7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikologams įteiktos premijos už ryškiausius 2014 m. darbus

 

LKS Muzikologų sekcijos inf.
Nr. 18 (1124), 2015-05-08
Kronika Anonsai
Jonas Bruveris
Jonas Bruveris
2015 m. gegužės 4 d. Lietuvos kompozitorių sąjungos muzikologų sekcija surengė geriausių 2014 m. muzikologijos darbų apdovanojimo iškilmes Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, įteikdama Onos Narbutienės, Vytauto Landsbergio ir Lietuvos kompozitorių sąjungos premijas.
Geriausių muzikologijos darbų konkursas rengiamas kiekvieną pavasarį nuo 2004 m. Jame premijos teikiamos už ryškiausius praėjusių metų darbus įvairiose muzikologijos mokslo srityse, taip pat už Lietuvos muzikinės kultūros tyrinėjimą ir populiarinimą. Premijų steigėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vytauto Landsbergio fondas.
Šiemet Onos Narbutienės premija apdovanotas lietuvių muzikologijos eruditas, eseistas, istorikas, metraštininkas Jonas Vytautas Bruveris už nuosekliai plėtojamas estetines idėjas ir kontekstų įvairovę knygoje „Lietuvių muzikos istoriniai kontekstai“ (išleido Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Pasak laudaciją savo mokytojui tarusio Jono Vilimo, „knygoje sugulę tekstai brandinti ne vienerius metus. Tai savotiška ilgo, turiningo ir giliai prasmingo profesoriaus Bruverio mokslinio ir kūrybinio darbo kvintesencija. Juk įvairius kontekstus jis nagrinėja ir tyrinėja, o į kitus ir įpuola nuo pat jaunumės. Tam tikra prasme įvairiais kontekstais bei jų įžvalgomis pažymėtas ir visas profesoriaus kūrybinis kelias.“
 Vytauto Landsbergio premija paskirta Linai Navickaitei-Martinelli už novatoriškus fortepijono atlikimo meno tyrimus anglų kalba parašytoje knygoje „Piano Performance in a Semiotic Key. Society, Musical Canon and Novel Discourses“ („Fortepijoninis atlikimas semiotine tonacija. Visuomenė, muzikinis kanonas ir neįprasti diskursai“; leidykla „Semiotic Society of Finland“). Pasak kompozitoriaus ir muzikologo Ramūno Motiekaičio, „akivaizdu, kad ši knyga paskatins atlikėjus sąmoningiau ir galbūt kritiškiau pamąstyti apie savo veiklą, taip pat padės rasti svarių argumentų, grindžiančių vienokį ar kitokį interpretacinį pasirinkimą. Žvelgiant ypač pragmatiškai, galbūt kažkam pasiūlys ir rinkodaros strategijų. Tuo tarpu žvelgiant į šį darbą filosofiškiau, iškiltų semiotinis sąmoningumas – suvokimas, kad ir kokia bebūtų tapatybė, ji niekada neegzistuoja monadišku iš savęs ir sau modusu, tik santykiu su kitu ir per kitą. Tokios perspektyvos galėtų būti neišleidžiamos iš akių reflektuojant mūsų kaip atlikėjų, kompozitorių ar muzikologų veiklą.“
Lietuvos kompozitorių sąjungos premija apdovanota Svetlana Barkauskas už išsamų kompozitoriaus kūrybinės odisėjos perteikimą knygoje „Septynios Vytauto Barkausko simfonijos“ (išleido Lietuvos kompozitorių sąjunga). Kaip laudacijoje teigė kompozitorius Šarūnas Nakas, „ši knyga yra labai asmeniškas darbas: sveikai subjektyvus, suformuotas tarsi paties kompozitoriaus vidinio balso tekstinė projekcija, perrikiuojantis nusistovėjusių autoritetų gretas, perbraižantis įprastines reveransų trajektorijas“.
2014 m. muzikologų darbus vertino septynių ekspertų komisija: Šarūnas Nakas (pirmininkas), Beata Baublinskienė, Živilė Stonytė-Tamaševičienė, Rima Povilionienė, Jūratė Katinaitė, Ramūnas Motiekaitis ir Jonas Vilimas. Renginio metu koncertavo pianistė Birutė Vainiūnaitė.
Jonas Bruveris
Jonas Bruveris