7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Europos žydų kultūros dienos „Moteris judaizme“ renginių Lietuvoje programa

 

Organizatorių inf.
Nr. 31 (1092), 2014-09-12
Anonsai Kronika

Vilnius
Rugsėjo 14 d.

10.30-11.30 paskaita „Moteris Judaizmo tradicijoje: matoma ir nematoma“


Lektorė: dr. Larisa Lempertienė,
Vieta: Vilniaus Choralinės sinagogos – Taharot Hakodeš moterų galerija,
Susitikimo vieta: ant Vilniaus Choralinės sinagogos laiptų (Pylimo g. 39).
Pageidavimas: prašome turėti galvos apdangalą.

Istorinei žydų bendruomenei Europoje yra būdingas pasidalijimas pagal lytį, socialinę padėtį, išsilavinimą, profesiją ir pan. Vyrams teko viešojo gyvenimo sfera, tuo tarpu moterys buvo tarsi „nematomos“, jos veikė privačiame ir šeimos gyvenime. Tačiau bendruomenę dalijusios perskyros nebuvo nepajudinamos, vidinis mobilumas dažnai leisdavo jas peržengti, moterims tampant įtakingomis, svarbiomis ir „matomomis“. Ši paskaita, simboliškai rengiama moterų erdvėje sinagogoje, skirta moterų vietai judaizmo tradicijoje ir žydų bendruomenėje bei savo padėties pakeitimo galimybėms aptarti.

Nuo 11.30 iki 13 val. Vilniaus Choralinė sinagoga atvira lankytojams. Kviečiame aplankyti ir susipažinti su Vilniaus žydų maldos namais. Apsilankymo metu rekomenduojama dėvėti galvos apdangalą.

11.30-12.30 ekskursija „Vilnius, kaip jį matė ir jautė žydė„

Ekskursiją veda: Dovilė Troskovaitė
Susitikimo vieta: prie paminklo Cemachui Šabadui, Geto aukų aikštė.

Atrodytų, kad Vilnius visiems miesto gyventojams yra panašus, tačiau nėra taip. Miesto ir jo funkcionavimo supratimas priklauso nuo daugelio dalyku. Žydų atveju – nuo jiems skirtos gyvenamosios erdvės ar galimybių gyventi už jos, veiklos savitumų, gatvių, kuriomis dažniausiai vaikštai, kasdienės rutinos ir lyties. Ekskursijos metu pasitelkus miesto žydžių  – verslininkių, labdarių, kultūros veikėjų ar mažai kuo besiskiriantį vidutinybės gyvenimą pragyvenusių moterų - gyvenimo fragmentus, svarbias jų gyvenimo mieste vietas bus bandoma atkurti žydžių moterų santyki su miestu, jo pajautimą ir veiklas, prisidėjusias prie žydiškojo Vilniaus, o tuo pačiu ir viso miesto, išskirtinumo kūrimo.

13-14 val. paskaita „Kur ir ko mokėsi žydžių mergaitės XIX amžiuje?“

Lektorė: dr. Olga Mastianica,
Vieta: Vilniaus Choralinės sinagoga
Susitikimo vieta: ant Vilniaus Choralinės sinagogos laiptų (Pylimo g. 39).

Paskaitoje ieškoma atsakymų į klausimus: kas ir kodėl lėmė požiūrio kaitą į žydžių mergaičių auklėjimą ir išsilavinimą XIX amžiaus Lietuvoje? Kaip formavosi žydžių religinio ir pasaulietinio švietimo sistema? Kaip Rusijos imperijos valdžia siekė įtakoti išsilavinusių žydžių vertybinių nuostatų kaitą? Kaip formavosi ir žydų bendruomenėje buvo vertinamas aktyvios, ekonomiškai nepriklausomos, išsilavinusios moters įvaizdis?

14 val.-15.30 pažintinis mokomasis seminaras „Lietuvos žydžių antkapiniai paminklai. Ką ir kodėl juose galima perskaityti?“

Lektorės: dr. Larisa Lempertienė,  Rūta Anulytė,
Vieta: Vilniaus viešoji žydų biblioteka, Gedimino pr. 24-9.

Ar jums teko lankytis žydų kapinėse? Šiame pažintiniame mokomajame seminare turėsite galimybę virtualiai apsilankyti istorinėse Lietuvos žydų kapinėse, susipažinti su mirties sąvoka judaizme bei žydų laidojimo tradicija. Sužinosite, kaip atrodo antkapiai ir epitafijos. Tegul nebaugina, kad nemokate hebrajiškai: seminare gausite ir išbandysite pirminius antkapinių užrašų skaitymo įgūdžius! Be to, sužinosite, kaip galite prisidėti prie istorinių Lietuvos žydų kapinių išsaugojimo. 

15.30-16.30 paskaita „Sionizmas ar feminizmas? Tarpukario žydžių tapatybės“

Lektorė: dr. Jolanta Mickutė,
Vieta: Vilniaus viešoji žydų biblioteka, Gedimino pr. 24-9.

Kas yra sionizmas ir ką jis turi bendro su feminizmu tarpukario metais? Kodėl šiuolaikiškumo, išsilavinimo bei nepriklausomybės trokštančios moterys rinkosi būtent šią nacionalistinės krypties ir idėjų, siekiančių moterų teisių lygybės, samplaiką? Ką jos tuo pasiekė savo žydų bendruomenėse ir savo valstybėje, t.y., tokiuose miestuose kaip Vilnius, Lvovas, Krokuva bei Varšuva? Paskaitoje telkiant dėmesį į moterų sionizmo versiją tarpukario Lenkijoje, lektorė aptars sionisčių politinę, visuomeninę veiklą bei jų reakcijas į savo krašto tarpukario tapatybės problemas.

15.30-16.30 ekskursija „Žydės prekybininkės ir pirklės: verslas XIX a. Vilniaus Vokiečių gatvėje“ 

Ekskursiją veda: dr. Aelita Ambruzelevičiūtė,
Susitikimo vieta: ant Rotušės laiptų (Didžioji g. 31).

Ekskursijos pagrindiniu akcentu yra neišlikęs žydų paveldas Vilniuje - sunaikinta Vokiečių gatvės rytinė pusė - ir joje XIX a. vykusi žydžių moterų verslininkių komercinė veikla. Bus pasakojama apie jų įmones, parduotuves, jų prekių asortimentą ir verslavimo būdus. Visa tai įpinama į Vilniaus prekybos istorijos kontekstą ir iliustruojama iki šiol plačiau nežinomais istorijos duomenimis.

17-18 val. paskaita „Mariavičių kongregacija ir žydžių konversijos į Katalikybę“

Lektorė: Elena Keidošiūtė,
Susitikimo vieta: Šv. Stepono bažnyčia (Geležinkelio g. 39)

Maria Vitae (lot. Marijos gyvenimo) kongregacija - unikali ne vien Lietuvos, bet ir Europos kontekste vienuolija veikusi XVIII-XIX a. Vienas pagrindinių seserų marijavičių veiklos tikslų buvo ruošti kitatikes merginas ir moteris, daugiausia kurių buvo žydės, priimti krikštą. Manoma, kad marijavičių vienuolynuose prieglobstį rado daugiau nei 2000 žydžių. Jos buvo apgyvendinamos, perrengiamos, mokomos ir netgi galiausiai, pačių seserų rankomis sukrovus joms kraičius, ištekinamos. Kokią socialinę programą, padėsiančią sukurti naują katalikišką tapatybę siūlė marijavitės? Bei kokiomis aplinkybėmis ir dėl kokių priežasčių žydės palikdavo savo gimtąsias bendruomenes ir ryždavosi tapti katalikėmis?

Organizatoriai: VšĮ Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centras ir Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos
Partneriai: Vilniaus viešoji žydų biblioteka, centras „Maceva“, Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas, Lietuvos žydų bendruomenė

Rugsėjo 23d.

19 val. koncertas Šv. Kotrynos bažnyčioje „Siela niekada nenutyla“

Dalyvauja: Vilniaus savivaldybės choras „Jauna Muzika“, diriguoja Ron ven Borševsky (Izraelis)

Vieta: Vilniaus g. 30, Vilnius
Įėjimas laisvas

Kaunas
Rugsėjo 14 d.

13 val.-16.30 ekskursija autobusu į Lietuvos liaudies buities muziejų Rumšiškėse: „Žydų buto ekspozicija”

Ekskursiją veda: žydų kultūros tyrinėtoja, gidė Asia Gutermanaitė,
Susitikimo vieta: automobilių stovėjimo aikštelėje prie Kauno pilies

Liaudies buities muziejaus miestelyje 2014 m. birželio 19 d. atidaryta Žydų buto ekspozicija. Gyvenamajame kambaryje padengtas stalas ypatingai progai – reikšmingai žydų šventei – Šabatui. Čia ekskursijos dalyviai susipažins su tarpukario (IV dešimtmetis) Lietuvos žydų šeimos kasdieniu gyvenimu, Šabato šventimu ir moters kertiniu vaidmeniu šeimoje, vaikų auklėjimu. Vykstant į Liaudies buities muziejų, autobuse bus pasakojama apie žydės gyvenimo aspektus nuo gimimo iki mirties. Po ekskursijos, pakeliui į Kauną, sužinosime apie moterų žydžių veiklą už šeimos ribų, visuomeniniame gyvenime. Pagal ekskursijos dalyvių klausimus, bus atsakyta į juos.

Būtina išankstinė registracija tel. 8 37 22 86 41. Vietų skaičius ribotas.

Kauno rajonas, Garliava
Rugsėjo 12 d.

13 val. dokumentinio trumpametražio filmo „Moteris Judaizme“ pristatymas 
13.15 paskaita – diskusija „Moters vaidmuo žydų kultūroje. Tarpukario Kauno įžymios žydų tautybės moterys“


Dalyvauja:
-    Asia Gutermanaitė, Žydų kultūros tyrinėtoja
-    Ingrida Vilkienė, Tarptautinės komisijos Nacių ir Sovietinio okupacinių režimų nusikaltimamsLietuvoje įvertinti sekretoriato pirmininko pavaduotoja, švietimo programų koordinatorė
-    Glezer Yaarit, Litvakė, kilusi iš Kauno, nusipelniusi anglų k. mokytoja Izraelyje, Holokausto dėstymo metodikos specialistė.

Vieta:  Kauno rajono viešoji biblioteka (Vytauto g. 21, Garliava, Kauno r.)

Daugiau informacijos: Kauno r. savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Stančiauskienė  tel. nr. (8-37) 55 18 84; Kauno r. Jonučių gimnazijos geografijos mokytojas Valentinas Padriezas, tel. nr. 8 69870822; Kauno r. savivaldybės administracijos Urbanistikos sk. vyr. specialistė Rūta Černiauskienė, tel. nr. (8 37) 30 55 84.

Pasvalys
Rugsėjo 10 d.

12 val. renginys: „Moteris judaizme ir Pasvalio žydų kultūros paveldas“

Programoje:
-    trumpametražio filmo „Moteris judaizme“ peržiūra,
-    parodos „Moteris ir sinagoga. Ten kur vyrai neužeina: moterų dalis sinagogoje“ pristatymas,
-    ekskursija po Pasvalio miestą „Žydų gyvenimo pėdsakais“.

Vieta: Pasvalio krašto muziejus (P. Avižonio g. 6)

Daugiau informacijos: el. paštas [email protected], tel. 8 451 34097, mob. tel. 8 689 38888

Kėdainiai
Rugsėjo 12 d.

15 val. trumpametražio filmo „Moteris Judaizme“ peržiūra ir virtualios parodos „Moterys ir Sinagoga. Ten kur vyrai neužeina: moterų dalis sinagogoje“ pristatymas


Vieta: Kėdainių krašto muziejaus Daugiakultūris centras (Senosios Rinkos a. 12, Kėdainiai)

Daugiau informacijos: Daugiakultūrio centro vadovė Audronė Pečiulytė, [email protected]

Plungė
Rugsėjo 12 d.

16.30 dailininkės Esther Lurie (1913-1998) piešinių parodos atidarymas „Pasirinkusi gyvenimą“

Vieta: Plungės viešoji biblioteka (Parko g. 7, Plungė)

Partneris: Valstybinis  Vilniaus Gaono žydų muziejus
Parodos kuratorė: menotyrininkė Rūta Jakštonienė
Daugiau informacijos: tel. 8 448  71306
 
Joniškis
Rugsėjo 14 d.

14 val. parodos atidarymas „Aleksandros Jacovskytės fotografijų paroda „Vilniaus veidai“

Parodoje „Vilniaus veidai“ galima išvysti dvidešimt A3 formato nuotraukų, išspaustų ant metalo, ir šimtą originalaus formato autentiškų fotografijų, kurios yra autorės atspaudai. Visose nuotraukose vaizduojami A. Jacovskytės bičiuliai ir pažįstami: Rimtautas Gibavičius, Vytautas Kalinauskas, Audrius Puipa, Mečislovas Bulaka, Antanas Mončys, Algimantas Švėgžda ir kiti. Žmonės įamžinti tuometinio Vilniaus fone, kuriame galima įžvelgti primirštų architektūros fragmentų. Nostalgija dvelkiančios fotografijos primins, atrodo, ne tokius senus laikus, kai Gedimino prospektas buvo vadinamas Lenino prospektu.

14.30 filmo „Moteris judaizme“ peržiūra ir diskusijos
15.30 žydų kulinarinio paveldo pristatymas
16.30 muzikinė-literatūrinė programa. Žydų kilmės poetės, pasaulio premijos laureatės Veslavos Šimborskos kūrybą skaitys Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Dalia Michelevičiūtė, jai pritars Petras Vyšniauskas (saksafonas) ir Arkadijus Gotesmanas (mušamieji).

Vieta: Joniškio Raudonoji sinagoga (Miesto a. 4 b*)

Daugiau informacijos: Joniškio istorijos ir kultūros muziejus, Rasa Ališauskienė, [email protected]

Rugsėjo 19 d.

13 val. parodos atidarymas „Žydų istorinės atminties puoselėjimas Joniškio krašte“

Parodoje eksponuojamos nuotraukos iš Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus fondų, kuriose įamžintos akimirkos iš Europos žydų kultūros dienų renginių, žydų kapinių tvarkymo akcijų, edukacinių užsiėmimų, žydų genocido aukų atminimo minėjimų, Baltosios ir Raudonosios sinagogų tvarkymo ir restauravimo darbų.

13.30 konferencija „Žydų kultūros ir istorijos paveldo išsaugojimas ir pažinimas“ / Sveikinimo žodis - Joniškio rajono savivaldybės valdžios atstovas, Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus direktorė Rasa Ališauskienė
13.40 pranešimas „Joniškio sinagogų komplekso išsaugojimas ir ateities vizijos“ / Joniškio rajono savivaldybės administracijos Ekonominės plėtros ir investicijų skyriaus vyr. specialistas Artūras Pališkevičius.
14.10 pranešimas „Žydų paveldo aktualizavimas ir populiarinimas
Joniškio rajone“ / Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus muziejininkas Darius Vičas
14.30 muzikinė-literatūrinė kompozicija: „Ant ko laikosi pasaulis“ Icchoko Mero kūrinių motyvais“. Atlieka: Arkadijus Gotesmanas (perkusija), Dima Golovanovas (klavišiniai) ir Rolandas Rastauskas (balsas).

Vieta: Joniškio Raudonoji sinagoga (Miesto a. 4 b*)

Daugiau informacijos: Indrė Rutkauskaitė, [email protected]
Organizatorius: Lietuvos žydų bendruomenė

*Iš Vilniaus bus organizuojamas transportas, išankstinė registracija būtina.

Kalvarija
Rugsėjo 14 d.

11 val. trumpametražio filmo „Moteris Judaizme“ peržiūra ir virtualios parodos „Moterys ir Sinagoga. Ten kur vyrai neužeina: moterų dalis sinagogoje“ pristatymas

Vieta: Kalvarijos Sinagoga (Sodų g. 16)

Daugiau informacijos: Kalvarijos savivaldybės kultūros centro direktorė Laima Kupstienė, tel. 8 343 21502, 8 612 60034, [email protected]

Rokiškio rajonas, Rokiškis
Rugsėjo 23 d.

18 val. renginys: „1930–1941 m. Rokiškis Sanos Meleraitės ir Matildos Olkinaitės akimis"

Vieta: Rokiškio krašto muziejus

Daugiau informacijos: Rokiškio krašto muziejaus istorijos skyriaus vedėjas Giedrius Kujelis. [email protected] tel. 8 688 15103

Renginio metu pakviesime visus pažiūrėti filmą „Moteris judaizme“, skambės ištraukos apie gyvenimą tarpukario Rokiškyje iš Sanos Melleraitės knygos „Kitoje geležinės uždangos pusėje“ bei tragiško likimo jaunos poetės Matildos Olkinaitės poezija. Renginį pabaigsime A. Juzėno filmo peržiūra „Vilniaus getas“.


Pandėlys
Rugsėjo 18 d.

13.25-14.10 edukacinis-orientacinis žaidimas: Jie gyveno Pandėlyje“

Mokiniai pagal paruoštus žemėlapius ieškos vietų, kurios susijusios su žydų gyvenimu Pandėlyje.

Vieta: Pandėlys

Rugsėjo 19 d.

13.25-14.10 renginys: „Pažinkime žydų kultūrą“


Renginio metu bus skaitomi pranešimai, pristatoma kūrybinių darbų paroda žydų kultūros motyvais, žiūrimas filmas, šokami  šokiai, vaišinama žydų tautos valgiais, pagamintais mokinių.

Vieta: Pandėlio gimnazijos aktų salė

Daugiau informacijos: Violeta Karaliūnienė, tel. 8 610 35424

 

 

Organizatoriai: VšĮ Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centras ir Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos

Partneriai: Vilniaus viešoji žydų biblioteka, centras „Maceva“, Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas, Lietuvos žydų bendruomenė