7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje ir Kaune viešėjo architektūros ekspertės iš Kinijos

Agnė Biliūnaitė
Nr. 8 (1202), 2017-02-24
Kronika
A. Česnauskytės nuotr.
A. Česnauskytės nuotr.

Vasario 14–17 d. Lietuvoje viešėjo architektūros ir dizaino ekspertės iš Kinijos. Vieno didžiausių ir įdomiausių urbanistinių festivalių Pekino dizaino savaitės užsienio programų direktorė Beatrice Leanza ir svarbiausio architektūros žurnalo „Pasaulio architektūra“, kurį leidžia Tsinghua universitetas, redaktorė Ye Yang turėjo unikalią progą geriau susipažinti su Vilniaus ir Kauno architektūra, architektūros ir dizaino srityse dirbančiomis organizacijomis ir kūrėjais.

 

Lietuvos kultūros atašė Kinijoje Agnės Biliūnaitės inicijuotas ir Lietuvos kultūros instituto drauge su Architektūros fondu organizuotas tiriamasis vizitas viešnioms paliko didžiulį įspūdį, atskleidė mažai pažintą regioną, jo unikalumą ir kūrybiškumą. Per keturias intensyvias dienas ekspertės turėjo galimybę susitikti ir susipažinti su Lietuvos architektų sąjunga, Architektūros fondu, Lietuvos dizaino forumu, Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centru, Vilniaus Sapiegų TechParku, Kauno – UNESCO dizaino miesto ir Kauno – 2022 Europos kultūros sostinės komandomis, jaunaisiais Kauno architektais.

 

Be susitikimų viešnioms buvo surengtos ekskursijos. Po barokinį, sovietinio modernizmo ir šiuolaikinės architektūros Vilnių vedžiojo Architektūros fondo direktorė Sandra Šlepikaitė ir ekskursijų fondo vadovė Indrė Ruseckaitė, modernistinio Kauno paslaptis atskleidė architektūros istorikas Vaidas Petrulis, į urbanistinį nuotykį Šnipiškėse (vadinamajame Šanchajuje) įtraukė antropologė Jekaterina Lavrinec. B. Leanza ir Ye Yang t.p. apsilankė Valstybės pažinimo centre, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, istorinėje „Neringos“ kavinėje. Leidyklos „Lapas“ direktorė Ūla Ambrasaitė ekspertėms padovanojo architektūrinius Vilniaus ir Kauno gidus anglų kalba bei Marijos Drėmaitės naujausią knygą „Critical practices in Lithuanian architecture of the Soviet period“.

 

Vasario 15-osios vakarą Nacionalinėje dailės galerijoje Architektūros aktualijų fondas surengė Beatrice Leanza paskaitą „Nutrūkusių ryšių architektūra: dizaino kultūra ir Kinija“, o vasario 23 d. „Žinių radijo“ laidoje „Reikia architekto“ bus transliuojamas Rūtos Leitanaitės interviu su B. Leanza įrašas.

 

Eksperčių tiriamas vizitas į Lietuvą finansuotas Lietuvos kultūros instituto lėšomis.

A. Česnauskytės nuotr.
A. Česnauskytės nuotr.
E. Virkečio nuotr.
E. Virkečio nuotr.