7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių fotografija į Naująją Zelandiją: oru, vandeniu ir keliu

 

Mindaugas Kavaliauskas
Nr. 24 (1130), 2015-06-19
Kronika
Donatas Stankevičius, „Seni vairuotojai“ .
Donatas Stankevičius, „Seni vairuotojai“ .

Gegužės 31 d. Auklando fotografijos festivalyje (Naujoji Zelandija) atsidarys lietuvių autorių Mindaugo Kavaliausko, Edžio Jurčio ir Donato Stankevičiaus fotografijų paroda, ji veiks iki birželio 17 d. Parodos atidaryme dalyvaus ir savo darbus pristatys du iš trijų Lietuvos fotografai.

 

Auklando fotografijos festivalio direktorė Julia Durkin iš 2014 m. viešnagės festivalyje KAUNAS PHOTO parsivežė nemažai lietuvių fotografijos albumų. Vieno jų – „travel'AIR. Kelionės lėktuvu“ – autorių Mindaugą Kavaliauską pakvietė festivalyje Naujojoje Zelandijoje surengti serijos „travel‘AIR“ fotografijų parodą. Pasak jos, serija „travel‘AIR“ apie keliones lėktuvu – tiksli naujazelandiečių gyvenimo būdo vizualizacija, kurioje „kiviai“ kasdienybėje keliauja iš savo atokios šalies į platųjį pasaulį, atlikdami visus kelionės lėktuvu ritualus.

 

Mindaugas Kavaliauskas, taip pat būdamas kuratoriumi, kartu pasikvietė ir keletą bičiulių – Edį Jurčį ir Donatą Stankevičių, kurių bendras darbų ansamblis sukurs lietuvių fotografijos parodą atokiame pasaulio kampelyje. Teminiu požiūriu parodą vienys judėjimo motyvas, sujungdamas keliones oru, vandeniu ir žeme.

Edis Jurčys – klaipėdietis, dabar gyvenantis Portlande, Oregone. Jo serija „Keltas“, kurią 2006 m. festivalio KAUNAS PHOTO žiūrovai išrinko geriausia paroda, kontempliuoja keliautojų laiką, praleistą trumpus atstumus plaukiančiuose keltuose. Fotografijos vaizduoja atmosferas ir laukimo formas, kuriose susitinka smalsumas ir nekantrumas, nuotykis ir intymumas.

 

Donatas Stankevičius serijoje „Seni vairuotojai“ tyrinėja gyvenimo trukmės judėjimo fenomeną. Fotografijų herojai – pusės amžiaus ir ilgesnį vairavimo stažą turintys vairuotojai, fotografuojami savo komforto zonoje – automobilyje, namie, pažįstamoje aplinkoje, nors ir gaubiamoje nakties šydu. Šis darbas tarsi atspindi saugią kelionę namo ir metaforiškai užbaigia Lietuvos fotografijos tolimos kelionės į pietų pusrutulio fotografijos festivalius motyvą.


Daugiau apie parodą:
http://www.photographyfestival.org.nz/programme/detail.cfm?exhibition_id=1942&exhibition_date=1%20june%202015


Šalia parodos Mindaugas Kavaliauskas bus vienu iš ekspertų autorių darbų peržiūroje ir dalyvaus festivalio kultūros debatuose, kurių temoje apie fotografijos knygas Lietuvą pristatys kaip Europos fotografijos knygų „Hongkongą“.
http://www.photographyfestival.org.nz/programme/detail.cfm?exhibition_id=1966&exhibition_date=1%20june%202015

 

Gegužės 2–10 d. Sidnėjaus rotušėje „Head On“ festivalio metu buvo rodoma nuolatinė lietuvių fotografų darbų projekcija, kurioje pristatyti Mindaugo Kavaliausko, Edžio Jurčio ir Donato Stankevičiaus darbai iš serijų („travel'AIR“, „Keltas“ ir „Seni vairuotojai“). „Head On“ fotografijos festivalis, jungiantis kelis šimtus renginių, žiniasklaidos tituluojamas vienu didžiausių festivalių Australijoje.

 

Lietuvių fotografijos projekcijos Australijoje ir paroda Naujojoje Zelandijoje – festivalių KAUNAS PHOTO (Lietuva), „Head On“ (Sidnėjus, Australija) ir „Auckland Festival of Photography“ (Naujoji Zelandija) bendradarbiavimo rezultatas.

 

Fotomeno festivalis KAUNAS PHOTO šiemet rengiamas jau dvyliktą kartą. Jo pagrindiniai renginiai vyks rugsėjo 2–5 dienomis, tačiau festivalio išleistų knygų pristatymai, parodos viešosiose erdvėse ir parodos užsienyje vyksta ištisus metus. Didieji festivalio rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

 

Daugiau informacijos apie projekcijas, vykusias „Head On“ festivalyje:
www.headon.com.au/exhibitions/head-screenings

Parodos laikas ir vieta: AUCKLAND festival of photography, NORTHART gallery, 2015 m. birželio 1–17 d.

 

Informacija: [email protected];
Mindaugas Kavaliauskas 8~650 77895

Donatas Stankevičius 8~602 54990
festivalio koordinatorė Eglė Ročkaitė 8~600 31722; 8~607 62070
www.KaunasPhoto.com

 

Donatas Stankevičius, „Seni vairuotojai“ .
Donatas Stankevičius, „Seni vairuotojai“ .