7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Deimanto Narkevičiaus personalinė paroda „Prisiminimų archeologija“ buvusioje Latvijos KGB būstinėje Rygoje

 

Maris Vitols
Nr. 24 (1130), 2015-06-19
Kronika
Deimantas Narkevičius, „Šventasis karas“. 1996. Instaliacija. Batai ir smilkalai.
Deimantas Narkevičius, „Šventasis karas“. 1996. Instaliacija. Batai ir smilkalai.

Birželio 12 d., 18:00, „Kampiniame name“ (buvusioje KGB būstinėje) Rygoje atidaryta tarptautiniu mastu pripažinto lietuvių šiuolaikinio meno kūrėjo Deimanto Narkevičiaus personalinė paroda „Prisiminimų archeologija“. Tai pirmas Deimanto Narkevičiaus darbų pristatymas Latvijoje ir puiki galimybė meno mėgėjams susipažinti su rinktinėmis instaliacijomis ir video kūriniais, užimančiais svarbią vietą tiek paties menininko kūryboje, tiek tarptautiniame šiuolaikinio meno kontekste.

 

Deimantas Narkevičius (gimė 1964 m. Utenoje) yra vienas ryškiausių ir aktualiausių Baltijos šalių šiuolaikinio meno scenos atstovų. Narkevičius debiutavo kaip menininkas dešimto dešimtmečio pradžioje, baigęs studijas Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje, tačiau tarptautinį pripažinimą jam atnešė kino ir video medijose naudojamų pasakojimo struktūrų tyrinėjimai. Grupinėse parodose aktyviai dalyvaujantis menininkas nuo 1994 m. surengė ir daugiau nei 60 personalinių parodų visame pasaulyje. Narkevičius kelis kartus dalyvavo Venecijos bienalėje, pristatė darbus San Paulo, Stambulo ir Gvandžu bienalėse, Manifesta 2 ir Manifesta 10 parodose, bei daugelyje tarptautinių kino festivalių. Jo kūrinių įsigijo vienos svarbiausių pasaulio šiuolaikinio meno institucijų: Londono Tate Modern galerija, Niujorko Modernaus meno muziejus (MoMA), Madrido Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Paryžiaus Modernaus meno muziejus (Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris), Luizianos modernaus meno muziejus (Humlebekas, Danija). Menininkas gyvena ir dirba Vilniuje.

 

Paroda „Prisiminimų archeologija“ pristato kelias naujausias instaliacijas ir video darbus, kurie atspindi platesnį tarptautinio šiuolaikinio meno kontekstą. Menininko kūriniai primena nesenos praeities tyrimų seriją; juos taip pat galima pavadinti mnemonine (atminties) archeologija. Narkevičiui rūpi praeities ir dabarties ryšiai. Mes prisimename praeitį iš dalies dėl to, kad šie prisiminimai yra aktualūs mūsų dabarčiai. Savo kūriniuose menininkas leidžia mums atkurti prisiminimus apie praeitį, kurie, būdami neišvengiamai fragmentiški ir nepilni, daro įtaką mūsų mąstymui apie šiandieną. Archeologija laikoma mokslu, tyrinėjančiu praeities „pėdsakus“. Narkevičiaus darbuose šie pėdsakai pavirsta prisiminimų fragmentais – žodžiais ir mintimis, iš kurių suveriama daugybė istorijų.

 

Paroda „Kampiniame name“ (Brīvības g. 61) veiks nuo 2015 m. birželio 17 d. iki rugpjūčio 15 d., 11–17 val. Parodą rengia asociacija „Latvijos kultūros projektai“ bendradarbiaudama su labdaros fondu ABLV, Lietuvos kultūros taryba ir šiuolaikinio meno galerija „Vartai“. Parodos kuratorius Maris Vitols (Latvija). Parodą lydi katalogas. Parodos lankymas nemokamas.

 

Žymos:
Maris Vitols,
Deimantas Narkevičius, „Šventasis karas“. 1996. Instaliacija. Batai ir smilkalai.
Deimantas Narkevičius, „Šventasis karas“. 1996. Instaliacija. Batai ir smilkalai.