7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šimtaprocentinė Lietuvos sėkmė: Kauno bienalė vadovaus Europos platformai

Eglė Deltuvaitė
Nr. 27 (1221), 2017-09-01
Kronika

Vakar oficialiai paskelbti ES programos „Kūrybiška Europa/Kultūra“ Europos platformų rezultatai. Tarp 13 ketverių metų finansavimą užsitikrinusių projektų, kurie turi vienyti mažiausiai dešimt šalių ir dešimt skirtingų organizacijų – ir Lietuva.

 

Per visą programos laikotarpį iki 2020 metų Europa investuos tik į trylika tokio įspūdingo mastelio iniciatyvų, tarp kurių ir 64 pasiūlymų konkurenciją atlaikęs Kauno bienalės projektas „Magic Carpets". Dar trys organizacijos iš Lietuvos - Lietuvos šokio informacijos centras, festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“ ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius – dalyvaus trijose europinėse platformose partnerių teisėmis.

 

Belgija, Čekija, Vokietija, Ispanija, Prancūzija, Nyderlandai, Portugalija, Slovėnija, Jungtinė Karalystė ir Lietuva - toks sėkmingų šios schemos šalių sąrašas.  Programos vadovės Lietuvoje Eglės Deltuvaitės teigimu, „tai bene didžiausia sėkmės istorija nuo pat mūsų dalyvavimo ES kultūros programose pradžios. Nors Virginijos Vitkienės vadovaujama Kauno bienalė nuolat minima kaip sektinas pavyzdys ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, tačiau atsižvelgus į kontekstą, labai svarbu suvokti, kokio dydžio ir reikšmės yra šis mūsų visų laimėjimas. Apie tai dar kalbėsime ilgai ir išsamiai“.

 

Bienalės vadovaujama platforma „Magic Carpets” – keturmetis projektas, kurio metu partnerės organizacijos išsiųs ir priims jaunus ir kylančius Europos menininkus, užtikrins jiems kūrybos ir sklaidos sąlygas. Atvykę į nežinomą ar menkai pažįstamą jiems miestą kūrėjai tyrinės jį kartu su vietos menininkais ir bendruomenėmis, gilindamiesi į miesto istoriją, legendas, mitus, prietarus, šiandienines realijas ir kurs naujus kūrinius viešoms miesto erdvėms.

 

Platforma „Versopolis”, kurioje dalyvauja „Poetinis Druskininkų ruduo“, – tai slovėnų koordinuojamas poezijos tinklas veikiantis nuo 2014 metų ir jungiantis 14 organizacijų. Šia platforma siekiama padėti jauniems talentingiems Europos poetams pristatyti savo kūrybą tarptautiniu mastu. Koordinatorė Lietuvoje, Rūta Elijošaitytė-Kaikarė vertindama praėjusių trejų metų rezultatus, džiaugiasi 16 festivalių kvietimų, kurių sulaukė Lietuvos poetai, jų eilėraščiais, išverstais į kroatų, lenkų, makedoniečių, vokiečių, prancūzų, italų, slovėnų, slovakų kalbas, naujai atrastais jaunais kitų šalių poetais, kurie jau dalyvavo PDR‘e, atvyks šiemet ir dar ketverius metus, fantastine ir profesionalia komanda iš visų trylikos šalių, galiausiai – naujomis draugystėmis ir netikėtais kultūriniais atradimais.

 

„Aerowaves“ – vienas svarbiausių Europos šiuolaikinio šokio tinklų. Tai platforma, suteikianti puikią galimybę šokio kūrėjams bei atlikėjams iš visos Europos atskleisti savo talentą ir pristatyti savo darbus. Šokio informacijos centrus, teatrus, festivalius ir asociacijas vienijantis tarptautinis tinklas, įkurtas žinomiausios ir įtakingiausios Jungtinės Karalystės šokio organizacijos „The Place“, kasmet spalį viename iš Europos miestų surenkantis svarbiausius šiuolaikinio šokio atstovus, kurie peržiūrėję 300–400 įrašų, atsiųstų iš visos Europos, atrenka geriausius darbus. Lietuvos šokio informacijos centras – ilgametis šio tinklo ir platformos veiklų partneris.

 

Į naujai suformuotą fotografijai skirtą europinę platformą „PARALLEL- European Photo Based Platform" – įsijungė Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius kartu su dar 24 organizacijomis iš 16 šalių. Šia iniciatyva siekiama gerinti jaunųjų fotografijos menininkų, parodų kuratorių, muziejų, galerijų ir festivalių bendradarbiavimą.

 

Išskirtinis Europos platformų dėmesys – jauniems ir kylantiems talentams, kuriuos kiekviena tam tikrą kultūros sritį kuruojanti platforma, apibrėžia pati, parinkdama tinkamiausius ir aktualiausius kriterijus. Parama skiriama organizacijoms, kurios siekia skatinti tarpvalstybinį kultūros profesionalų mobilumą, kūrinių, galinčių daryti plataus masto ilgalaikį poveikį kultūros ir kūrybos sektoriams, sklaidą. Toms, kurios nori didinti menininkų ir kūrėjų, kurių veikla turi raiškų europietišką pobūdį, pripažinimą ir matomumą Europos mastu.

 

Naujausius „Kūrybiškos Europos/Kultūra“ Europos platformų rezultatus: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe