7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kinijos moterų filmų festivalyje – du filmai iš Lietuvos

Agnė Biliūnaitė
Nr. 29 (1181), 2016-09-23
Kronika
„Sangailės vasara“
„Sangailės vasara“

2013 m. pradėtas rengti pirmasis ir kol kas vienintelis Kinijos moterų filmų festivalis siekia didinti visuomenės dėmesį moterų padėčiai Kinijoje. Rugsėjo 17 d. prasidėjusiame festivalyje Pekine ir kituose Kinijos miestuose bus parodyta beveik trisdešimt vaidybinių ir dokumentinių filmų, sukurtų Kinijoje ir kitose pasaulio šalyse, vyks diskusijos, paskaitos, susitikimai su kūrėjais.

 

Šiemet festivalyje pristatomi ir du lietuviški filmai. Tai Algimanto Puipos „Miegančių drugelių tvirtovė“ ir Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“. Pekine filmą „Miegančių drugelių tvirtovė“ parodyta rugsėjo 18 d. Goethe’s institute ir rugsėjo 24 d. „Ju“ teatre, filmas „Sangailės vasara“ – rugsėjo 24 d. Prancūzų institute ir rugsėjo 25 d. UCCA galerijoje.

 

Festivalį rengia Pekine 2003 m. įkurta nevyriausybinė organizacija „Crossroads Centre“, skatinanti visuomenės diskusijas ne tik moterų teisių, bet ir AIDS, LGBT klausimais. „Po filmų vykstančiose diskusijose su žiūrovais kalbamės apie feminizmą, moterų teises ir jų pažeidimus – diskriminaciją darbe, seksizmą, smurtą namų aplinkoje, prievartą, prostituciją Kinijoje ir pasaulyje, moterų padėtį musulmoniškose šalyse“, – pranešime spaudai sakė festivalio atstovė Cyrielle Nifle. Festivalis daug dėmesio skiria ne tik filmams apie moteris, bet ir moterų režisierių, operatorių, dramaturgių sukurtiems filmams.

 

Ketvirtasis Kinijos moterų filmų festivalis šiemet plečia savo geografiją – filmų seansai bei diskusijos taip pat vyks Šenjange, Naninge, Guangdžou, Šenžene, Siamenyje, Čengdu, Siane, Nankine ir Uhane.

 

„Sangailės vasara“
„Sangailės vasara“