7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Česlovo Milošo amžius“ rodomas Berklio festivalyje

„Ketvirtos versijos“ inf.
Nr. 22 (1174), 2016-06-03
Kronika
Kristinos Kasparavičienės plakatas
Kristinos Kasparavičienės plakatas

Juozo Javaičio dokumentinis filmas „Česlovo Milošo amžius“ (2012) dalyvauja Berklyje (JAV) vykstančiame festivalyje, kuris vyksta bendradarbiaujant su San Fransisko įlankos regiono literatūros festivaliu (Bay Area Book Festival). Festivalyje dalyvauja apie 300 JAV ir užsienio šalių knygų autorių. Filmų programa „Literatūra ir kinas“ (Auteur, Author: Film and Literature), sumanyta kaip dialogas tarp kino ir literatūros. Siekiama atskleisti, kaip kino kalba gali atspindėti arba papildyti prozą ir poeziją. Dešimties festivalio atrinktų filmų programos kuratorius yra vienas garsaus Teluridės kino festivalio steigėjų ir direktorių Tomas Luddy.

 

Pasak Kalifornijos universiteto Berklio meno muziejaus ir filmotekos BAMPFA (Art Museum & Pacific Film Archive), kurios kino teatre ir vyks festivalis, kuratorė Kathy Geritz, bus parodyti filmai „Nelsono Algreno gyvenimas“ („Nelson Algren Live“, rež. Oscar Bucher, JAV, 2016), „Ir kai numirsiu, nebūsiu miręs“ („And When I Die, I Won’t Stay Dead“, rež. Billy Woodberry, JAV, Portugalija, 2015), taip pat filmas pagal įžymaus vokiečių kilmės rašytojo W.G. Sebaldo romaną „Austerlicas“ („Austerlitz“, rež. Stan Neumann, Prancūzija, 2014) ir filmas apie Nobelio premijos laureato Orhano Pamuko įkurtą muziejų „Nekalti prisiminimai“ („Innocence Of Memories: Orhan Pamuk’s Museum And Istanbul“, rež. Grant Gee, D. Britanija, Airija, Turkija, 2015). Programoje pristatomi ne tik nauji, bet ir seniau sukurti, restauruoti filmai – Carroll Ballard poetinis filmas pagal Walterio Farley’io apysaką vaikams „Juodasis eržilas“ (1979), italų rašytojo, diplomato ir politinio kalinio Curzio Malaparte’s sukurtas filmas „Uždraustas Kristus“ (1950).

 

Festivalis pristato ir Juozo Javaičio filmą „Česlavo Milošo amžius“ apie vienintelį iš Lietuvos kilusį Nobelio literatūros premijos laureatą. Gimtąją Lietuvą lenkų poetas Czesławas Miłoszas nuolat regėjo ir Berklyje, pro savo namų langus žvelgdamas į ūkanotą San Fransisko įlanką. Miłoszas buvo Berklio universiteto profesorius, čia jis praleido beveik keturis dešimtmečius. Šis filmas bus parodytas kartu su filmais apie poetus Elizabeth Bishop, Bobą Kaufmaną, Carlosą Drummondą.

 

„Apmąstant XX amžių, du jo pasaulinius karus ir daugybę kitų konfliktų, dažnai sakoma, kad apie tai nuolat reikia priminti, jog daugiau tai niekada nepasikartotų. Tačiau nors daug pažangių žmonių ir demokratiškų valstybių deda milžiniškas pastangas, tai nuolat kartojasi, ir todėl maža vilties, kad prievarta ir žudynės kada nors baigsis. Išgyvenęs Rusijos revoliuciją ir du pasaulinius karus, Miłoszas ilgai buvo svetimas ir JAV, ir Lenkijos, ir Lietuvos literatūrai, jo knygos sovietinėje erdvėje buvo uždraustos, 1951 metais jam pasitraukus į Vakarus“, – prieš kelionę į festivalį kalbėjo režisierius Javaitis.

 

„Česlavo Milošo amžių“ organizatoriai vadina vienu svarbiausių festivalio akcentų, birželio 1 dieną jis atidarys festivalį. Filmą pristatys Berklio universiteto profesoriai Robertas Hassas, Markas Danneris bei poeto sūnus Anthony Miloszas.

 

Filmo peržiūroje planuoja dalyvauti ir San Fransisko lietuvių bendruomenės nariai. Po peržiūros numatytas susitikimas su filmo prodiusere Teresa Rožanovska ir režisieriumi.

Kristinos Kasparavičienės plakatas
Kristinos Kasparavičienės plakatas