7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vengrijos kino festivalyje – ypatingas lietuvių dokumentinio filmo įvertinimas

„Lithuanian Shorts“ inf.
Nr. 20 (1214), 2017-05-19
Kronika
„Ateljė „Rojaus drabužiai“
„Ateljė „Rojaus drabužiai“

Gegužės 15 d. Segede (Vengrija) uždarytas Vilmoso Zsigmondo kino festivalis. Uždarymo ceremonijoje išdalinti aštuoni apdovanojimai ir net du iš jų teko režisierės Albinos Griniūtės ir operatoriaus Sauliaus Lukoševičiaus dokumentiniam filmui „Ateljė „Rojaus drabužiai“. Filmas apdovanotas geriausio dokumentinio filmo  ir kino kritikų prizais.

 

„Ateljė „Rojaus drabužiai“ — tai poetinis dokumentinis pasakojimas apie penkis Suomijos salyno gyventojus, jų požiūrį į gyvenimą ir mirtį. Filmą penkerius metus kūrė tarptautinė filmavimo grupė  iš Lietuvos, Estijos ir Suomijos. Festivalio žiuri filmą apdovanojo už „išgrynintą ir įtaigų vaizdą, sujungiantį dokumentiką ir poeziją į harmoningą visumą“.

 

Pernai mirusio garsaus vengrų kino operatoriaus vardu pavadintas festivalis buvo surengtas pirmą kartą. Juo siekiama atkreipti dėmesį į kino meną, kino operatorių darbą ir pristatyti geriausius jaunųjų kūrėjų darbus iš viso pasaulio. Festivalio vadovas Ivanas Javorszky džiaugėsi, kad į pirmąjį Vilmoso Zsigmondo festivalį susirinko daug operatoriaus draugų ir buvusių bendražygių, taip pat nemažas būrys jaunųjų kino kūrėjų. Jis tikisi, kad laikui bėgant festivalis taps gražia tradicija, padėsiančia išsaugoti Zsigmondo atminimui ir populiarinti aukštos meninės vertės kiną.

 

Vilmosas Zsigmondas gimė 1930 m. Segede. 1956 m. jis kartu su Laszlo Kovacsu filmavo Vengrijos revoliucijos įvykius, vėliau pasitraukė į JAV, kur dirbo su Woody Allenu ir Stevenu Spielbergu. Už pastarojo filmą „Artimi trečiojo laipsnio kontaktai“ ( „Close Encounters of the Third Kind“) Zsigmond 1978-aisiais pelnė „Oskarą“.

„Ateljė „Rojaus drabužiai“
„Ateljė „Rojaus drabužiai“