7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Anykščiuose vyko geriausių kino istorijų paieškos

 

„In Script“ inf.
Nr. 35 (1141), 2015-10-09
Kronika

Jau trečius metus ambicingi kino kūrėjai net iš vienuolikos Europos valstybių buvo susirinkę Lietuvoje. Rugsėjo 27 d. – spalio 3 d. Anykščiuose scenarijų autoriai ir režisieriai iš Lietuvos, D. Britanijos, Vokietijos, Danijos, Suomijos, Airijos, Lenkijos ir kitų valstybių dalyvavo tarptautinių trumpametražių filmų scenarijų rašymo dirbtuvėse „Per trumpas, kad mirtų“.

 

„Geram filmui sukurti reikia trijų dalykų – scenarijaus, scenarijaus ir scenarijaus“, – teigė vienas didžiausių kino meistrų Alfredas Hitchockas. Ši nuomonė nepavaldi laikui, daugybė šiuolaikinio kino garsenybių pritaria, kad scenarijus yra bet kokio filmo širdis“, – sakė renginio organizatoriai prodiuseris Lukas Trimonis ir scenaristė bei režisierė Eglė Vertelytė.

 

Kino dramaturgijos srityje dirbančios kompanijos „IN SCRIPT“ vadovai teigia, kad intensyvios dviejų sesijų dirbtuvės filmų kūrėjus sutelkė prie pačių svarbiausių trumpametražio filmo ištakų –scenarijaus ir jo įgyvendinimo. „Dirbtuvėse autoriams padedame įgyvendinti jų idėjas, jausmus, įkvėpimą paversti įdomia, žiūrovą prie ekrano prikaustančia istorija“, – sakė renginio organizatoriai. Todėl dirbtuvių metu daugiausia dėmesio skirta scenarijaus vystymo ir įgyvendinimo procesui. „Geras scenarijus – svarbiausia filmo dalis. Gerai parašytas scenarijus pritraukia finansavimą, suburia komandą ir leidžia sukurti išskirtinį filmą“, – teigė organizatoriai.

 

„Džiaugiamės, kad šiemet kino kūrėjai galėjo atrasti Anykščių grožį. Kūrybinės dirbtuvės vyko Anykščių meno inkubatoriuje, įsikūrusiame netoli Anykštos upelio. Galbūt tokia ypatinga aplinka Europos menininkus dar labiau įkvėpė čia sukurti pačią geriausią istoriją“, – sakė L. Trimonis ir E. Vertelytė.

 

Į kūrybines dirbtuves Anykščiuose atvyko ne tik talentingi Europos kūrėjai, bet ir pasaulinį pripažinimą pelnę dėstytojai. Kūrybinį procesą kuravo BAFTA komisijos narė britė Angeli Macfarlane. Šiemet prie dirbtuvių prisijungė Lenkijos scenaristas ir dėstytojas Maciejus Karpinskis – Europos filmų akademijos narys, Lenkų scenaristų gildijos prezidentas, knygos apie kino dramaturgiją autorius. Du scenaristai renginio pabaigoje buvo apdovanoti „Final Draft“ scenarijaus rašymo programomis.

 

Vienas dirbtuvių „Per trumpas, kad mirtų“ tikslų – skatinti regioninę kultūrą ir supažindinti mažesnius miestus su lietuvių kinu. Į Anykščių kultūros centrą buvo kviečiami visi, norintys pamatyti lietuvių trumpametražius filmus, pelniusius apdovanojimų ir Lietuvoje, ir užsienyje, taip pat pabendrauti su jų kūrėjais.

 

Projektą organizavo „IN SCRIPT“ kartu su Lietuvos kino centru ir Kūrybiškos Europos biuru Lietuvoje. Pagrindiniai projekto rėmėjai buvo audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija „AVAKA“, Anykščių rajono savivaldybė ir „Final Draft“.