7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuva pirmą kartą dalyvauja Pekino dizaino savaitėje

Agnė Biliūnaitė
Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Kronika

Šiemet Pekino dizaino savaitėje pirmą kartą dalyvauja ir Lietuva. Nuo 2009 m. kasmet organizuojama Pekino dizaino savaitė tapo vienu įdomiausių ir didžiausių dizaino renginių Azijoje. Šiemet joje prisistato architektas Mykolas Svirskis ir architektų bendruomenė „1:1“. Pasitelkusi Feniksą kaip simbolį, jaunųjų architektų bendruomenė Pekine pristato modernaus jėgos aitvarų ir buriuotojų kaimo Svencelėje gimimo, gaisro ir atgimimo istoriją, kūrybinių dirbtuvių Indrajų ežero saloje Utenos raj. koncepciją, architektų plausto projektą.

 

Lietuvių ekspozicijai skirtas kiemelis įsiterpęs Baltosios pagodos (Baitasi) hutongų rajone. Pilkų plytinių vienaukščių namų, kiemelių ir gatvelių labirintas – unikalus antropologinis atvejis, atiduotas architektų ir dizainerių analizei ir kūrybiniams bandymams. Šiame rajone tarsi veidrodyje atsispindi dramatiška Pekino istorija, urbanistiniai ir socialiniai šio miesto ryšiai bei konfliktai. Būtent čia kelerius metus iš eilės tarsi bandymų poligone realius sprendimus kaip prikelti naujam gyvenimui apleistus ir šiuolaikinio gyvenimo standartų neatitinkančius, tod4l masi6kai griaunamus hutongus siūlo Kinijos ir užsienio architektai, o juos čia pat išmėgina vietos bendruomenė, valdžios atstovai, specialistai.

 

Pekino dizaino savaitė – aktyviai veikianti viešoji platforma, kurioje susitinka kūrybiškas dizainas, užsienio šalių įtakos, tvaraus vystymo ir bendruomeniškumo idėjos. 2017 m. Pekino dizaino savaitės metu visame mieste vyksta dešimt pagrindinių renginių: Dizaino naktis, Teminė paroda „Harmonija su gamta“, Miesto-svečio Berlyno paviljonas, Klasikinio dizaino apdovanojimai, Dizaino forumas, Dizaino paroda, Inovatyvaus dizaino laboratorijos, Dizaino mugė, „Design Hop“ ir Pekino mados savaitė.

 

Pekinas – ne tik senoji sostinė, bet ir politinis Kinijos centras, skaičiuojantis 3000 m. miesto ir 850 m. sostinės istoriją. Mieste, kuriame oficialiais duomenimis gyvena 22 mln., o neoficialiais – 40 mln. gyventojų, telkiasi ir UNESCO pasaulio paveldo objektai, ir naujausių technologijų centrai, ir stikliniai verslo dangoraižiai, ir urbanistiniais kaimais vadinami senieji vienaukščiai rajonai.

 

Lietuvos dalyvavimą Pekino dizaino savaitėje iniciavo Lietuvos kultūros atašė Kinijoje, finansavo Lietuvos kultūros institutas.