektas iš Venecijos Renato Rizzi sukūrė įspūdingą XXI a. architektūros pastatą, kurio statyba buvo finansuojama iš Gdansko miesto, Pamario vaivadijos ir Europos Sąjungos lėšų. Lietuvos teatro savaitė Šekspyro teatre Gdanske baigsis spalio 12 d.

Žymos:
LKM inf.,
„Žuvėdra“. D.matvejevo nuotr.
„Žuvėdra“. D.matvejevo nuotr.