7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviški mezginiai šildys pasaulio dokumentinio kino kūrėjus

 

„Nominum“ inf.
Nr. 35 (1096), 2014-10-10
Kronika Anonsai
„Dvynukės“
„Dvynukės“

Sekmadienį Anykščiuose baigėsi kasmetinis geriausių pasaulio dokumentinių filmų festivalis „EDOX“, kurį 2009 m. pradėjo rengti kino režisierius Arūnas Matelis.

Per tris dienas Anykščių koplyčioje parodyta per 10 svarbiausiuose pasaulio kino festivaliuose apdovanotų ir Lietuvoje dar nerodytų filmų iš 9 šalių. Žiūrovai taip pat pamatė restauruotų filmų iš lietuvių dokumentikos aukso fondo ir lietuviškų filmų plakatų paroda. Festivalis „EDOX“ jau tapo neatsiejama Anykščių kultūros dalimi. Festivalio sėkmę ir anykštėnų susidomėjimą  liudija gausūs žiūrovai: pagal žiūrovų skaičių „EDOX“ filmai net aplenktų pelningiausius savaitgalį kino teatruose rodytus filmus.

 

Nugalėtojai buvo paskelbti sekmadienį. Žiūrovų simpatijų prizas atiteko norvegų režisierei Monai Friis Bertheussen už filmą „Dvynukės“. Filme pasakojama apie prieš dešimtmetį viename Kinijos kaime rastas naujagimes dvynukes, kurias likimas nubloškė į skirtingus pasaulio kraštus: vieną įsivaikino amerikiečių šeima, kitą – norvegų. Kelerius metus abi šeimos nenutuokė apie seserį dvynę, bet po aštuonerių metų Norvegijoje pagaliau įvyko mergaičių susitikimas.

 

Žiuri išrinko du filmus nugalėtojus. Geriausiu filmu pripažinta argentiniečio Manuelio Abramovichiaus „Karalienė“. Pagrindinė filmo veikėja – mergaitė vardu Memi, privalanti paklusti tėvų spaudimui ir žūtbūt tapti savo miestelio karnavalo karaliene. Filme kalbama apie auką, tradicijos reikalavimus, skausmą ir vienatvę, glūdinčius už šventinio šurmulio.

 

Pagerbiant praėjusiais metais tragiškai žuvusius Anykščių teatro režisierius Vytautą ir Galiną Germanavičius, šiemet įsteigtas ateityje tradiciniu tapsiantis prizas „už prikeliantį žvilgsnį“. Vytauto ir Galinos Germanavičių prizas atiteko italui Carlo Zoratti už filmą „Ypatingas poreikis“. Filme rodoma, kaip du bičiuliai nusprendžia savo draugui autistui Eneui padovanoti sekso seansą. Negalėdami įgyvendinti šios idėjos Italijoje, jie išsiruošia į liberalesnes šalis. Tačiau kelionė, kurios pirminis tikslas buvo seksas, netrukus virsta kelione po vidinį neįgalaus vyro pasaulį, pakeisiančia visos trijulės įsivaizdavimą apie meilę, draugystę ir laisvę.

 

Nugalėtojai tradiciškai gaus specialius „EDOX“ režisieriaus žiemos rinkinius: iš Anykščių krašto avių vilnos numegztus šalikus, pirštines, kepures ir kojines su „EDOX“ ženklu. Žvarbiomis popietėmis lietuviškais mezginiais jau šildosi Martinas Scorsese bei kiti žymūs tarptautinių festivalių laureatai Borisas Gerretsas, Magnusas Gerttenas ir Janas Tenhavenas. Pastarasis „EDOX“ žiemos rinkinį yra pavadinęs gražiausiu kada nors gautu apdovanojimu.

 

„Dvynukės“
„Dvynukės“