7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Lietuva ir Stasys...“ Prancūzijoje

 

Koperator inf.
Nr. 19 (1080), 2014-05-16
Kronika

Šį šeštadienį, gegužės 17 d., netoli Paryžiaus įsikūrusiame Kompjeno mieste Prancūzijoje bus atidaroma ir iki rugpjūčio 30 d. veiks dešimties lietuvių iliustruotojų paroda „Lithuania & Stasys L'Homme Cent têtes“, kurioje išskirtinis dėmesys skiriamas dailininko Stasio Eidrigevičiaus kūrybai.


„Lietuva ir Stasys...“ – dviejų ekspozicijų paroda, kurių vienoje bus pristatoma devynių lietuvių iliustruotojų - Ievos Babilaitės, Linos Dūdaitės, Eglės Gelažiūtės-Petrauskienės, Rasos Joni, Mariaus Jonučio, Kęstučio Kasparavičiaus, Nomedos Marčėnaitės, Rimanto Rolia ir Karolio Strautnieko darbai. Parodoje dalyvaujančių lietuvių iliustruotojų kūryba pastaraisiais metais sėkmingai eksponuoti parodose Italijoje (Genujoje ir Pavijoje), Belgijoje (Briuselyje), Liuksemburge, JAV (Filadelfijoje ir Vašingtone). Antrojoje ekspozicijoje „André François centre“ pristatoma išskirtinai S.Eidrigevičiaus – „Šimtagalvio žmogaus“ („L'Homme Cent têtes“) – kūryba.
Parodos kuratorė – garsi prancūzų vaikų literatūros ir iliustracijos kritikė, knygos meno specialistė ir „André François centro“ meno vadovė Janine Kotwica neseniai tame pačiame centre surengė parodą „Prisimenant André François“. Šioje parodoje tarp daugiau nei penkiasdešimties iliustruotojų iš viso pasaulio buvo eksponuojami ir Stasio Eidrigevičiaus darbai, sukurti žymaus vengrų kilmės prancūzų dailininko André François atminimui.


Vaikų literatūros ir iliustracijos centras intensyviai prisideda prie Prancūzijos kultūros politikos siekio decentralizuoti meno prieinamumą vien didžiųjų miestų gyventojams. Visai neseniai miestelio gyventojai galėjo įvertinti Stasio Eidrigevičiaus darbus pasauliniame iliustruotojų kontekste, o dabar jiems suteikiama galimybė išsamiau susipažinti su jo kūryba ir Lietuvos iliustracija.


Šio centro auditorija – ne vien miestelio gyventojai. Parodomis išskirtinai domisi Prancūzijos knygų leidybos ir iliustravimo profesionalai, knygynų ir bibliotekų darbuotojai, edukacinių dirbtuvių vaikams organizatoriai, taip pat – aukštųjų meno mokyklų studentai ir dėstytojai, meno tyrinėtojai ir kritikai. „André François centre“ savo veiklą pristato pripažintos prancūzų leidyklos, tokios kaip „MeMo“, vyksta susitikimai su iliustruotojais ir leidybos specialistais.


„Tikrai verta pasidžiaugti, kad Prancūzija – dėka ir kasmetinės Bolonijos vaikų knygų mugės bei ten pristatomų iliustruotojų darbų – vis labiau ima domėtis Lietuvos iliustracija. Šiemet mus aktyviai kviečia dalyvauti ir Paryžiuje vykstanti didžiausia vaikų ir jaunimo literatūros mugė Prancūzijoje. Pastebimai didėja dėmesys Lietuvos iliustracijai užsienyje, daugėja ryšių su įvairiais kultūros operatoriais ir institucijomis, kurie nori bendradarbiauti ir pristatyti Lietuvos kūrėjų darbus savo šalyse“  – teigia projekto koordinatorė Rūta Nanartavičiūtė.


Parodos atidaryme dalyvaus ir Lenkijoje gyvenantis Stasys Eidrigevičius, taip pat bus rodomas filmas „Les Sept Mystères d’après Stasys“, kurį pristatys jo režisierius Andrzejus Papuszyńskis, kažkada prisidėjęs ir prie garsaus lenkų režisieriaus Krzysztofo  Kieslowskio filmo „Dvigubas Veronikos gyvenimas“. Parodos metu bus rodomi ir šie filmai apie S. Eidrigevičiaus kūrybą: „Gośćiem u sietie“, „Człowiek z walizką“ bei „Bouzkachi, le chant des stepes“, kuriame vaidina ir pats dailininkas.


Parodą kartu su André François vardo centru organizuoja Tarptautinių kultūros programų centras „k-operator“ ir Lietuvos ambasada Prancūzijoje, atstovaujama kultūros atašė Rasos Balčikonytės.


Daugiau informacijos:
Viktorija Ivanova | Komunikacijos koordinatorė
Koperator - Tarptautinių kultūros programų centras
el.p. [email protected]
tel. nr. +370 614 45090
Z. Sierakausko g. 15 (III aukštas)
LT - 03105, Vilnius, Lietuva
Tel. +370 5 2629115
www.koperator.lt
www.facebook.com/koperator   

Žymos:
Koperator inf.,