7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Londone – kompozitorės Onutės Narbutaitės kūrinių koncertas

 

Rita Valiukonytė
Nr. 38 (1052), 2013-10-18
Kronika Anonsai

Londono Karališkojoje muzikos akademijos David Josefowitz salėje spalio 13 dieną įvyko kompozitorės Onutės Narbutaitės kūrinių koncertas. Smuikininkas Orpheus Papafilippou, altistė Jonė Kaliūnaitė-Fassbender, violončelininkė Andrea Mundy bei pianistas Rimantas Vingras atliko „1981-ųjų birželio muziką“, „Aštuonstygę“ ir „Rudens riturnelę. Hommage à Fryderyk“. Šis koncertas užbaigė Kembridžo– Londono simpoziumą, kuris vyko spalio 11–13 dienomis.

 

„Onutė Narbutaitė yra viena ryškiausių šiandienos lietuvių kompozitorių. Mums atrodo svarbu, kad jos muzika būtų atliekama ir čia, Londone. Kita vertus, šis koncertas yra Kembridžo–Londono simpoziumo dalis: mano manymu, yra puiku, kad diskusijose apie šiandieninę Lietuvą įsiterpia toks dėmuo kaip muzikinė refleksija“, – mintimis dalinosi renginio iniciatorius Rimantas Vingras.

Koncertą remia LR kultūros ministerija bendradarbiaujant su Muzikos informacijos ir leidybos centru. Kembridžo–Londono simpoziumas yra bendras Londono „Santaros-Šviesos klubo“,Kembridžo universiteto lietuvių bendrijos ir Londono Sičio lietuvių klubo projektas. Išsamesnė informacija: http://www.cu-ls.org/kls
 
Lietuvos Nacionalinės premijos laureatė Onutė Narbutaitė yra viena iš nedaugelio šių dienų kompozitorių, kurių muzika paženklinta išskirtinio asmeniškumo žyme ir yra atpažįstama nuo pirmųjų kiekvieno kūrinio taktų. Šalia plataus įvairių būsenų, nuotaikų, emocijų spektro visoje Onutės Narbutaitės kūryboje juntamas aristokratiško saiko pojūtis, stipri kompozicinė disciplina. Abstraktus muzikinis naratyvas kartu yra itin raiškus, reljefiškas ir dažnai menantis „kažką pažįstama“ (pagal LMILC informaciją).
 
„Orphic Trio“: Orpheusas Papafilippou (smuikas), Andrea Mundy (violončelė) ir Rimantas Vingras (fortepijonas). Didžiosios Britanijos muzikos gerbėjai jau spėjo įvertinti platų šio dinamiško trio repertuarą. „Orphic Trio“ atlieka Brahmso, Rachmaninovo, Šostakovičiaus kompozicijas, ne mažiau vietos repertuare yra skiriama ir šiuolaikinei muzikai. Ansamblis šiuo metu bendradarbiauja su kompozitoriais Gregory Rose‘u ir Aziza Sadikova, kurių specialiai „Orphic Trio“ parašytos kompozicijos bus atliktos Londone 2013 metais. 2012 metais trio atliko kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus „Aštuonias Stasio miniatiūras“.
 
Iš Graikijos kilusio Orpheuso Papafilippou koncertų spektras labai platus: jis ir solistas, ir groja kamerinę muziką. Orpheusas studijavo Karališkoje muzikos akademijoje Londone, koncertavo Didžiojoje Britanijoje, Kinijoje, Korėjoje, Australijoje, Slovakijoje, Graikijoje ir Ispanijoje. Neseniai Orpheusas grojo Karalienės deimantinio jubiliejaus šventėje. Būdamas aistringas pasaulio muzikos tyrinėtojas, Orpheusas atlieka graikų, hebrajų, persų, čigonų muziką, groja Vidurio Europos valstybėse, bei tango South Bank Centre Londone.
 
Rimantas Vingras mokėsi Čiurlionio menų mokykloje Vilniuje, vėliau tęsė studijas Maskvos konservatorijoje bei Cincinačio universitete Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rimantas koncertavo Rusijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV bei Lietuvoje. Kaip solistas koncertavo su „London Mozart Players“ orkestru bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos orkestru. Rimantas bendradarbiavo su violončelininku Davidu Low, smuikininke Edita Orlinyte, sopranu Audrey Luna. Šiais metais Rimantas grojo koncertus Vašingtone, Kembridže, Lietuvoje bei Kinijoje. Lapkričio mėnesį jis skambins Nikolajaus Metnerio kūrinius Maskvoje.
 
Naujojoje Zelandijoje gimusi Andrea Mundy mokėsi Ouklando universitete, kuriame dvejus metus iš eilės pelnė menų ir kultūros apdovanojimą už nuopelnus ir pasiekimus muzikos srityje. Vėliau ji įgijo magistro laipsnį „Royal Northern College of Music“ Mančesteryje. Andrea groja išskirtiniu instrumentu – tai 1739 Noelio Sweetmano sukurtos Montagnana „Miegančioji gražuolė” violončelės kopija.
 
Jonė Kaliūnaitė baigė Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Pradėjusi studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje mokslus tęsė Vokietijoje, Liubeko aukštojoje muzikos mokykloje, kur baigė aspirantūrą. 1996–1997 m. studijavo Zalcburgo Mozarteume. Jonė Kaliūnaitė yra grojusi Bambergo, Frankfurto radijo, Frankfurto operos, Bonos „Beethovenhalle“, Eseno operos simfoniniuose orkestruose, ketverius metus buvo Duisburgo filharmonijos orkestro altininkė solistė. Šiuo metu atlikėja rengia rečitalius, griežia kameriniuose ansambliuose, bendradarbiauja su „Amati“ ansambliu (Olandija), Manheimo styginių ir Vilniaus kvartetais bei „Kaskadų trio“. Jonė Kaliūnaitė gyvena Bonoje ir yra Saro aukštosios muzikos mokyklos profesorė. Ji veda meistriškumo kursus Ispanijoje, Pietų Korėjoje, Bulgarijoje ir Anglijoje.