7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vidmanto Ilčiuko paroda „Miestas“ Berlyne

 Lietuvos Respublikos ambasadoje Berlyne

Aukso pjūvis inf.
Nr. 16 (1030), 2013-04-19
Kronika
Vidmantas Ilčiukas, iš ciklo "Miestas". 2004 m.
Vidmantas Ilčiukas, iš ciklo "Miestas". 2004 m.

 Šių metų balandžio 22 d. 18 val. Lietuvos Respublikos ambasadoje Berlyne, bus atidaryta žinomo Lietuvos fotomenininko Vidmanto Ilčiuko paroda „Miestas“.

 

Vilniaus miestas yra mėgstama Lietuvos fotografų tema. Kiekvienas menininkas ją bando atskleisti skirtingai: per architektūrines pastatų detales, miesto istoriją ar kasdieninį gyvenimą. Vidmanto Ilčiuko kūryba ir jo fotografijų meninė raiška yra itin plataus diapazono, konceptuali, neretai grindžiama reliatyvizmo, dualizmo, įvairiakrypčio judėjimo, priešpriešos idėjomis. Jai taip pat būdingi akcijos, performanso elementai. Autorius nagrinėja įvairius sociokultūrinius, erdvėlaikio ir savivokos aspektus.

 

Vidmantas Ilčiukas į miestą žvelgia pasitelkdamas filosofinę prizmę. Šiame nuosekliame foto pasakojime, kurį jis vadina „Miestu“, jungiasi ir atsiskiria ženklai ir vaizdai, šviesa ir tamsa, spalvų ir šešėlių žaismas. Ilčiukas fiksuoja miesto tikrovės fragmentus tarsi savo paties vidinių išgyvenimų būsenas. Ši fotografijų serija, pasak Vidmanto, turi aliuzijų į Franzo Kafkos apsakymą „Pataisos darbų kolonijoje“. Neryškūs kontūrai, grafiti, tirpstantys tamsių spalvų ir formų atspindžiai kuria kiek fantasmagorišką  šiuolaikinio miesto įvaizdį.

 

                             Pasak autoriaus, fotografijose susiduria tai, kas abstraktu ir konkretu, visuotina ir asmeniška, dėsninga ir atsitiktina, prasminga ir beprasmiška.. tai, kas aišku ir  kas sunkiau paaiškinama.

Vidmantas Ilčiukas gimė 1957 m. Vilniuje. 1981 m. baigė tapybos  studijas Vilniaus dailės  institute.  Nuo 1979 m. dalyvauja tapybos ir fotografijos parodose. Jis yra Lietuvos dailininkų sąjungos ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 2004 ir 2008 metais jam skirtos LR Kultūros ministerijos meno kūrėjų individualios stipendijos. 2003 m. už fotografijas autorius pelnė tarptautinį Henkel apdovanojimą, skiriamą Vidurio ir Rytų Europos menininkams.

 

Pranešimas spaudai parengtas pagal parodos kuratorės Gabrielės Kuizinaitės tekstą.

 

Vidmanto Ilčiuko fotografijos paroda „Miestas“ bus eksponuojama balandžio 23 d. - birželio 22 d.,

LR ambasadoje Berlyne, Charitestr. 9, 10117 Berlin.

 

Parodos atidarymas, dalyvaujant menininkui, balandžio 22 d., 18 – 20 val.  

 

Projektas organizuojamas LR kultūros atašato Vokietijoje ir galerijos „Aukso pjūvis“.

Galerija „Aukso pjūvis“, K. Donelaičio g. 62, Kaunas, Lietuva,   + 370 687 80276, www.auksopjuvis.lt

Projekto partneriai: Tarptautinis kultūros programų centras.

Parodą bei menininkų viešnagę Berlyne remia LR kultūros ministerija.

Vidmantas Ilčiukas, iš ciklo "Miestas". 2004 m.
Vidmantas Ilčiukas, iš ciklo "Miestas". 2004 m.