7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Thomasui Vinterbergui – „Prix MEDIA“ apdovanojimas

 

7MD
Nr. 20 (1034), 2013-05-17
Kronika Anonsai
Thomas Vinterbergas
Thomas Vinterbergas

Danų kino režisierius Thomasas Vinterbergas tapo 2013 m. Europos Sąjungos „Prix MEDIA“ laureatu. Apdovanojimas skiriamas geriausiam projektui, atitinkančiam ES programos MEDIA teikiamos paramos kinui kriterijus. Vinterbergui apdovanojimas skirtas už kitais metais pasirodysiantį filmą „Komuna“ („Kollektivet“), pasakojantį apie gyvenimą Danijos komunoje XX a. 8-ajame dešimtmetyje.
 

Gegužės 19 d. Kanų kino festivalyje Thomasui Vinterbergui jį įteiks už švietimą, kultūrą, daugiakalbystę ir jaunimą atsakinga Komisijos narė Androulla Vassiliou. Prie šio Vinterbergo projekto prisidėjo scenarijaus autorius Tobiasas Lindholmas ir prodiuserė Sissė Graum.
 
„Scenarijus yra itin svarbi ir, žinoma, daug kūrybiškumo reikalaujanti filmo kūrimo dalis. Džiugu, kad turime Europos Sąjungos programą MEDIA, kuri padeda įvertinti patį sudėtingiausią filmavimo etapą ir paskatinti filmo kūrėjus“, – sakė Vinterbergas.
„Vienas įdomiausių ir talentingiausių Europos režisierių šio apdovanojimo išties nusipelnė. Vinterbergo filmai nėra įprasti: jie skatina susimąstyti, istorija puikiai pasakojama, o vaidyba nepriekaištinga. Šis režisierius nebijo rizikuoti, tad po jo 2012 m. pasaulinį pripažinimą pelniusio filmo „Medžioklė“ visi nekantriai laukėme naujojo kūrinio. Mane taip pat itin nudžiugino, kad pirmąjį ES „Prix MEDIA“ apdovanojimą 2012 m. pelnęs Asgharo Farhadi filmas „Praeitis“ („Le passé“) šiais metais yra atrinktas į oficialų Kanų kino festivalio konkursą“, – sakė Vassiliou.
 
Vinterbergas šiemet vadovaus antrosios oficialios Kanų kino festivalio programos „Ypatingas žvilgsnis“ vertinimo komisijai. Pasaulyje jis išgarsėjo 1998 m., kai Kanuose Specialiuoju prizu buvo apdovanotas jo filmas „Šventė“ – pirmasis oficialus judėjimo „Dogma ’95“ filmas. Šio judėjimo principus Vinterbergas suformulavo kartu su Larsu von Trieru, Kristianu Levringu ir Sørenu Kragh-Jacobsenu, filme režisieriaus vardas oficialiai nebuvo pristatytas. Vinterbergo filmas „Medžioklė“, kurio kūrimui ir platinimui pagal programą MEDIA skyrė 100 000 eurų, pernai buvo rodytas konkursinėje Kanų kino festivalio programoje, Madsas Mikkelsenas apdovanotas prizu už geriausią pagrindinį vyro vaidmenį.
 
Europos Sąjungos apdovanojimas „Prix MEDIA“ skiriamas už didžiausią populiarumo potencialą turintį projektą, atitinkantį 2013 m. programos MEDIA paramos kriterijus. Filmas gali būti pagrįstas pramanyta istorija, animacinis arba dokumentinis, tačiau skirtas demonstruoti kino teatre. Prie kūrimo išlaidų, atitinkančių programos MEDIA paramos kriterijus, priskiriamos išlaidos, susijusios su scenarijaus rašymu, pagrindinių aktorių bei personalo paieška ir atranka, finansinio plano parengimu, pradine rinkodara. Nugalėtoją renka vertinimo komisija, sudaryta iš nepriklausomų ekspertų, Europos Komisijos ir Švietimo, garso ir vaizdo bei kultūros vykdomosios įstaigos, valdančios programą MEDIA, atstovų.
 
Kanų kino festivalio programoje – ir kasmetinis „European Rendezvous“, vyksiantis gegužės 19–20 dienomis. Pagrindinis dėmesys skiriamas su MEDIA programa susijusiems įvykiams, Androullai Vassiliou – tai proga susitikti su kino atstovais ir už kiną atsakingais politikais. Gegužės 20 d. ji kreipsis į Prancūzijos nacionalinio kino instituto (CNC) rengiamo seminaro dalyvius, vėliau dalyvaus Europos Komisijos apskritojo stalo diskusijoje apie kiną ir kitas meno formas.
 
2014 m. prasidės naujas programos „Kūrybiška Europa“ dalimi tapsiančios programos MEDIA etapas. Pagal naująją programą toliau bus teikiamos dotacijos, kurių tikslas – remti filmų kūrimą, platinimą ir mokymų organizavimą, taip pat bus įsteigtas paskolų garantijos fondas. Jo paskirtis – padėti kultūros ir kūrybos pramonės atstovams gauti finansavimą. Programa MEDIA padeda kino kūrėjams patekti į tarptautinę rinką ir didina Europos kino pramonės konkurencingumą. Tikimasi, kad programos „Kūrybiška Europa“ bendras biudžetas 2014–2020 m. bus apie 1,3 mlrd. eurų, t.y. beveik 9 proc. daugiau nei esamų programų MEDIA ir „Kultūra“.
 
Pagal Europos Komisijos inf.

 

Thomas Vinterbergas
Thomas Vinterbergas